G4Media.ro

Criză majoră de forță de muncă la Iași: „Am anunţ de angajare…

Sursa foto: Pixabay

Criză majoră de forță de muncă la Iași: „Am anunţ de angajare cu 6.000 lei/lună. Nu sună nimeni de trei luni!” / „Un șofer în Germania primește 3.000-3.500 de euro pe lună“

Marian Iacomi, patronul patronul unei firme de transport din Iași susține că a fost nevoit să renunțe la jumătate din flota de tiruri pentru că nu găsea șoferi, relatează Ziarul de Iași.

„Am angajat inclusiv tineri, proaspăt ieșiți de pe băncile școlii, să le dăm și lor o șansă, pentru a face experiență, dar a fost foarte greu cu ei. Pentru că au distrus camioanele. Nu făceau încasări pe cât distrugeau“, arată Iacomi.

Acesta conduce mai multe firme în Iași și are în prezent în jur de 40 de angajați. Administrează o flotă cu tot atâtea camioane, autobuze și microbuze la un loc, dar subliniază că a avut mult mai multe. Însă, din cauza șoferilor greu de găsit, a fost nevoit să tragă pe dreapta 20 de camioane și să le vândă.

„Un șofer în Germania primește 3.000-3.500 de euro pe lună. De ce ar veni să mai muncească la mine cu un salariu de 7.000 de lei pe lună? Foarte mulți oameni de calitate ne-au plecat în afară! Am angajat inclusiv tineri, proaspăt ieșiți de pe băncile școlii, să le dăm și lor o șansă, pentru a face experiență, dar a fost foarte greu cu ei. Pentru că au distrus camioanele. Nu făceau încasări pe cât distrugeau. Fără niciun simț de răspundere. Am avut și situații când mi le-au răsturnat. Și atunci am luat decizia să mai dau înapoi, să mai vând din ele pentru că nu făceam față“,a povestit Marian Iacomi, un antreprenor din Iași, care deține și Ami Turing, o companie de transporturi rutiere de mărfuri, cu peste 20 de ani de activitate.

Forța de muncă lipsește însă și din alte domenii de activitate, iar patronii o confirmă. Anunțurile lor de angajare nu prezintă interes. Nici când e vorba de salarii și condiții de muncă decente, după cum se plâng unii.

„Am anunț de angajare pentru un mecanic auto, cu 6.000 de lei pe lună și nu sună nimeni! Dar nimeni, de trei luni de zile! Nici să întrebe măcar dacă primesc o apă sau ceva. Am ajuns să importăm foarte multă forță de muncă din India, Sri Lanka și Pakistan. Nu e ok. Când ai noștri pleacă în afara țării, tot statul pierde aici. Pentru că fiecare școlarizare, facultate, este o investiție a statului. Îi plătești căldură, îi plătești medic, până termină liceul și facultatea, după care îl pierzi. Pentru că după, el va munci la Google în Austria. Avem atât de mulți specialiști în România, foarte buni, pe care statul nu ar trebui să-i mai lase să plece. Să le ofere condiții și să-i oprească aici“, a mai sesizat omul de afaceri din Iași.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. In Germania e respectata calificarea si munca bine facuta, coane Mariane…

  2. Mda ,fost angajat la Delphi Iași (fabrică injectoare ).Salariu brut 3000 lei .Nea caisa de sus să tacă că știm noi ce e cu patronii ăștia …Lacomi și cruzi

    • usurel ca si el, ca si tine, sunteti sunteti tot din aceeasi tabara (aia care asteapta sa le dea statul)

    • nu stiu de ce vorbesti de aia, cand nu au nicio treaba cu discutia. Aici vorbesc de salarii mari si tot sunt putori asa ca tine.

  3. chiar ma miram ca nu apar si ai „antreprenori” de genul asta.
    „pe care statul nu ar trebui să-i mai lase să plece. Să le ofere condiții și să-i oprească aici”
    mai nea patronu’, daca le ofera conditii statul se cheama ca sunt bugetari, si la matale tot nu se angajeaza. dar voi astia, care va plangeti de forta calificata de ce nu va uniti sa faceti scoli de calificare? pai cum vine asta: sunt privat cu bani de la statul care imi cere taxe mari?
    „el va munci la Google în Austria.” – miroase a antreprenor de AUR.

    • la o cautare scurta pe interneti aflam rapid ce stil de antreprenoriat practica

  4. Hey, hop și eu!
    Să discutăm despre ce „șefi” am avut eu prin Romania?
    1. La o companie mare de vopseluri. Ăla fură de rupea, dar îi trebuiau 4-5 țapi ispășitori. Săgeți. M-am prins după 2 ani ce se întâmplă de fapt pe acolo.
    2. Firma respectabilă de parchet. După 8 luni, am făcut o vânzare masivă, iar când a fost vorba de procentul din vânzare promis, ioc. Bineînțeles că le-am cerut, iar la refuz am plecat.
    3 Firma mare de Logistică: șoferii furau și se vedea în actele cu care veneau la încărcare/descărcare. Dacă nu era pază la ușă, și angajații o făceau.
    Motivele plecării de la toți au fost banii: salariul minim pe economie „de început”.
    La ce poziții am ocupat, imi era jenă să spun salariul.

    • Astia cu volanu latrati la luna. O firma care nu face profit se numeste voluntariat. Taxele, impozitele mari si volumul mic al afacerii inchid firmele mici si medii din Romania. Acolo unde iti da neamtu 3500 Euro el are profit de pe urma ta de 35.000 de euro cu un sistem fiscal simplu. Inchideti ANAF sau inchideti firmele din Ro si plecam toti. Care au mai ramas.

  5. Avem atâția specialiști..aveți pe dracu..sunteți niște mafioți..

  6. M-am cam saturat de „antreprenorii” astia lacomi si zgarciti care se miortaie ca n-au mana de lucru. Pai, da-le nene un salariu macar apropiat de alea europene, ca n-or sa mai plece. Spune 6000 de lei de parca ar fi cine stie ce suma, ca sa nu zic ca sunt convins ca e vorba de salariul brut din care se scad si taxele.

    • unde scrie de brut cand in ro cand se fac anunturi sau se vorbeste de salariu, nu se ofera cel brut. Daca nici 6000 nu mai e salariu, atunci ce?

  7. Nu ma pot contrazice cu salariile. O da cat zic ei. Dar, marea problema e cand ei pun muncitorii sa lucreze suplimentar pt acelasi salar. Si angajatul de frica sa nu isi piarda jobul, va face ceea ce i se zice, pe gratis. Angajatul nu este protejat de lege ci patronatul. Nu am lucrat niciodată în România dar asta aud de la foarte mulți prieteni. Nu mai zic cu scârțâie patronatele cand se cer concedii si alte chestii