G4Media.ro

Criza medicamentelor pentru copii: consumul din acest sezon a depășit inclusiv nivelul…

Sursa foto: Tbel Abuseridze on Unsplash

Criza medicamentelor pentru copii: consumul din acest sezon a depășit inclusiv nivelul de dinaintea pandemiei / Penuria din România, agravată pentru că sunt solicitate anumite mărci / 200 de mii de flacoane de ibuprofen și paracetamol, livrate în ianuarie 2023 – patronatul producătorilor

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) precizează, luni, într-un comunicat remis presei, că consumul din acest sezon de soluții pediatrice de ibuprofen și paracetamol a depășit inclusiv nivelul de dinaintea pandemiei și există deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime, iar penuria din România a fost agravată de faptul că sunt solicitate anumite mărci.

Câte 200 de mii de flacoane de ibuprofen și paracetamol vor fi livrate în ianuarie și februarie 2023, conform sursei citate.

„Discontinuitățile semnalate de părinți cu privire la aprovizionarea cu soluțiile pediatrice de ibuprofen și paracetamol au cauze legate de deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime (substanță activă, excipienți) și materialelor (recipiente, mensuri, lingurițe, etc.) utilizate în fabricație”, se arată în comunicat.

Consumul de soluții pediatrice antipiretice a crescut exponențial în ultimele luni datorită sezonului sever de infecții acute ale căilor respiratorii (IACR), ajungându-se în cazul celor două produse utilizate pe scară largă, ibuprofen și paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare față de perioada similară a anului 2021. A fost depășit chiar și consumul de dinainte de perioada de pandemie.

Sursa: PRIMER

Potrivit sursei citate, cu toate că producătorii au pus în vânzare cantități mult mai mari decât în anul precedent și chiar mai mari decât în 2019 consumul susținut a dus la dispariția acestor medicamente. Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare datorită problemelor apărute la nivel global:

a) capacități de producție finite, care nu pot fabrica volume suplimentare;
b) lipsa unor precursuri și intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate;
c) restricțiile intermitente în livrarea substanțelor active (fabricate în marea lor majoritate în China);
d) costurile în creștere a materiilor prime și materialelor, de exemplu kg de paracetamol s-a scumpit de 12 ori;
e) planificări de producție eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021, etc.

„Din păcate, în România penuria a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecție anumite mărci comerciale de ibuprofen și paracetamol, deși în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conțin aceeași substanță activă, având aceeași calitate, eficiență, siguranță și gust plăcut, care sunt chiar mai ieftine”, susține PRIMER.

În acest moment există la desfacere cantități destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen și paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale. Este important să se ceară sfatul medicului și farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori, se mai arată în comunicat.

„În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200 de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen și paracetamol pe lună, atât fabricate în Romania cât și de la export, așadar problema își vă găsi rezolvare la începutul anului 2023. Facem un apel respectuos la părinți să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situația de criza rișcă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranță timp de maximum 1-2 luni”, subliniază PRIMER.

Context. G4Media.ro a scris vineri că în farmacii este criză de medicamente-cheie. Nici măcar banalul paracetamol sirop (pentru copiii de la 3 luni) nu se mai găsește decât cu greu. Din mai multe farmacii în care au fost jurnaliștii G4Media.ro, doar una mai avea.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, care sunt medicamentele uzuale folosite pentru copiii cu viroze respiratorii, pentru care se înregistrează „discontinuitate temporară din motive comerciale”. Detalii aici

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. După ce ați stat 2 ani cu măști și nu ați mai dezvoltat imunitate la contactul cu diverși viruși, unde credeați că veți ajunge? Iată rezultatele. Viroze peste viroze.

    • Pai acum faci imunitate la virusi, adicatelea te imbolnavesti. Poti fi multumit. Si zici ca nu e permisa pauza de doi ani cand s-a purtat masca, trebuia sa ne imbolnavim musai in fiecare an? Nu prea e logica in ce spui. Virusii astia care circula acum sunt tot corone dar din alta categorie, sunt aia cu care eram obisnuiti dar despre care nu stiam nimic. Se mai vaccinau unii sezonier, mai crapau cativa, nu prea ne pasa. Si daca noi n-am circulat nemascati nici virusii n-au circulat. Dupa spusele tale, pare ca au stat pititi si ne-au asteptat ca cotitura catre iarna ca sa se razbune ca am lipsit din peisaj doi ani. Mai degraba, dupa anii astia de medicina la feisbuci, a inceput boborul sa se doftoriceasca si si-a stocat farmacia acasa.