Criza dintre Uniunea Europeană și Polonia, subiect impus pe agenda summit-ului UE de la Bruxelles, unde vor participa toți cei 27 de lideri ai statelor membre
Disputa între UE şi Varşovia privind independenţa justiţiei poloneze şi primatul dreptului UE s-a impus pe agenda summitului liderilor celor 27, care se reunesc joi şi vineri la Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres.
Chiar înainte de începutul reuniunii, şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi urma să aibă o întrevedere la 12:00 GMT cu cancelarul german Angela Merkel.
Şefii de stat şi de guvern trebuie să discute despre creşterea accentuată a preţurilor la energie, întârzierile anumitor ţări în vaccinarea împotriva COVID-19 şi tensiunile cu Belarusul în jurul afluxului de migranţi.
Acestui program încărcat i s-a adăugat criza declanşată de Tribunalul constituţional polonez – apropiat de partidul naţionalist conservator la putere – care a decretat pe 7 octombrie anumite articole din tratatele europene incompatibile cu Constituţia naţională.
O decizie denunţată de Bruxelles ca un atac fără precedent împotriva primatului dreptului european şi a competenţei Curţii de Justiţie a UE, dar şi ca pe ilustrarea ultimă a lipsei de independenţă a justiţiei poloneze faţă de guvern.
Aceasta a provocat tensiuni marţi între, de o parte, Parlamentul European şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis că va lua măsuri împotriva Varşoviei, şi de cealaltă parte premierul polonez, care a vorbit încă o dată despre supremaţia Constituţiei naţionale.
„UE este într-un moment crucial în care trebuie să aleagă fie să-şi continue limbajul forţei şi al şantajului, care va duce după părerea mea la o atrofiere a organizaţiei, fie să revină la rădăcinile sale, la suveranitatea statelor membre”, a declarat joi dimineaţă ministrul adjunct al afacerilor externe Szymon Szynkowski vel Sek pentru media poloneze.
La cerea anumitor state, printre care Ţările de Jos, subiectul va fi „abordat” la reuniunea Consiliului European, dar nu va prilejui adoptarea de concluzii, spre deosebire de alte puncte de pe ordinea de zi.
„Un mare număr de şefi de stat şi de guvern îşi vor exprima îngrijorarea”, a spus un diplomat european.
Însă anumite ţări, precum Germania, sunt adepte ale „dialogului” cu Varşovia. „Nu este vorba de a face din acest summit o confruntare (…) Nu aşteptăm o discuţie privind sancţiuni împotriva Poloniei”, a spus o sursă guvernamentală la Berlin.
După întâlnirea sa cu Angela Merkel, premierul polonez va avea o reuniune cu omologii săi din grupul de la Vişegrad (Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia).
Mai multe capitale consideră că este de neconceput o aprobare a planului de relansare polonez de 36 de miliarde de euro, în prezent blocat de Comisie, care cere garanţii privind independenţa sistemului judiciar al ţării.
„Nu văd cum, în starea actuală, cum Comisia ar putea să valideze acest plan de relansare”, au comentat surse de la Palatul Elysee. „Nu este un şantaj financiar, este răspunsul privind principii fundamentale, de prim rang, printre care se află garanţiile privind statul de drept şi independenţa justiţiei”.
UE dispune de alte instrumente pentru a impune respectarea statului de drept, dar sunt dificil de pus în aplicare, şi ţările membre se opun oricărei precipitări.
Eurodeputaţii fac presiuni asupra Comisiei, ameninţând cu o acţiune în justiţie pentru ca aceasta să declanşeze fără întârziere un nou mecanism care permite suspendarea plăţilor de fonduri UE către ţările în care se constată încălcări ale statului de drept care aduc atingere bugetului comunitar.
O procedură care ar putea viza Polonia şi Ungaria, altă ţară criticată cu regularitate de Bruxelles. Însă statele membre preferă să aştepte un aviz al CJUE privind această reglementare înainte de a o utiliza.
Mecanismul face în prezent obiectul unui recurs în anulare al Poloniei şi Ungariei în faţa justiţiei europene şi o decizie nu este aşteptată înainte de sfârşitul anului sau de începutul lui 2022.
sursa foto: warsawinstitute.org
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank