G4Media.ro

Criza franco-algeriană: Președintele Emmanuel Macron își recheamă ambasadorul de la Alger pentru…

Foto: Elysee.fr

Criza franco-algeriană: Președintele Emmanuel Macron își recheamă ambasadorul de la Alger pentru consultări și anunță expulzarea a 12 oficiali algerieni, ripostând “simetric”

Parisul a ales marți să răspundă „simetric” expulzării de către Alger a 12 oficiali francezi, ordonată duminică, relatează Franceinfo. Președintele Macron a decis să îl recheme pe ambasadorul Franței la Alger, Stéphane Romatet, „pentru consultări” și să expulzeze 12 funcționari din „rețeaua consulară și diplomatică algeriană în Franța”, au anunțat Palatul Elysée și ministrul Afacerilor Externe.

„Franța ia notă cu consternare de decizia autorităților algeriene”, a scris Președinția franceză într-un comunicat, calificând decizia drept „nejustificată și de neînțeles”. Funcționarilor francezi li s-a ordonat duminică să părăsească teritoriul algerian în termen de 48 de ore, ca răspuns la arestarea în Franța și reținerea ulterioară a unui funcționar consular algerian. Ei sunt în drum spre Franța, a declarat marți o sursă diplomatică pentru Radio France.

Acest nou eșec intervine la doar două săptămâni după o convorbire telefonică între președintele francez și omologul său algerian Abdelmadjid Tebboune, care ar fi trebuit să relanseze relațiile după luni de criză. „Autoritățile algeriene își asumă responsabilitatea pentru o deteriorare brutală a relațiilor noastre bilaterale”, a continuat Elysée, făcând totodată apel la Alger să „dea dovadă de responsabilitate” și să „reia dialogul”. „Autoritățile algeriene au ales să escaladeze: răspundem așa cum am anunțat (…) Dialog, întotdeauna, dar nu unidirecțional”, a scris ministrul de externe Jean-Noël Barrot pe X.

În cadrul emisiunii de la ora 20.00 de pe TF1, Barrot a continuat spunând că rechemarea ambasadorului Franței a fost „o măsură de protest, de opoziție față de măsura luată de Algeria”. Diplomatul „se va întoarce la Paris în zilele următoare, în 48 de ore, după părerea mea”.

Ministrul de interne, Bruno Retailleau, a declarat marți pentru Cnews că decizia Palatului Elysee de a expulza 12 oficiali algerieni „i s-a părut total adecvată”. De asemenea, Retailleau a considerat „inacceptabil ca Franța să fie un teren de joacă pentru serviciile algeriene”.

Criza franco-algeriană s-acutizat brusc ineri, 11 aprilie, trei bărbați, printre care și un angajat al consulatului algerian din Créteil (Val-de-Marne, sud-est de Paris), au fost inculpați pentru arestare, răpire, sechestrare sau detenție arbitrară urmată de eliberare înainte de a șaptea zi, în legătură cu o întreprindere teroristă, a anunțat Parchetul național antiterorist francez (Pnat), scrie Ouest France.

Cei trei bărbați, inclusiv ofițerul consular, au fost, de asemenea, inculpați pentru asociere teroristă criminală și plasați în arest preventiv.

Aceste arestări sunt legate de un caz de presupusă răpire care datează din 29 aprilie 2024. Cazul îl viza pe algerianul Amir Boukhors, alias Amir DZ, un refugiat politic algerian în vârstă de 41 de ani și influencer cu peste un milion de urmăritori pe TikTok. Ajuns în Franța în 2016, Boukhors face obiectul a nouă mandate de arest internațional emise de Alger sub acuzații de escrocherie și delicte teroriste. Justiția franceză a refuzat extrădarea sa în 2022, iar în anul următor Boukhors a obținut azil politic în Franța.

Algeria l-a acuzat pe Retailleau, cel mai de dreapta ministru al guvernului condus de Francois Bayrou, de torpilarea relațiilor între Franța și fosta sa colonie nord-africană. O convorbire telefonică între președintele Macron și omologul său algerian Abdelmadjid Tebboune a părut să detensioneze situația care însă s-a agravat din nou duminică atunci când autoritățile algeriene au ordonat expulzarea celor 12 diplomați francezi.

La originea acestei dispute se află sprijinul total al președintelui Macron pentru planul de autonomie al Marocului pentru Sahara Occidentală. Problema acestei foste colonii spaniole opune de zeci de ani Marocul, care controlează 80 % din teritoriu și propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa, luptătorilor pentru independență sahrawi ai Frontului Polisario, susținuți de Alger, care solicită un referendum de autodeterminare sub egida ONU.

Dialogul franco-algerian la nivel de miniștri de externe s-a reluat la sfârșitul lui martie cu vizita lui Barrot la Alger, dar a fost doar o speranță falsă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.