G4Media.ro

Criza guvernamentală din Italia amenință planul de redresare și sperie Europa. Comisar…

Foto: Consiliul European

Criza guvernamentală din Italia amenință planul de redresare și sperie Europa. Comisar european: „Unele investiții sunt deja în pericol”

Analiză LA STAMPA, preluată de Rador:

Italia îngrijorează Comisia Europeană. Instabilitatea politică provocată de criza guvernamentală ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea reală a Italiei de a implementa planul de redresare și de a cheltui resursele fondului așa cum a promis. Eventuala ieşire din scenă a lui Mario Draghi poate submina acel program ambițios, o ipoteză pe care Valdis Dombrovskis şi-o exprimă cu îngrijorare la Bruxelles. Vicepreședintele executiv al Comisiei nu poate să nu răspundă unei interogări prezentată de Raffaele Fitto, europarlamentar, membru al Fratelli d’Italia, o formațiune care în țară face presiuni pentru organizarea alegerilor anticipate.

În realitate, întrebările au fost adresate Comisiei în aprilie, un moment în care criza încă părea îndepărtată. A fost o mișcare politică rezultată din logica opoziției, iar răspunsul soseşte cum, într-un moment politic delicat, și contribuie în a face atmosfera și mai incandescentă.

„Guvernul italian și-a exprimat intenția de a cheltui 40% din resurse în cele opt regiuni sudice, deși aceasta nu este o condiție impusă” de regulamentul de instituire a Fondului de Redresare și nu era o cerință pentru obținerea banilor de la Bruxelles, amintește Dombrovskis. Se subliniază prin urmare că Italia lui Draghi și-a asumat angajamente peste puterea sa, angajamente pentru care Draghi a garantat și care sunt privite acum cu o mare îngrijorare.

În special din cauza faptului că între timp situația s-a deteriorat din motive independente de sistemul țării. Războiul din Ucraina, cu creșterea prețurilor la energie și creșterea generală a inflației, ridică noi provocări pentru toată lumea, inclusiv pentru Italia. În cazul tricolor însă, Dombrovskis nu ascunde faptul că „actualele creșteri de prețuri și întreruperea lanțurilor de aprovizionare pot avea un impact direct asupra realizării unor investiții”. În traducere liberă: Italia era deja în pericol să nu implementeze planul de redresare, iar acum, dacă se adaugă criza guvernamentală și riscul alegerilor anticipate, lucrurile s-ar putea complica.

Un eșec italian este o situaţie pe care Europa nu și-o poate permite, cu atât mai puțin Italia. Pentru prima dată în istoria Uniunii, cele douăzeci și șapte de ţări membre au reușit să facă datorii comune pentru a-și finanța redresarea, însă fusese clarificat că o astfel de decizie fără precedent poate fi replicată doar dacă funcționează. În total, Italia a primit 191,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi (122,6 miliarde de euro) și garanții (68,9 miliarde de euro). Trebuie să știe să le folosească bine pe toate, numai că ceea ce se întâmplă acum în țară, nelinişteşte Bruxelles-ul. (Traducerea Rador: Cătălina Păunel)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Poate lângă mentorul lor Karl Marx, nea’ Nicu a fost doar un do//bitoc pur-sange.

  2. Italia are o datorie de 2700 miliarde € ,singurul lucru care tine Italia pe linia de plutire e tiparnita de euro de la BCE. Italia da maculatura aka titluri de stat si primeste euro .

  3. Dacă în loc de mângâieri pe creștetul lui Super Mario și cumpărarea de obligațiuni de stat, BCE și CE făceau cum fac cu statele din estul Europei, dacă faci primești, acum nu le fluturau nădragii. Grav este că dacă lasă Italia din brațe criza din 2008 va fi așa o mică amețeală. Acum vor cădea toate în lanț,economii, bănci și cei mai șifonați vor fi economiile slabe. Pe noi stau cu ochii ca pe butelie cum greșești cum te curentează, pe italieni cine i-a monitorizat Cuba? Acum în condițiile de criză se vede dubla măsură a UE.

  4. Ce razi ma? Europa a ramas la stadiul de redresare dupa pandemie, care este deja istorie. Intre timp trebuie sa se redreseze din alte probleme si mai mari. UE merge cu frana trasa si cu scartait de roti din care ies scantei.

  5. Inapoi la liră, stimati fratelli italiani ! Si cu asta, puneti cruce pe mormântul europei asa zis unite.