G4Media.ro

Criza dintre UE și Polonia privind statul de drept / Franța, apel…

Sursa foto: Pixabay

Criza dintre UE și Polonia privind statul de drept / Franța, apel la acțiune pentru a salva viitorul blocului european: „Să pui sub semnul întrebării statul de drept înseamnă să pui sub semnul întrebării proiectul european”

Uniunea Europeană trebuie să acţioneze fără slăbiciune împotriva punerii sub semnul întrebării a proiectului european de către Polonia şi să utilizeze mijloacele puse la dispoziţia sa de statele membre, a afirmat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Să pui sub semnul întrebării statul de drept înseamnă să pui sub semnul întrebării proiectul european. Vom fi extrem de vigilenţi şi fermi în privinţa acestor subiecte peste tot în Europa”, a dat el asigurări la sosirea la Luxemburg în vederea pregătirii împreună cu omologii săi a summitului UE de joi şi vineri.

Şefii de stat şi de guvern ai Celor 27 vor avea o discuţie asupra punerii sub semnul întrebării a primatului dreptului european de către Polonia şi a acuzaţiilor de şantaj aduse de premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Europa este fondată pe drept, reguli comune şi valori împărtăşite înscrise în tratatele noastre care sunt un pact politic, nu o simplă bucată de hârtie de pe care putem să alegem ce ne place şi ce nu”, a reamintit Clement Beaune, un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron.

„Dialogul continuă cu Polonia, dar trebuie de asemenea să utilizăm instrumente de presiune”, a spus el, referindu-se în special la noul regulament care permite suspendarea sau reducerea plăţilor în fonduri UE către ţările unde sunt constatate încălcări ale principiilor statului de drept.

„Asta nu vrea să spună că punem un preţ pe statul de drept, pe care îl putem plăti pentru a nu respecta valorile dacă suntem dispuşi să ne lipsim de anumite fonduri europene”, a mai spus el.

Un alt mijloc de presiune este aprobarea planului de redresare de 36 de miliarde de euro îngheţat de Comisia Europeană. Mai multe state membre s-au declarat împotriva aprobării acestui plan pentru că Polonia nu respectă criteriile impuse.

„Nu este un subiect bilateral, nu este un meci al unei ţări împotriva alteia. Sunt proceduri şi valori europene. Comisia Europeană este cea care face evaluarea fiecărui plan de relansare şi astăzi Comisia Europeană este cea care discută cu Polonia şi Ungaria despre aceste principii”, a subliniat Clement Beaune.

„Orice formă de presiune şi de sancţiune este o formă de eşec colectiv pentru că asta înseamnă că Europa nu funcţionează spontan în privinţa valorilor pe care le-am agreat în mod suveran”, şi-a exprimat el regretul.

„Dar ar fi mai rău să acceptăm ca spectatori prăbuşirea proiectului politic european”, a avertizat el.

Sursa foto: Pixabay/ geralt

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. M-am uitat live , tabara stangistilor, mai total contestatara, o putem descrie prin maxilare inclestate, priviri incruntate, personaje diforme repetand lozinci la foc continuu, tabara dominata de sexul frumos.

  2. Vina ne (UE) apartine, deoarece nu am (UE) prevazut cata neseriozitate este in Estul Europei. Asa este cand faci gresala sa crezi ca popoare traite sub totalitarism/nationalism exacerbat, se vor putea adapta democratiei.
    Nu am (UE) prevazut modalitatea excluderii din Uniune si acum suntem nevoiti sa continuam drumul, impreuna cu multi care ne (UE) injura, profitand maxim, de fondurile noastre (UE)

    Nu putem (UE) face (deocamdata) altceva decat sa oprim total fondurile de orice fel, catre aceste tari. Bineinteles, nu trebuie sa le cerem nici un fel de participare la bugetul UE.
    Trebuie pur si simplu evitati, exact cum evitam membri ai familiei, la diverse intalniri familiale obligatorii.

    • Vorbesti de parca ai aloca tu din buzunarul tau fondurile europene. Daca vrea sa supravietuiasca, UE trebuie sa renunte la politicile sale cu iz marxisto-socialist care nu fac decat sa puna multe paie pe un foc care deja arde mocnit de mai multa vreme.

    • Cam din buzunarele mele, tara mea fiind contributor net. Nu sunt multe in acest caz. Nu, din 2004 incoace. Nu este grav, nimeni nu cere aplauze, ci simpla aplicare a regulilor pe care fiecare dintre cele 11 le’au semnat. Insa gresala a fost a noastra, a celor 16. Numai si numai a noastra.

      Daca ptr Dv UE este marxista, este strice dreptul Dv. Acest „marxism”, cum il denumiti, a adus pace din 24/03/1957, pe un continent plin de razboiaie. a adus dezvoltare si trai mai bun… chiar si celor 11 post 2004. Incontinuu repet: usile sunt larg deschise.

    • Subscriu cu amaraciune, monsieur.
      Romania e pe o panta periculoasa si ajunge sa vedem raspunsurile unor habarnisti de pe ag4 cu WC suveran in fundul curtii.
      Sper ca atunci cand raspunsul contributorilor net la bugetul Uae va fi mai ferm legat de inghețarea fondurilor europene sa fie un impuls mai clar si pentru tarile net consumatoare care se sparg acum in figuri nationaliste pe banii altora.

    • Europarlamentar cumva ?

  3. Polacu blufeaza la maxim.

  4. Polonia are 100% dreptate. UE nu are sub nci o forma dreptul sa stirbeasca suveranitatea statelor componente in favoarea Germaniei sau Frantei. Legislatia statelor suverane, buna sau rea, este facuta de catre natiune pe cai democratice, in timp ce legile UE sunt date de niste contopisti, niste functionari corupti care raspund numai la comenzile si interesele marii oligarhii, in profund dispret fata de nevoile si aspiratiile popoarelor. Legislatia UE este una dictatoriala, data de niste functionari si nu are nici o legatura cu democratia asa cum pretind nerusinatii de la Bruxelles sau satanistii Macron si Merkel.

    • Subscriu !!

    • E logic ce spui. Cand vorbesti despre democratie, nu poti sa compoari deciziile arbitrare luate de niste functionari nealesi de nimeni cu deciziile luate de un stat suveran care a parcurs toate etapele democratice ale alegerii reprezentantilor sai, vegeat de respectarea legilor fundamentale si garantate de constitutie. Prin comparatie, decizia arbitrara a unui trepadus functionar de la UE nu prezinta nici o garantie, este la fel ca si vaccinul pentru covid pe care-l faci pe propria raspundere.

  5. Sunteti in propaganda hAurista pana peste ochi.
    Nu stiti decat de frica si par.
    Atat Romania cat si Polonia au semnat un tratat de aderare. Cu ani de zile de monitorizare si de angajamente ferme ca vom respecta dreptul european.
    Tratatul ala este incalcat flagrant acum atat de rahatul ala corupt de CCR in Ro cat si de naivii aia orbiti de nationalism in Polonia.

    Aia care ne dau banii de autostrazi si noua si ungurilor ar trebui astazi, in urmatorul minut sa opreasca fondurile pana cand respectam iar ce am semnat.
    Iar voi puteti merge prin Bosnia sau Serbia sa fiti suverani sarantoci ‘liberi’, tinuti in lesa de unchiul Xi Jinping.

    • Corect spus
      Fără fondurile UE suntem în buda…
      (Buda este WC, pentru cine
      Nu stie)

    • Du-te bai cu banii de la autostrazi primiti de la UE. Doar promisiuni mincinoase, mereu gasesc ei cate o chichita ca sa nu dea nimic inapoi din ceea ce Romania a cotizat de fapt. Esti atat de incult incat nu realizezi ca UE nu face pomeni, nu da nimic de la ei. Procedeul este ca te obliga sa cotizezi 1000 euro din care iti returneaza 200 euro si pretinda apoi ca ti-a dat UE bani. Metoda de aiurit fraieri ca tine.

    • @Juju
      Hai zi sa mo.ri tu pe altarul faptelor alternative ca ‘mereu gasesc ei cate o chichita ca sa nu dea nimic inapoi din ceea ce Romania a cotizat de fapt.’

      2018
      Contributia Romaniei la buget : 1.7 milarde euro
      Bani primiti din bugetul UE: 4.73 miliarde euro
      Beneficiu net: 3.03 miliarde euro

      Contributia Poloniei la buget : 4.21 milarde euro
      Bani primiti din bugetul UE: 15.84 miliarde euro
      Beneficiu net: 11.63 miliarde euro

      Si doar asa de fun, Ungaria beneficiar net 5.03 miliarde.
      Aproape dublu fata de Romania la jumatate din populatie.
      Ca Viktorash iubeste banu’ european indiferent de gargara publica.
      Mai ai si alte fapte alternative pentru inculti ca mine?