G4Media.ro

Criza forței de muncă/ Director de companie HR: Suntem o țară în…

Criza forței de muncă/ Director de companie HR: Suntem o țară în pericol de dispariție/ Numeroase multinaționale decid să nu investească în România, nu pot găsi personal/ La ce soluții apelează oamenii de afaceri români

Situaţia economică care biciuie Europa de Est a obligat profesioniştii, cercetătorii şi experţii să îşi abandoneze ţările pentru a pleca în Occident, ceea ce lasă companiile fără personal şi întârzie investiţiile, scrie DPA, citată de Rador, într-o amplă analiză asupra regiunii, care include situația din România.

Antreprenorii, experţii şi politicienii din ţările balcanice ale Uniunii Europene sunt îngrijoraţi de plecarea tinerilor cu pregătire, către destinaţii cu aşteptări salariale mai bune, precum Germania, Italia sau Spania, şi constată că este din ce în ce mai dificil să acopere posturile calificate.

„Suntem o ţară în pericol de dispariţie „, a comentat Marian Hanganu, directorul companiei româneşti de recrutare de personal, Colorful, şi a regretat că emigrarea în masă afectează astfel unul dintre cei mai săraci membri ai UE.

„Din cauza acestui fenomen, multe companii multinaţionale decid să nu investească în România, fiindcă nu pot găsi personal”, a spus el. Guvernul român estimează la peste două milioane numărul românilor aflaţi în străinătate, în mare parte în Spania şi Italia.

Situaţia este similară în Bulgaria. „Contracte sunt reziliate, comenzi sunt anulate, deoarece există un deficit de forţă de muncă”, a declarat ministrul bulgar al Economiei, Emil Karanikolov. Peste 700.000 de bulgari locuiesc în alte ţări ale UE, conform cifrelor oficiale.

În plus, un număr de 230.000 de croaţi au emigrat către alţi membri ai Uniunii Europene, între 2013 şi 2016, potrivit unui studiu realizat de Banca Naţională a Croaţiei. Această cifră reprezintă o rată anuală de emigrare de 2% din populaţie.

În Grecia, pe de altă parte, aproximativ 400.000 de oameni, în mare parte tineri, au urmat calea europeană, de la izbucnirea crizei financiare care a afectat ţara în 2010, conform datelor culese de sindicate.

În Ungaria, considerată una dintre cele mai dezvoltate ţări din regiune, criza economică globală din 2008 a generat şi un val de emigrare care s-a intensificat începând cu 2010, arată într-un studiu sociologul Agnes Hars. Între 2010 şi 2017, peste 200.000 de maghiari între 20 şi 65 de ani au părăsit ţara, într-un moment care coincide cu mandatul de premier al naţionalistului Viktor Orban.

Pentru românca Cristina Mihu, decizia de a pleca în Germania nu a fost dificilă. A învăţat limba germană ca a doua limbă străină la o şcoală din Deva, din Transilvania.

A studiat Medicina la Timişoara şi a făcut trei stagii în clinici din Italia, Spania şi Germania.”Am vrut să câştig experienţă internaţională”, a spus specialista în medicină internă, în vârstă de 32 de ani, care lucrează la Spitalul General din Nürnberg, unde locuieşte de şase ani.

Pe lângă salariul mai bun, corupţia din sistemul de sănătate din România a ajutat-o să se decidă.

Lipsesc experţii

Lipsa medicilor şi a asistentelor în sud-estul Europei este generalizată. În micul oraş ungar Szolnok, un pavilion pentru tratamentul bolilor infecţioase a fost închis temporar din cauza lipsei de personal medical şi de asistente medicale, ceva deja obişnuit.

Spitalul regional din oraşul românesc Tulcea, în Delta Dunării, a rămas fără anestezişti, deoarece din cei trei pe care conta, doi au demisionat şi unul s-a îmbolnăvit.

Soluţii alternative

Oamenii de afaceri români îşi propun să recruteze angajaţi din Asia, pentru a reduce penuria de personal. Guvernul a stabilit o cotă de 20.000 de lucrători din ţări din afara UE.

Această cotă ar fi doar o „picătură într-un ocean”, deoarece în România este nevoie de cel puţin 300.000 de lucrători. Continuitatea lucrătorilor asiatici eşuează frecvent din cauza climei şi a mâncării din România, a spus Andreea Tartacan, angajată a lui Hanganu.

„Acum încercăm să angajăm lucrători din Tadjikistan, în special pentru sectorul construcţiilor. Probabil sunt mai puternici decât vietnamezii, pentru că provin din stepă”, a adăugat experta.

De asemenea, Bulgaria oferă locuri de muncă lucrătorilor străini. Personalul din servicii din staţiunile de la Marea Neagră provine din Ucraina, Belarus şi Moldova.

De asemenea, politica occidentală încurajează emigrarea. Într-un Kosovo măcinat de sărăcie, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a vizitat un centru specializat specializat în formarea personalului de asistenţă medicală pentru a lucra în Germania.

Renumita şcoală germană din Prizren, din Kosovo, este, de asemenea, o trambulină pentru emigrare. În fiecare an, instituţia oferă 30 de contracte de pregătire absolvenţilor săi din liceu. Foarte puţini se întorc în ţara lor după terminarea studiilor în Germania.

Sursa: DPA/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Investitiile s-au facut in cateva zone din Romania . In zonele unde somajul a fost ridicat nu s-a investit datorita intereselor imobiliare din marile orase . Acum platim nemernicia acestor politici . Inca sunt zone cu resursa umana care asteapta investitii . Cu aer curat , case aerisite , legume din gradina . Sigur politicienii vor totul in Bucuresti , Timisoara , Cluj doar din motive economice personale – spaga sub diverse forme .

    • O caracteristica a globalismului este inegalitatea, ce se intampla azi in Romania este by design.
      Si in State sunt anumite zone care atrag ce este mai bun in randul fortei de munca, unde sunt si marii investitori dar saracesc majoritatea tarii, desi investitorii locali compenseaza acolo intr-o oarecare masura.De eceea vedem la noi cateva zone prospere in rest saracie.

      Daca consideram Romania un judet sarac al Eu care ofera mult mai putine sanse de succes unui investitor strain datorita fortei de munca care pleaca dincolo (diferentelor mari de salarii) mai adaugam riscului mai mare si lipsa de mari investitori romani care sa poata absori fonduri de coeziune cu valoare adevarata de la _ue, e usor sa ne imaginam de ce se intampla acest proces.

      Solutia…companii mari romanesti de tip campion care pe langa ele sa hraneasca alte companii mai mici + mentalitate economica de tip Romania First si buy romanian. Ungurii polonezii cehii au dezvoltat companii de genul…nu s-au lasat pe mana multinationalelor care in aceste vremuri de incertitudine si repozitionare nu se mai risca. Daca mai vine si recesiunea se vor redimensiona in detrimentul nostru. Asta e baiul…vine contractia datorita razboiului economic intre Sua, Eu, China…unde fiecare trage pentur sine.

      „Even if you concede that policymakers are ultimately to blame for the income inequality that has fueled so much of the current backlash against globalization, the financial sector has had a major role in worsening it, and hedge-fund titans like Soros are powerful symbols of that inequality. And while Soros has written very candidly and persuasively about the pitfalls of casino capitalism — most notably in a 1997 Atlantic essay, subsequently expanded into a book called “The Crisis of Global Capitalism,” in which he acknowledged the destabilizing effect of financial markets .”

      Marele capital merge acolo unde sunt banii…sau cum e vorba la romani ban la ban trage. Colonia Romania trebuie sa se trezeasca si sa isi urmareasca interesele…cum fac ungurii, cum fac polonezii, cum fac cehii?

  2. Unde-s aia 100 care asteapta la poarta?! Patronul „romanesc” neaparat trebuie sa-si cumpere Q5, vila cu 20 camere, vacante lunare la Paris si daca mai raman ceva bani sa plateasca salariile minime pe economie. Este adevarat ca ciuma rosie a distrus piata muncii. Totusi, salariile sunt extrem de mici, asa ca foarte multi prefera drumul pribegiei in tari mai civilizate.

    • Unde-s aia 100 care asteapta la poarta?!
      Este o lectie pe care toti angajatorii din Romania trebuie sa o primeasca.
      Daca nu au fost interesati sa-si tina personalul, acuma pot sa boceasca pana le sar capacele.

  3. Unde 2 milioane peste hotare? Sunt vreo 5-6 milioane peste hotare, guvernul lucreaza cu date imaginare.

  4. Ah doamne de cand astep momentul asta. Mizeriile ale imbaxite care te umileau cu ani in urma sa isi miste hoiturile alea grase si jegoase la munca.

  5. Sa „multumim” clasei politice romanesi care a distrus economia romaneasca inainte de a pune ceva in locul ei.Cand investitorii straini au venit in tara ,”patriotii” lui peste ,astia care miroseau legatura de ceapa si rosiile romanesti in campania lor electorala, partidul „cel mai romanesc” ,au strigat cu totii intr-un singur glas ,”nu ne vindem tara ,lasati-o sa o furam noi”……”Multumim” parlamentarilor, primarilor ,burtosilor,imbuibatilor si cefelor groase care si-au marit castigurile si pensiile nesimtite considerand ca lor li se cuvine mai mult.Multumim micilor si marilor SRL-uri romanesti care considera ca forta de munca este sclav pe plantatie si isi permit sa umilesca,sa batjocoreasca,sa jigneasca sa nu plateasca.Treizeci de ani irositi pentru un popor si pentru fiecare dintre noi,patru milioane de romani plecati in lume.

  6. Nu doar angajatii ci si antreprenorii se pregatesc de decolare. Tin un business cu 5 angajati din 2005 insa impreuna cu asociatul meu cautam de la inceputul anului metoda cea mai eficienta pentru a ne putea muta cu totul inspre vestul mai civilizat ( inclusiv cu doi dintre angajatii cei mai vechi ). Taxe enorme de platit lunar, lipsa de respect a statului fata de contribuabil, starea de iritare si nesiguranta generala si in special lipsa personalului responsabil si calificat ne-au adus aici. @John Doe : asta cu patronul sursa raului e de pe la 1940, ai gresit secolul fratioare!

  7. Nu știu cine a scris articolul, dar bate câmpii. Criză acută de forță de muncă efectivă, atât calificată, cât și necalificată există în toată Europa.
    Cine își imaginează că Occidentul cheamă și primește migranții cu brațele deschise din motive pur umanitare, e copil. Au nevoie de forță de muncă.
    Europenii nu mai vor să muncească, vor să huzurească. Și vor bani mulți.

    • Da,Marduk,asa este ,numai ca la ei emigrantii se inghesuie la poarta de intrare in tara dar la noi este coada la iesire.Nu-i tot aia.Citeam zilele trecuta ca Bulgaria angajeaza moldoveni si ucrainieni .Ce o fi oare ? Noi avem greturi ? Pun pariu ca nici nu ne-a trecut prin cap.

  8. Haha, păi când panaramele de patroni români își recuperau investiția în 2 3 ani plus X6 plus vila și ăștia munceau pe 300 de euro ….decât să îmbogățesc un marlete coclit mai degrabă ii fac bani lui bezos sau ăluia de la Oracle.

  9. Romanii s-au europenizat si ei, cel putin acolo unde au astia nevoie de personal. Vor si ei sa huzureasca. In locul lor apar sarantocii din Asia care dorm prin boscheti si lucreaza 24/24. Patronul roman tot un gunoi este, nicio sansa la decenta!

  10. Solutia problemei este destul de simpla.
    1. Dati afara cca 300-500.000 bugetari, in paralel cu informatizarea
    2. Blocarea pensionarii anticipate pentru MAI/SRI&Co la min 50 ani, dar numai pentru cei cu minim 25 ani de teren. Restul, la 65, mai ales la SRI („intellingence”, nu? Se presupune ca sunt mai inteligenti intre 60 si 65 ani, decat intre 40 si 45, oriscat)
    3. Invatamantul obligatoriu, inclusive professional … luat copiii celor care nu reusesc sa-i creasca sau ii trimit la cersit, etc

    • Niste masuri foarte simple si de un mare bun simt. Si bineinteles cu beneficii imediate. Cat de greu ii poate fi statului roman sa intretina toti copiii in scoala.? Dar ciuma rosie nu are nevoie de oameni pregatiti. A mers sandramaua, aka Romania, 30 de ani in felul asta, dar am ajuns la capatul drumului si daca nu facem o schimbare majora, tara asta va disparea incet, incet.

    • România are cea mai mică pondere de bugetari din totalul salariaților, din Europa, dar hai, continuați cu placa aia răsuflată cu bugetarii care îl sufocă pe bietul privat, placă pe care v-a băgat-o în cap turnătorul dovedit Băsescu.

    • Nu e vorba de numarul de bugetari, este vorba de eficienta muncii lor. Volguta marea ministresa a „reformat” salarizarea bugetarilor. Acolo sunt adevaratele „gauri negre” in bugetul de stat. Salariile imense primite de diversi contopisti din primarii, consilii, comitete, etc. Nu zic ca multi nu merita si poate mai sunt specialisti buni printre ei, dar marea majoritate freaca menta pe salarii de la 1000 euro in sus. Aici trebuie facuta reforma si eficientizarea. Exemplu: politia locala, un agent care in afara de a da amenzi pentru parcare nu stie sa faca nimic, castiga in jur de 4000 lei pe luna. @Marduk se justifa un astfel de salariu acordat unui bugetar?!

    • @John Doe, nu sunt sigur că un agent care dă amenzi are chiar 4000 de lei în mână, însă și dacă ar fi așa, nu văd care e problema. E mult? În Viena, e plin de echipe de agenți care toată ziua asta fac: bat orașul și pun amenzi în parbriz. Altceva nimic. Acum să nu îmi spui că or fi plătiți cu mai puțin de 2000 de euro pe lună. Cu alte cuvinte, agentul de la noi e rupt în cur, financiar vorbind, comparativ cu cei de acolo.

  11. Avand in vedere salariile de 2 bani oferite si conditiile de munca jalnice, se mai mira cineva de treaba asta. Zicea lumea de IT. Va arat firme super mari din TM care angajeaza pe 2300 de lei si doar daca ai experienta precedenta macar 5 ani. Lasa.Titlul ar trebui sa fie ca nu mai vrea nimeni sa lucreze pe bani de seminte.

  12. „…Continuitatea lucrătorilor asiatici eşuează frecvent din cauza climei şi a mâncării din România, a spus Andreea Tartacan, angajată a lui Hanganu.

    „Acum încercăm să angajăm lucrători din Tadjikistan, în special pentru sectorul construcţiilor. Probabil sunt mai puternici decât vietnamezii, pentru că provin din stepă”, a adăugat experta…….”

    Experta lu’ peste prajit!! Din Tadjikistan, unde sunt cei mai renumiti constructori!!! Turkmenistan, si alte asemenea …stan-uri. Experta care n-a fost prin aceste tari si n-a lucrat vreodata cu lucratori din zona respectiva……

    De ce nu din Uzbekistan, Filipine, Nepal, Pakistan, Vietnam…….. ?

  13. S-au eliberat sclavii și au fugit în UE, nu-i bai importam alții. Nu vedem ca preturile la magazin (tot multinaționale și alea) sunt ca afara dar salariile angajaților și chiria sunt de Romania. De credeți ca nu vor ai noștri în Schengen? Ca după mai greu cu imigranții, asa ca ghinion, descurcați-va cu sau plecați. Ca și noi facem la fel.

  14. Salutare, tuturor.
    Mai tineti minte o promisiune, a unui politician care promitea 25000 euro, acelor compatrioti care se vor repatria? Parea o nebunie, dar mai nou este preluata si prelucrata si sub alte forme. Primarul Bolojan, al Oradiei, promite terenuri la preturi mici, ptr cei care doresc sa revina si sa construiasca case. E normal, acest lucru? Azi, exista o cerere pe piata muncii, de mana calificata, de dorinta de afirmare, de…imbogatire. Si se poate, ptr ca exista conditionarea, salarizarii. Insa, statul dupa cum stiu, retine prea mult din contributiile ptr. salariati, deci interesul angajatorilor din sectorul privat este scazut. Concluzia? Nu e bine, domnilor. Viitorul, este sumbru, iar tehnologia AI, artificial inteligence, ne duce acolo unde doar o parte a omenirii va stapanii peste milioane de roboti umanizati, iar o parte a populatiei umane, va fii utilizata ptr. ”depozit” de organe, atat de util, bogatasilor instapaniti pe viata. S.F.? Uitati-va la literatura anilor 60-70-80, si veti constata ”evolutia” din scenarii/pregatiri.

  15. „Guvernul roman estimeaza” 😀 😀 😀

    Cei mai buni dintre cei mai buni. Cei aflati la conducerea tarii, cei care decid prezentul si viitorul tarii. Daca acesti „cei mai buni” estimeaza „la peste 2 milioane”, numarul celor plecati… cam ce incredere sa aibe un strain (cei care creaza locuri de munca) in romani?

    Numarul exact este cunoscut. Atat de catre UE, cat si de catre „guvernul roman estimeaza”, deoarece diferenta intre numarul celor carora li s’a scanat actul de identitate la iesire si la intrare, da numarul celor plecati. Inclusiv numarul exact al celor care intra/ies de X ori pe an.
    Orice tablou exel poate face asta in timp real 😀

    Idioti

  16. Ce gargara manipulatorie mai fac patronii romani…

    Singura problema e ca patronii romani s-au invatat sa-si bata joc de angajati si sa dea salarii mici. De aia ne aflam in situatia asta, cu 6 mil. de romani lucrand in afara granitelor tarii. Bine zicea cineva mai sus ca patronii romani vor mai intai sa-si faca vila, sa-si ia BMW X6, sa mearga in vacanta in Bali si daca mai raman bani sa-si plateasca si angajatii. Acolo e problema. Aia e singura cauza a problemei reclamate aici. Mentalitatea patronilor romani.

    Am ajuns ca din cauza acestor mentalitati medievale de tip „stapan de sclavi” guvernul sa ia masuri legale, gen scutirea angajatilor din constructii de impozit pe salarii pt a mai ameliora situatia.

    Stiu patroni (ce-i drept putini) care ofera salarii nete de peste 1000 de euro. In constructii. Si ghiciti ce. Doar primavara asta au adus 5 romani care munceau in Spania de 7 ani. Prin simplul fapt ca au decis sa dea salariile cuvenite.

    Patronii romani sa invete ca au trecut vremurile cand forta de munca din Romania era foarte ieftina.

  17. Jegurile de de oameni de afaceri gasesc scuza ca asta e salariu in romania, si nu pot plati mai mult,jegurile vor sa aibe mucitori sa plateasca mai mult la salariu, cum sa accepte omul sa vina din alta tara sa lucreze pe 1500 si patronu face profit cit omul de afaceri care are afacerea in europa jeguri de oameni de afaceri hoti ca politicieni

  18. Desigur ca una dintre realele cauze ale emigrarii fortei de munca a fost este si va mai fi multa vreme calitatea execrabila a batronatului. Aceasta a fost bagata sub pres de catre „media” (dominata si detinuta de catre batroni, sac!) care, la fel de prost educata precum puliticu si batronatu, a tot pompat clisee „dreptace” si falimentare in urechile si ochii rumuncilor. Cand problema deja devenise acuta/insurmontabila, aceeasi „media” a inventat (din nou) roata: stai sa vezi ca de fapt facultatile alea nu ie bune domn’e ca nu ie da stat, desi multi/e dintre gurnalistii/ele care vituperau rand de rand seara de seara erau „pregatiti/e” exact la „particolare”, sau… chiar mai rau, la stat.
    De fapt, voiam sa sa spun ca nu doar batronii/puliticiencii/felcerii au gonit forta de munca. O alta cauza principala este atmosfera generala. Relationarea cu ceilalti.

  19. Daca cei din straturile superioare ale multinationalelor nu ar fi platiti cu zeci si sute de mii de euro lunar, ar avea bani sa gaseasca forta de munca de calitate.

  20. Adevarul pe care nu-l spune nimeni: salariile sunt o mizerie pentru angajatii de rand. Iar in corporatii, daca ai reminiscente umane, nu ai ce cauta in management, cu atat mai putin in cel de top, ocupat, fireste in majoritatea cazurilor de barbati. Salariile obisnuite variaza intre 550-750 Eur. Ale managerilor peste 1500, iar cand vb de top manag. peste 4000 Eur. Pe langa aceste salarii sunt…bonusurile la 3, 6 luni….cat un imprumut ipotecar al unui angajat obisnuit. Astfel, companiile par „sanatoase”, profitabile, nr. mare de anjajati pentru a beneficia de aceste bonusuri…nu poti fi „top” fara 80-100 subalterni. Cand incep sa rasufle pe pta ceva din cifrele umflate…apar reducerile costuri, traduse in reduceri de posturi: daca dai afara 10 slujbasi, salvezi un manager…. priceput la…”mermeleala” cifrelor, iar daca nici asa nu merge, reduci posturile tinute goale sau pe cele ramase din restructurarile anterioare pentru ca, da, se poate da afara si pastra posturile….se poate si angaja daca stii pe cine trebuie. Strainii nu sunt „sfintisori” ca doar din vest a venit mana bonusurilor managerilor si, cateodata, mai scapa si vreo 2-300 Eur la 6-8 luni si pentru cei cu carca, care n-au timp de networking. In afara de IT si productie (si nu vb de cele poluante ca in Sebes..apropo, de ce Europa interzice sa-si otraveasca cetatenii, iar unii din Romania accepta?!.) peste tot e aplicabila aceeasi schema, iar la stat…ce sa mai vb…se vede cum merg lucrurile in tara. Si se mai mira cineva ca romanul nu vrea sa trudeasca din greu pentru 3-500 Eur si prefera AFARA pentru 1000 Eur…Hmmm oare de ce s-au desteptat?! Romania trezeste-te!!!!

  21. Și la stat e la fel ! Nepotismele, relațiile apropiate, angajații cotizanți pe la șefi vor determina pe cei profesioniști să plece ! Vor rămâne cei care-și fac unghiile și urmăresc Kemal $ co în timpul programului !