G4Media.ro

Criza lemnelor de foc în județul Bistrița-Năsăud / Direcția Silvică mai administrează…

Foto: Pixabay

Criza lemnelor de foc în județul Bistrița-Năsăud / Direcția Silvică mai administrează doar 16% din fondul forestier al judeţului / Ocoalele private au lemn pe stoc, însă e considerat prea scump de către cetățeni

Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, a declarat miercuri, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, că nu poate onora toate cererile de lemn de foc venite din partea populaţiei, anunță Agenția de presă Rador.

El spune că o criză din acest punct de vedere, în contextul în care cetăţenii caută metode alternative de încălzire la cele cu gaz sau cu curent electric.

Un alt motiv invocat de şeful Direcţiei Silvice pentru neonorarea tuturor comenzilor este faptul că instituţia pe care o conduce mai administrează doar 16% din fondul forestier al judeţului.

O situaţie prezentată de Garda Forestieră Bistriţa-Năsăud în legătură cu stocurile de lemn de foc de care dispun ocoalele silvice care administrează pădurile primăriilor arată, în schimb, că există în stoc de peste 43.000 de mc, iar preţurile pe metru cub aprobate prin hotărâri de consiliu local se situează între 50 şi 320 de lei.

Ministrul mediului, Tánczos Barna, spune că preţul lemnului din România nu poate fi redus prin punerea unor cantităţi mai mari pe piaţă de către RomSilva pentru că preţul e strâns legat de cotaţiile şi conjunctura internaţională, la fel ca pe piaţa energiei.

Ministrul răspunde astfel solicitărilor idustriei lemnului care acuză faptul că volumele de lemn puse pe piaţă sunt mai mici decât cererea şi astfel preţul este crescut artificial în condiţiile în care România poate recolta mai mulţi buşteni fără a afecta angajamentele de mediu.

Tánczos Barna a declarat miercuri, 28 septembrie, că volumul de lemn recoltat a crescut anual, dar acest lucru nu a condus la vreo ieftinire.

”România nu exportă lemn, exportă produse pe bază de lemn, ceea ce este un lucru foarte bun și de aicea vine valoare adăugată de 1,8 euro pe un euro investit în acest domeniu în această industrie. Trebuie să menținem cel puțin la nivelul acesta cantitatea de lemn pusă pe piață și eu recomand tuturor să nu creadă că creșterea cu câteva % a cantității puse pe piață o să rezolve problema, prețului”, a declarat Tánczos Barna.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Combinatii, combinatii, eu am luat lemn foc in iunie cu 500 lei mc si consider ca am facut o afacere buna prin zona sub 800 lei nu am gasit.

  2. ati vrut piata „libera”?! luati de va saturati „libertate”, iobagilor!

  3. Este vina localnicilor. Când au distrus pădurile nu s-au gândit ca la un moment dat nu vor mai avea de unde sa taie. S-au bucurat ca fac bani atunci. Luați cu pâine. Sa aruncați bani în soba acum.

  4. Ati votat oameni incapabili.
    Ati ramas cu 16% fond forestieri

  5. Biine, dar si personalul Romsilva e 16%fata de 1990?