G4Media.ro

Criza forței de muncă în România: Primarul care se plânge că are…

Sursa foto: captură video Youtube

Criza forței de muncă în România: Primarul care se plânge că are contractate milioane de euro din fonduri europene, dar n-are cine să lucreze / Restaurarea unei cetăți din patrimoniul UNESCO, întârziată din cauza deficitului de muncitori

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, susţine că deşi administraţia locală are proiecte finanţate în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, firmele nu se mai prezintă la licitaţii, iar cele care se prezintă, precum şi cea care lucrează la restaurarea Cetăţii de Refugiu din secolul XIV, sunt în întârziere din cauza lipsei forţei de muncă.

Potrivit primarului, ordinul de începere a lucrărilor de restaurare la Cetatea de Refugiu din secolul XIV sau Cetatea Ţărănească, în valoare totală de aproape 8,5 milioane de lei, a fost dat în luna iulie 2019 şi, din cauza deficitului de forţă de muncă, firma este încă în faza de organizare de şantier.

  • „Au reuşit să se organizeze să facă lucrările de organizare de şantier, au închis perimetrul şi au pus schelele, acum fiind în stadiul de 75-80% în faza de organizare de şantier. Nu se avansează chiar cum ne-am dori noi, însă sperăm să se termine lucrările în termenul contractat. Sper, dar nu ştiu dacă vor reuşi, să termine în acest ritm în cele 30 de luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Lipsa forţei de muncă se vede şi la constructorii noştri şi se pare că nu va fi deloc uşor în privinţa modernizării infrastructurii, a lucrărilor edilitare şi civile. Avem contacte de finanţare, avem suportul financiar pe toate lucrările, avem contracte de finanţare până în 10 milioane de euro, semnate pe fonduri europene, pe fonduri naţionale (…) Ne-am făcut temele, avem contacte de finanţare, am aplicat, suntem selectaţi, proiectele au fost bune dar nu ne aşteptam să evolueze atât de greu lucrările din cauza faptului că forţa de muncă lipseşte, fiindcă societăţile care au câştigat licitaţiile se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Sperăm totuşi să ne organizăm, să nu reziliem contractele de finanţare, pentru că a fost o muncă titanică şi a implicat costuri”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ovidiu Şoaită.

Lucrările de restaurare a Cetăţii de Refugiu din secolul al XIV-lea, cunoscută şi sub denumirea de Cetatea Ţărănească, vizează redarea în circuitul turistic a acestui edificiu, un monument istoric amplasat în situl rural Saschiz şi care se află în patrimoniul UNESCO.

Comuna Saschiz a reuşit, în anul 2017, să încheie contractul de finanţare pentru proiectul ”Restaurarea cetăţii de refugiu secolul XIV din Saschiz, judeţul Mureş” cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar.

Contractul de finanţare a fost semnat pe 26 mai 2017, iar termenul iniţial de implementare a proiectului era 10 decembrie 2019, însă, din cauza procedurilor birocratice, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în luna iulie 2019.

Prin acest proiect, Primăria Saschiz urmăreşte, conform reprezentanţilor acesteia, restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor sale istorice şi artistice, realizarea şi distribuirea de materiale de informare şi publicitate pentru a evidenţia valorile reprezentate de clădire, realizarea unor activităţi de marketing şi de promovare turistică a obiectivului de patrimoniu şi digitizarea acestuia.

Din valoarea totală de 8.490.911,23 lei a proiectului, 8.257.753,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar diferenţa este valoarea contribuţiei proprii eligibile a beneficiarului.

Cetatea Ţărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat.

Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi. Cetatea are formă de navă şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

În ultimii ani, starea de degradare a zidurilor cetăţii s-a accentuat şi, pe lângă faptul că punea în pericol securitatea turiştilor, exista riscul distrugerii acestui important monument istoric.

Primarul a arătat că, pe lângă proiectul de restaurare a Cetăţii Ţărăneşti, în valoare de aproape 2 milioane de euro, Saschizul mai are un proiect de modernizare a unei şcoli, prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 1,1 milioane de euro, unul de canalizare pe PNDL I în sumă de 2,8 milioane euro, pe modernizarea sistemului de alimentare cu apă în valoare de 1,5 milioane de euro şi modernizarea căminul cultural din satul Cloaşterf, de peste 300.000 euro, toate fiind afectate într-o oarecare măsură de lipsa forţei de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Cât e salariul?

  2. Spuneți-le patronilor din construcții sa nu mai plătească salariul minim pe cartea de muncă și se vor găsi oameni care să muncească. Dar nu poți cere personal calificat pentru 3000 de lei Brut. Trebuie să trăim cu toții, nu doar unii, iar alții să fie doar cu muncă.

    • Foarte corect! Nesimțiți vor să se pricopsească dintr- un proiect și să plătească specialiștii cu salariul minim, că nu- și permit, închid afacerea. Dacă ești lacom muncește tu.

  3. Iar aruncati anatema asta cu nu sunt oameni sa lucreze nu este forta de munca ???? Forta de munca exista si calificata si necalificata problema este codul muncii ,lipsa controaleler din partea ITM , a salariului minim care este mizerabil , a felului cum sunt tratati muncitorii etc.
    Cum milioane de romani aleg sa munceasca in alte tari ??????????????????????????????????????
    HUOUOUOUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  4. Mentalitatea patronului român de a trata muncitorii ca pe niște săraci și sclavi plus lăcomia acestor așa ziși patroni români au dus că forța de muncă să plece peste hotare. Toți patronii parcă sunt injectați cu același virus mereu se plâng că nu au bani că nu merg afacerile dar își fac vile își iau mașini scumpe , concedii luxoase plus un trai de lux in timp ce critică pe cei ce muncesc pe salarii minime că nu le place munca . Salariul minim este un genocid împotriva salariaților români , atunci când vor fi tratați că afară muncitorii vor reveni în țară să lucreze. Să le respecte programul de lucru, concediu de odihna, plata orelor suplimentare, plata pe munca prestata la un nivel decent , respectarea liberilor legale, asigurarea unor condiții decente de muncă s.a.m.d.

  5. Problema e un pic mai complexa. Sunt de fapt vreo 3 factori care concur la actuala situatie…nici unul nefiind ce spuneti mai sus….patronii care jupuie angajatul. (Atentie…discurs de genul patronul care jupuie angajatul e ce a dus la aparitia comunismului. Cam pe asta isi baza teza Marx si Engels).
    1. Marirea salariului minim in constructii. OUG 114. In bugetele facute de primarii si cu care se liciteaza nu se mai pot incadra firmele care trebuie sa plateasca salarii mult marite. OUG 114 afecteaza tot lantul din constructii…nu doar fierar betonistul din santier. Orice firma care are CAEN de constructii plateste salarii marite…deci totul lantul de aprovizionare e afectat.
    2. Costurile pe piata constructiilor, din cauza bulei imobiliare sunt foarte mari…si cresc foarte repede. Proiectantii, cei care fac bugetele, nu pot tine pasii cu ele…asa ca o estimare de acu 1…2 ani cand s-a facut proiectul nu mai e valabila azi la licitatie.
    3. Chiar daca ai vrea sa platesti un salar mare (gen 7000….8000 RON in mana) nu mai gasesti muncitori calificati in tara. Au ramas doar ciurucuri care se angajeaza vin 2…3 zile…si cand vad ca nu pot fura motorina din santier si chiar trebuie sa lucreze pleaca acasa.

    Din foarte multe surse, stiu ca primarii se roaga de firmele de ctii sa se prezinte la licitatii…dar din pacate nu vine nimeni sa lucreze in pierdere.

    • Hai sictir patron comunist, mucles sacanaua dă buli bangeaua, chiar nu găsești forța de muncă pe 7000-8000 Ron ? Când toți patronii plătesc pe cartea de munca salariul minim pe economie și mai dau ei ceva la negru arunca ceva firmituri ca la câini. Patronul meu își un SUV de 1/4 milion de euro cash și plânge că e foarte greu. Nu am nimic cu patronii sau oamenii bogați foarte bine că există numai că în afară oamenii bogați sunt de generații întregi iar la noi au apărut că ciupercile după ploaie. După ce sunt și aroganți aruncă mâță moartă pe cei saraci

    • Frate, eu sunt inginer in constructii, pe partea de proiectare, cu 10 ani de experienta in domeniu, si iti garantez ca nu gasesc firma care sa angajeze cu mai mult de 4000 in mana, din care doar 3000 pe cartea de munca si restul la negru. Asa ca usor cu aburelile de genul, vai, as da salariu mare, dar, vai, nu gasesc oameni calificati, vai.

  6. Hai sictir patron comunist, mucles sacanaua dă buli bangeaua, chiar nu găsești forța de muncă pe 7000-8000 Ron ? Când toți patronii plătesc pe cartea de munca salariul minim pe economie și mai dau ei ceva la negru arunca ceva firmituri ca la câini. Patronul meu își un SUV de 1/4 milion de euro cash și plânge că e foarte greu. Nu am nimic cu patronii sau oamenii bogați foarte bine că există numai că în afară oamenii bogați sunt de generații întregi iar la noi au apărut că ciupercile după ploaie. După ce sunt și aroganți aruncă mâță moartă pe cei saraci

  7. Ia cititi fratilor cum supermarketurile au forta de munca si de ce :
    https://adevarul.ro/economie/bani/un-mare-retailer-creste-lefurile-companie-niciun-angajat-nu-venitul-brut-4000-lei-1_5e4be1be5163ec427134b5de/index.html
    si nu se plang niciodata ca nu gasesc mana de lucru, au personal din cel mai calificat.

  8. Mda…. Pai dacă deschidea gura să-și ceara drepturile, adică plata orelor suplimentare, concediu, etc. patronul ii arata ușa și spunea ca alți 100 așteaptă la rand…. Construcțiile, hotelierii, bucătăriile, cel mai prost plătiți, deși aici e munca cea mai solicitanta, fizic și psihic…. Azi, aceste domenii duc cea mai acuta lipsa de personal…. Și totul pornește de la educație, mentalitate…. Copiii noștri au la școală cadre f slab pregătite…. Ce sa învețe de la toți habarnistii angajați pe criterii de nepotism???? Cei buni au renunțat la așteptarea ca într-o zi va fi altfel și au ales sa plece în tarile unde sunt plătiți și respectați. Cum să-l conving pe fiu-meu sa se întoarcă, când el îmi spune ca nu vine sa lucreze într-o tara care doar ii cere taxe, dar nu-i oferă nimic?? O tara cu salarii de mizerie dar dar cu preturi la hrana și utilități mai mari cu mult decât afara?? Lipsa forței de munca de azi în Ro e consecinta purtării abuzive, disprețuitoare a patronilor postcomunisti , purtare ca s-a propagat pana azi… Ro e mult în urma la toate capitolele , în timp ce multe tari prospera pt ca prețuiesc munca și omul…..

  9. sau alt exemplu :
    https://playtech.ro/stiri/kaufland-anunt-de-ultima-ora-la-cat-ajunge-salariul-minim-din-1-martie-2020-80864
    si exemplele pot continua , dar asa este mentalitatea patronului lacom care nu mai gaseste sclavi pe plantatiile lor , dar nici autoritatile statului nu isi fac treaba ori din nepasare ori sunt complice cu cei ce se plang ca nu se gasesc mana de lucru si cauta sa aduca indieni , sirieni etc in locul sclavilor roamani , dar atentie poate odata adusi in tara sa nu ne confruntam cu diferite probleme pe care le au occidentalii.

    • Eu va spun ca asta fac zilnic…ca ma chinui sa fac niste șantiere si nu gasesc oameni cat de cat ok si un salar decent.
      Voi negati doua evidente:
      1. Ca romanii sunt plecati din tara. Din toate categoriile. Si nu se mai intorc chiar daca poate ar castoga la fel de mult ca afara.
      2. Ca in articol sunt licitatii la care efectiv nu se prezinta nimeni. De ce? Daca la patron i-ar ajunge banii sa faca si lucrarea sa plateasca si salarii si sa ii ramana si profit de ce nu ar licita?
      3. Ca inflatia de proiecte PNDL pe piata cuplata cu bula imobiliara a supt toata forta de munca de pe piata.

      Nu ma credeti pe mine…întrebați:
      1. Orice primar de comuna…orasel…cunoasteti.
      2. Un muncitor calificat aflat pe unul din santierele de imobiliare din Bucuresti cat primeste pe zi…cash in mana la prima ora dimineata.

  10. https://jurnalul.antena3.ro/bani-afaceri/economia/salariul-minim-european-da-frisoane-patronilor-romani-836055.html
    PNL ule cu salariul minim pe economie european ce ai sa faci ??????? ai sa il abrogi ???? ai sa il decalezi , sau ii dai amanare ?????

  11. Salariul nu este atractiv .

  12. Se vorbește despre lipsa de forței de munca în agricultura dar nimeni nu spune în ce condiții se lucrează, cât se lucrează, pe ce bani. Fermieri te muncesc zi lumina sub cerul liber în condiții grele praf căldură cu apa calda de băut fără forme legale pe post de zilier. Nu spune nimeni ca acel zilier are familie, copii, rate, utilități de plătit. Patronii sunt mână în mâna cu Ajofm, cu primăriile când vrei șomaj sau ajutorul social nu poți că îți dau de munca la patronii avari care te rup cu munca. La fel și la oraș în fabrici te muncesc 12-14 ore pe zi de luni pană sâmbătă inclusiv pe salariu minim, nimeni nu interesează ca sunt unii cu chirie sau fac naveta iar banii nu ajung decât ptr 1 săptămâna iar copiii patronilor cheltuie într-o noapte în club cât plătește toți angajații într-o lună. Să se spună și de lipsa salariilor nu numai de lipsa forței de munca.

  13. Nimeni nu mai vrea sa muncească pe degeaba, în afara banilor mai sunt și alte criterii la care omul când își alege un loc de muncă se uita cu atenție, unul ar fi programul de lucru să poată să își ducă la creșă, dar cămin, grădinițe copiii.