Criza imobiliară din Europa: Gigantul imobiliar și de retail Signa din Austria, în insolvență/ Raiffeisen și Erste Group, printre băncile cu expuneri față de companiile din holding
Gigantul imobiliar și de retail Signa s-a declarat miercuri în insolvență după ce ultimele încercări de a obține o nouă finanțare au eșuat, devenind astfel cea mai mare victimă de până acum a prăbușirii sectorului imobiliar din Europa, scrie Reuters.
Controlat de magnatul austriac Rene Benko, grupul este proprietar al clădirii Chrysler din New York, precum și al mai multor proiecte importante și al unor mari magazine din Germania, Austria și Elveția.
Grupul de mai multe miliarde de euro este pe cale de a provoca valuri în sectorul imobiliar de pe continent, aflat în dificultate.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat să minimalizeze importanța prăbușirii companiei. „Ceea ce este cu adevărat important este ca toți cei care au investit aici, în special băncile, să rămână stabili”, a declarat el jurnaliștilor. „Asta este esențial”.
Cercetările analiștilor de la Raiffeisen Bank International din Austria, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, au avertizat la începutul acestei săptămâni că dificultățile sale ar putea declanșa o scădere mai amplă a prețurilor proprietăților comerciale dacă ar începe să se debaraseze de proprietăți.
Holdingul austriac al Signa a declarat că se va adresa unui tribunal din Viena pentru a demara procedura de insolvență și pentru a începe o reorganizare a grupului.
„Scopul este continuarea ordonată a operațiunilor comerciale (…) și restructurarea sustenabilă a companiei”, a declarat aceasta.
Signa era deținută și controlată majoritar de Benko, deși o serie de alte persoane bogate, inclusiv industriașul austriac Hans Peter Haselsteiner, dețineau participații mai mici.
Se așteaptă ca insolvența holdingului să se răsfrângă în cascadă asupra grupului, deși o filială importantă încă se lupta să rămână în viață.
Discuții de ultimă oră cu investitorii pentru a asigura lichidități pentru filiala Signa Prime – la care Signa Holding este acționar majoritar – sunt încă în curs de desfășurare, deși acestea au doar o mică șansă de succes, a declarat o persoană apropiată problemei.
Signa Prime Selection este cea mai mare companie din cadrul diviziei imobiliare a Signa, cu o valoare brută a activelor de 20,4 miliarde de euro.
Printre ceilalți investitori minoritari din divizia Prime se numără miliardarul german din industrie Klaus-Michael Kuehne, fundația germană RAG și familia Peugeot din Franța.
Unitatea se concentrează pe investiții în proprietăți în locații de primă mână din centrele urbane din Austria, Germania, Elveția și nordul Italiei.
Cea mai abruptă creștere a costurilor de împrumut din istoria de 25 de ani a monedei euro a provocat o scădere a prețurilor proprietăților în Germania, unde se află o mare parte din afacerile grupului.
„Va fi o trezire puțin cam neplăcută pentru investitori, deoarece aceștia văd că întârzierile în politica monetară se vor face simțite în cele din urmă”, a declarat Aneeka Gupta, strateg de acțiuni la managerul de investiții WisdomTree.
Signa a pus problemele sale pe seama factorilor externi care îi afectează activitatea imobiliară și a presiunii exercitate asupra cumpărăturilor de pe marile rețele.
Sven Carstensen de la bulwiengesa, un consultant imobiliar, a declarat că, din cauza proprietăților imobiliare vaste deținute de Signa în Germania în locații în mare parte centrale, insolvența sa ar putea lăsa urme adânci în orașele țării.
Grupul, care își evaluează activele la 27 miliarde de euro, este format din numeroase filiale. JP Morgan a estimat datoriile sale la 13 miliarde de euro.
Insolvența sa lasă în urmă proiecte de construcții pe jumătate finalizate în Germania, inclusiv una dintre cele mai înalte clădiri din țară.
Signa făcuse progrese constante în ceea ce privește proiectul zgârie-norilor Elbtower de 64 de etaje din Hamburg, până când a încetat să plătească constructorul, care a oprit lucrările. Lucru care s-a întâmplat și pe alte cinci șantiere Signa din Germania.
Zeci de bănci, companii de asigurări și fonduri de pensii au finanțat și investit de-a lungul anilor în companiile Signa, arată prospectele de vânzare a obligațiunilor și o prezentare a Signa consultate de Reuters.
Signa s-a împrumutat masiv de la bănci, inclusiv de la Julius Baer din Elveția, care a dezvăluit că are o expunere de peste 600 de milioane de franci elvețieni (678 de milioane de dolari).
Legăturile financiare sunt deosebit de puternice în Austria, unde Signa a fost fondată și își are sediul central.
Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich și Erste Group se numără, de asemenea, printre băncile cu expuneri față de Signa.
Printre alți creditori se numără Raiffeisen Bank International din Austria.
La începutul acestei luni, unul dintre directorii săi, Hannes Moesenbacher, a identificat o expunere de 755 de milioane de euro față de un client, referindu-se la grupul lui Benko, potrivit unei persoane care are cunoștință despre acest lucru.
BayernLB și Helaba, băncile regionale susținute de stat pentru două dintre cele mai bogate landuri germane, Bavaria și Hesse, au împrumutat fiecare grupul cu câteva sute de milioane de euro, au declarat persoane care au cunoștință de acest lucru.
Germania, cea mai mare economie europeană, se află în mijlocul unei crize imobiliare, după ce o creștere bruscă a ratelor dobânzilor și a costurilor de construcție a forțat unii dezvoltatori să intre în insolvență și a pus în așteptare tranzacțiile și construcțiile.
Sectorul imobiliar a fost ani de zile un pilon al economiei germane, reprezentând aproximativ o cincime din producție și unul din 10 locuri de muncă. Alimentate de ratele scăzute ale dobânzilor, miliarde de euro au fost direcționate către proprietăți, care erau considerate stabile și sigure până la ultima creștere bruscă a costurilor de împrumut.
Slăbiciunea sectorului imobiliar comercial din Statele Unite, cu birouri încă goale după pandemie, și dificultățile întâmpinate de marii dezvoltatori imobiliari din China au atras atenția la nivel mondial asupra acestui sector.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank