G4Media.ro

Criza din Ucraina aprinde dezbaterea internă în Finlanda pe tema aderării la…

Sursa Foto: voanews.com

Criza din Ucraina aprinde dezbaterea internă în Finlanda pe tema aderării la NATO / Putin ceruse Alianței nord-atlantice să oprească extinderea spre Est

Printre cererile avansate de Vladimir Putin Occidentului pentru a nu invada regiunea separatistă pro-rusă Donbas se numără interzicerea extinderii alianței nord-atlantice în Europa de Est, declarație care a reaprins dezbaterea pe tema NATO în Finlanda, țară care împarte cu Rusia o graniță de 1.340 de kilometri, scrie Corriere Della Sera, citată de Rador.

În discursul lor de Anul Nou, atât președintele Sauli Niinisto, cât și premierul Sanna Marin au subliniat că Finlanda își rezervă opțiunea de a adera la Tratatul Atlanticului de Nord în orice moment.

„Să lămurim încă o dată: spațiul de manevră și libertatea de alegere a Finlandei includ și posibilitatea unei alinieri militare sau a unei cereri de intrare în NATO, dacă vom decide astfel”, a declarat președintele Niinisto.

Citându-l pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger, Niinisto a mai susținut că, fără o amenințare militară, Occidentul riscă să întărească Rusia.

„Am arătat că am învățat din trecut”, a adăugat premierul Marin, referindu-se la războiul purtat împotriva Uniunii Sovietice în iarna anilor 1939-1940. „Nu vom ceda spațiul nostru de manevră”.
Finlanda, ca și Suedia, nu este aliniată militar, dar are o relație solidă de cooperare cu NATO și cu mai mulți membri ai alianței.

O cerere de admitere în Pact nu pare iminentă, crede Financial Times, dar tensiunile din Ucraina au readus dezbaterea internă pe această temă la un nivel nemaivăzut din 2014, momentul anexării Crimeei de către Rusia.

În plus, securitatea internă a rămas întotdeauna o prioritate, chiar și după încheierea Războiului Rece.
Discuțiile pentru a evita un conflict în Ucraina continuă, așadar.

Dacă ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că aderarea Suediei și Finlandei la NATO „ar avea consecințe politice și militare grave, care ar necesita un răspuns adecvat”, președintele american Joe Biden a vorbit ieri cu colegul său ucrainean, Volodimir Zelenski, promițând un „răspuns decisiv” dacă Rusia invadează Ucraina.

Dialogul telefonic, după cum a explicat însuși președintele ucrainean pe Twitter, „clarifică natura specială a relației noastre (SUA-Ucraina, n. trad)”. Cei doi lideri, a adăugat Zelenski, au discutat despre necesitatea de „a garanta pacea în Europa, de a preveni o nouă escaladare, de a trece la reforme și la dez-oligarhizare”.

Joia trecută, în timpul unui interviu de 50 de minute, Biden i-a cerut președintelui rus să ușureze presiunea asupra frontului de est al Ucrainei, unde a adunat în jur de 100.000 de militari, amenințând cu consecințe economice grave dacă Putin ar invada această țară.

Președintele rus, în schimb, nu a exclus niciodată intervenția militară și reiterează că are „toate opțiunile” pentru a preveni extinderea NATO.

„Dacă interlocutorii noștri occidentali continuă cu această linie agresivă”, a spus el într-un discurs televizat de la sfârșitul lunii decembrie, „vom lua contramăsuri tehnico-militare proporționale și vom răspunde ferm la măsurile neprietenoase”.

Americanii, rușii și reprezentanții NATO se vor întâlni din nou duminică, 9 și luni, 10 ianuarie, la Geneva.

Sursa: Corriere della Sera/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Rusia , o tara care nu poate uita „culmile marete „ pe care a fost candva .

    Niste frustrati ..

    • Putin a inceput sa scada in sondajele interne si are nevoie sa „puna la punct” Occidentul invadator. Va dati seama ca retorica cum ca ei ar fi invadati la 70 de ani de la al doilea razboi mondial si la adapostul armelor nucleare reprezinta o minciuna sfruntata… Asta pregatindu-se ei la o invazie intr-un stat vecin.

  2. daca Putin cere atunci orice tara suverana trebuie sa execute neconditionat! Ati inteles?

  3. Prin acțiunile nesăbuite ale lui putin, toate tarile din jur vor vrea sa adere la NATO. Dacă stătea la el în rusia și nu se destrăbăla prin Crimeea și zonele estice ale Ucrainei, precum și în Siria sau alte tari din orientul mijlociu, nu ar fi fost perceput ca o amenințare. Orice amenințare are contramăsuri. Numai ursula și cu macrou nu știu asta. Ei au treaba doar cu căsătoriile dintre homosexuali.

    • Extinderea NATO nu se face în state în care există baze rusești. Rusia avea înainte de 2014 o baza militara în Sevastopol (Crimeea). Acu nu mai are dacă i-a lăsat pe ucraineni fără Crimeea.
      Au baza în Transnistria (Moldova) deci pa pa NATO pt Moldova.
      Au bază în Armenia pa pa NATO și pt ei.

  4. priviti harta si intelegeti . Un popor ce stapineste aceasta imensitate teritoriala si numarul mic al locuitorilor este problema rusiei .

  5. Din ce motiv toată lumea vede în Rusia un inamic sălbatic?NATO a fost creat pentru a contrabalansa puterea militară a Tratatului de la Varșovia. Acest ultim pact militar a dispărut, ce rol mai are NATO,să facă primăvara arabă, cu consecințele pe care le vedem în Libia, Irak, Siria, Tunisia. :urmările catastrofale a intervenției din Afganistan. Din Europa de Est au plecat trupele sovietice, au venit grupele americane., Se pune întrebarea ce s-a schimbat? Am ajuns din puț în groapă. Marile puteri nu țin cont de interesele naționale în țările unde au trupe, ci numai de interesele lor globale.

    • NATO
      S a înființat pentru a contrabalansa Rusia sovietică.
      Tratatul de la Varșovia ulterior s a înființat…după modelul NATO au zis rușii.
      Rusia este o amenințate pentru Europa și pentru lumea civilizată.
      Poate un război scurt cu Rusia o sa destrame
      Aceasta închisoare pentru 200 de popoare…
      Doamne ajuta.
      Asa fie.
      Amen.

  6. De ce toate țările suverane vecine urăsc agresivitatea Rusiei și fug in NATO mâncând pamantul ?
    Iată întrebarea care ar trebui să-i intereseze pe rușii de rând dar propaganda le spune că cei care fug la adăpost ar fi cei care vor să-i invadeze când în realitate e exact invers.
    Sfârșitul țarului se apropie .
    Țarul e gol.

    • Tarul e circarul cu cheie al vestului…..ca de altfel au programe spatiale comune. Si nu mai sunt deranjati.

  7. Germania ce zice? „Pana la Dumnezeu ne mananca sfintii”, iar pana sa ne atace rusii, trebuie sa stim in ce tabara joaca Germania, care acum are o ocazie istorica de a ne dovedi cat de mult ii pasa de valorile occidentale si securitatea Europei. Stiu, este al naibii de greu sa renunti la gazoducte sau la afacerile cu Putin, insa are aceasta ocazie istorica, as zice eu.

  8. Prostule e o mare diferenta,NATO este o alianta,nimeni nu este obligat sa faca parte,din contra tarile cer sa faca parte din NATO. De cand mortii lor de rusi au dreptul sa decida asupra altei tari?? Trebuie sa ceara voie Rusiei??

  9. Nimeni – cu picioarele pe pamint – nu trebuie sa subestimeze puterea Rusiei.
    Oricare dintre comentatorii de mai sus , daca prin absurd ar fi in locul lui Putin, ar proceda exact la fel.
    Americanii nu au ce cauta in Ukraina.
    Este teritoriu cu multa, multa populatie ruseasca. Cum sa nu-i protejeze Rusia ?
    Haideti sa fim seriosi si realisti : daca Rusia ar vrea sa instaleze baze de rachete in Mexic , sa zicem, care credeti ca ar fi pozitia SUA ?
    Eu incerc sa fiu realist si obiectiv !

    • Nu te supăra dar ai spus fără să gândești dar cine iar primi să instaleze nu vezi că nui vreau nimeni.

    • Finalul postarii tale este un citat din interviul lui Putin. Deci e Clark pe cine reprezinti trolule!

  10. Resursele naturale nu sunt distribuite uniform in lume. Ca aceste resurse sa ajunga acolo unde este nevoie, tratatele comerciale internaționale materializate prin proiecte, sunt solutii agreate de toata lumea. Factorii de risc cu impact asupra Proiectelor Internationale, obligatoriu trebuiesc neutralizati, menținerea starii de ordine este imperativa. Dacă Rusia va devenii membra NATO, lumea va fi mai sigura, zonele de influenta pot dispărea pentru totdeauna !

  11. Rusia membra in NATO? Ce gluma sinistra…

  12. Dacă Putin o ia spre est, Xi spre vest ajutați și de Iran, se întâlnesc în California 😀😀😀

  13. Pana la urma suntem obligati sa fim buni vecini. Cel mai mult castiga rusii, ei putand sa-si vanda facil marfa. Daca vecinatatea Kaliningrad cu Polonia este Ok, atunci este perfecta si cea cu Finlanda, Georgia, Ucraina, Moldova, etc..