Criză energetică în Transnistria: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea, pentru o soluție de durată, afirmă premierul Republicii Moldova
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria, dar că o soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din această regiune separatistă aproape de Moscova, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
Într-un interviu la Forumul Economic Mondial de la Davos, Dorin Recean a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în Republica Moldova pentru formarea unui guvern pro-Moscova după alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.
„Această criză a gazului şi energiei în Transnistria vizează să creeze o criză de securitate în Moldova, în toată Moldova şi în întreaga regiune”, a declarat Dorin Recean pentru AFP.
El a adăugat că va discuta cu liderii Uniunii Europene la Davos despre „modul în care vom depăşi împreună această agresiune a Rusiei împotriva Moldovei”.
Potrivit acestuia, soluţia la criză este ca autorităţile separatiste din Transnistria să accepte gazul şi cărbunele de la comunitatea internaţională sau ca Gazprom să reia livrările. „Până în prezent nu o acceptă”, a declarat Recean. „Dar lucrăm la aceasta”, a adăugat el.
„Ceea ce este foarte important de înţeles este că acest scenariu este plauzibil doar dacă înlocuim actuala aşa-numită misiune de menţinere a păcii, la care participă militarii ruşi, cu o misiune civilă de menţinere a păcii condusă de Naţiunile Unite”, a apreciat el.
Totuşi, „Rusia intenţionează să-şi consolideze puterea şi prezenţa militară pentru a provoca Ucraina la vest şi sud-vest, adică în regiunea Odesa”, a explicat Recean, pentru care „obiectivul (Moscovei, n.red. ) este de a crea instabilitate în Moldova”.
De asemenea, prim-ministrul a declarat că Republica Moldova va organiza probabil alegeri parlamentare în septembrie şi că, în opinia lui, Rusia intenţionează să facă presiune pentru un guvern pro-rus care „ar accepta atunci să consolideze prezenţa militară rusă”.
Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidenţiale care au avut loc în noiembrie în Republica Moldova, câştigate în cele din urmă de preşedinta pro-UE Maia Sandu.
Într-un referendum organizat în octombrie, fosta republică sovietică a votat cu o majoritate restrânsă în favoarea aderării la UE.
Potrivit premierului Recean, Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE în acest an, cu scopul de a se alătura celor 27 de ţări membre până în 2030.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.