G4Media.ro

Criză guvernamentală în Grecia din cauza numelui Macedonia de Nord/ Suveraniștii vor…

Criză guvernamentală în Grecia din cauza numelui Macedonia de Nord/ Suveraniștii vor ca Macedonia să dispară complet din noul nume al țării

Premierul grec, Alexis Tsipras, cere un vot de încredere în Parlament ca urmare a demisiei de duminică a ministrului grec al Apărării, scrie Le Monde, citat de Rador.  Ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, a demisionat duminică pentru a protesta față de acordul care a pus capăt disputei dintre Grecia și Macedonia cu privire la numele fostei republici federale iugoslave. Parlamentul macedonean a ratificat vineri (11 ianuarie) schimbarea denumirii țării, care a devenit „Republica Macedonia de Nord”, în conformitate cu un acord încheiat în iunie anul trecut cu premierul grec Alexis Tsipras.

Panos Kammenos este fondatorul Grecilor Independenţi (ANEL), un mic partid suveranist care susține guvernul de coaliție condus de Tsipras din 2015. El nu și-a ascuns niciodată ostilitatea față de acordul încheiat cu Macedonia, considerând că acest nume reprezintă o revendicare implicită a teritoriului grecesc. Ministrul Apărării doreşte ca termenul „Macedonia” să dispară complet din noul nume al fostei republici iugoslave. El și-a anunțat demisia, duminică, după o întâlnire cu premierul, adăugând că intenționează să-i ia cu el şi pe alți șase miniștri, membri ai formaţiunii sale politice.

Alexis Tsipras a replicat că va cere imediat Parlamentului grec să voteze încrederea în guvernul său. Coaliția condusă de premier are 153 de membri din 300 de aleși, dintre care 145 aparțin partidului său Syriza (de stânga).

În luna octombrie, chestiunea numelui Macedoniei condusese deja la demisia ministrului Afacerilor Externe, Nikos Kotzias, arhitectul acordului, care considera că nu are suficient sprijin din partea lui Tsipras în relațiile sale rele cu Kammenos. Acum, plecarea liderului Grecilor independenți provoacă o incertitudine politică, în timp ce alegerile legislative trebuie să aibă loc în octombrie.

Pe 17 iunie 2018, Atena și Skopie au semnat un acord istoric pentru a redenumi fosta republică iugoslavă, acord care pune capăt celor aproape 30 de ani de litigiu dintre cele două țări. Grecia s-a angajat atunci că nu se va mai opune aderării Macedoniei la NATO și nici negocierilor de aderare la Uniunea Europeană ale acestei micuţe economii balcanice cu doar 2,1 milioane de locuitori.

Atena a făcut din schimbarea numelui o condiție, considerând că numele Macedonia face parte exclusiv din patrimoniul său istoric și nu poate aparţine decât provinciei sale de frontieră.

Schimbarea denumirii va putea intra în vigoare doar în cazul în care acordul încheiat în iunie va fi ratificat de Parlamentul grec. Partidul Noua Democrație (78 deputați), principalul grup de opoziție, a anunțat că va vota împotriva acestuia. Premierul grec încă mai speră că acordul va putea fi ratificat cu sprijinul voturilor de centru-stânga și al deputaților independenți.

(Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducere: Rodezia Costea)

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Isterici sunt peste tot.

  2. Dacă or mai fi cîțiva ca Kammenos în nordul Europei, nici De Nord nu s-ar putea numi noul stat! Ai naibii macedoneni! Ar vrea să anexeze Nordul!

  3. Grecii astia si-au falsificat bugetele , au mintit toata europa , au furat cat au putut , dar ei sunt nationalisti domne, ca vezi macedonia o sa ii invadeze sa le ia pamantul.
    cand te gandesti ca esti in sec 21 din pacate prosti si nationalisti peste tot.

  4. Filip cel Mare si Alexandru Macedon nu aveau nici o treaba nici cu grecii aflati in polis-urile lor (asa ne-a informat Demosthene foarte suparat ), nici cu slavii aflati prin stepe rasaritene. Ce ti-e si cu istoria si toponomia!

  5. La faza asta nu-i inteleg pe greci. Adica ei chiar se tem de Mica macedonie de nord cu capitala la Skopje?!

    Dar Tracia? Ca tot in nord mai au si o provincie care se numeste Tracia de Vest, care se afla in Grecia. Aceasta regiune este vecina cu Tracia de Est care este in Turcia (practic este Turcia Europeana, turcii o numesc Tracia de Est sau Tracia pur si simplu, iar grecii o numesc Anatoliki Thrakia, adica Tracia turceasca), si cu Tracia de Nord care este in Bulgaria. Chiar daca numele oficial al regiunilor nu este / nu include numele Tracia, numele Tracia este totusi folosit.

    Problema cu nationalistii de duzina este ca habar nu au de istorie (pe care de altfel nici nu o inteleg, si ar vrea sa o modifice dupa cum vrea nebunia lor), nici de logica, nici de drepturile omului, nici de buna convietuire, nici de propriul interes national (care i-ar face sa fie mai destepti), nici de nimic. Sunt doar niste primitivi isterizati care pretind ca apara tara in care s-au intamplat sa se nasca.