G4Media.ro

Criza migranților: Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au anunţat…

Sursa foto: Twitter / Border Committee of the Republic of Belarus (Госпогранкомитет Беларуси)

Criza migranților: Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au anunţat simultan noi sancţiuni economice împotriva Belarusului, acuzat de „încălcări repetate ale drepturilor omului”

Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat joi noi sancţiuni economice contra Belarusului, acuzat de „încălcări repetate ale drepturilor omului” şi de organizarea trecerii migranţilor către UE, potrivit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

„Cerem din nou regimului Lukaşenko să oprească imediat şi complet organizarea unei migraţii nereglementate la frontierele sale cu Uniunea Europeană”, subliniază aliaţii într-un comunicat comun.

Miniştrii statelor UE au adoptat joi al cincilea set de sancţiuni contra regimului de la Minsk, într-o reuniune desfăşurată la Bruxelles. Măsurile de retaliere vizează 17 indivizi şi 11 entităţi considerate vinovate pentru criza de la frontiera dintre Belarus şi UE.

Sancţiunile vor intra în vigoare joi seară imediat după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Este de aşteptat ca printre entităţile vizate de noile sancţiuni să se afle compania aeriană belarusă Belavia şi cea siriană Cham Wings.

De partea sa, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a subliniat că sancţiunile „demonstrează hotărârea noastră fermă de a acţiona faţă de un regim brutal ce reprimă tot mai mult belaruşii, subminează pacea şi securitatea în Europa şi continuă să exploateze persoane care nu caută decât să trăiască în libertate”.

Trezoreria americană a anunţat că vizează 20 de indivizi şi 12 organizaţii apropiate de regim, acuzate că „au facilitat tranzitul (…) migranţilor în UE” şi că „au luat parte la reprimarea în curs vizând drepturile omului şi democraţia”.

Noile sancţiuni se vor adăuga listei negre a UE pentru Belarus care include deja 166 de nume, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, precum şi 15 entităţi având legături cu regimul de la Minsk.

Această listă a sancţionat mai întâi reprimarea mişcării de contestare a opoziţiei împotriva realegerii controversate a preşedintelui Lukaşenko în august 2020, apoi deturnarea unui zbor european pentru a aresta un disident belarus în luna mai.

Mai mult, Uniunea Europeană a adoptat, la sfârşitul lui iunie, sancţiuni economice care afectează sectoare cheie precum petrolul şi tutunul. De asemenea, UE a interzis companiilor aeriene belaruse să intre în spaţiul său aerian şi să aterizeze pe aeroporturile sale.

În urma afluxului la frontierele UE a mii de exilaţi, în principal din Orientul Mijlociu, pe care Minskul este acuzat că îl organizează din vară, Uniunea Europeană şi-a adaptat arsenalul juridic pentru a putea viza persoanele şi societăţile care au orchestrat această criză.

Regimul Lukaşenko neagă că ar fi instigatorul crizei care a dus la moartea a cel puţin 12 persoane în zona frontalieră, potrivit media poloneze.

Sursa foto: Twitter / Border Committee of the Republic of Belarus (Госпогранкомитет Беларуси)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Embargou economic total impus Rusiei si Belarusului, orice altceva nu este eficient.

    • Se pisa pe sanctiunile voastre. Si China la fel
      Apropo cat ti-a venit factura la gaz luna asta?

    • Korn: întradevăr se pisa pe sancțiuni, dar orice proiect incepe cu demolarea și după aia reconstrucția, o sa suferim vreo 4 ani sau m-ai mult până devine totul electric, după aia mai vedem ce face Rusia, iar de China nici nu are rost să mai vorbim, in următori ani o sa fie vai de curul lor, o sa facă export doar la ruși care deja sunt destul de sărăciți deja.

  2. Sanctiunile isi vor spune cuvantul, Rusia deja este stransa cu usa iar in Belarus e o chestiune de timp pana cand vor scapa de dictatorul Lukasensko prin revolta populara. S-au acumulat prea multe pentru poporul belarus.

  3. Aham, deci dragi Europeni, este cazul sa va faceti provizii, mancare, paturi, etc, daca Belarus inchide robinetul la gaz, ati cam belitooo, Americanii, Canadienii, Marea Britanie nu sunt la mana lor, au cu ce, pe cand noi Europenii suntem dezveliti fara gazul Rusilor, nu sunt nici cu Rusii nici cu SUA, ar trebui sa ne gandim de mai multe ori pana sa judecam, ganditi va ca UE au vrut sa renuntam la numele de Craciun, tregeti o concluzie…

    • Gogule, nu se închide nici un robinet stai liniștit. Lukașenko e sclăvuțul lui Putin. Ai impresia că face totul de capul lui? Nu mișcă un deget fără dezlegare de la Putin. Psihopatul belarus e încă președinte fiindcă îi e de folos psihopatului de la Kremlin. Dacă Putin se supără pe el azi, Lukașenko e istorie mâine.

    • Gogule,cu sau fără gazul rușilor,Europa are de unde compensa,dar Rusia fără banii europenilor absolut nu(aproape 600 de miliarde anual)!

  4. Nu se va închide nici un robinet la gaze. Rusia moare de foame …

  5. Gogule,cu sau fără gazul rușilor,Europa are de unde compensa,dar Rusia moare de foame fără banii europenilor(o treime din buget,aproape 600 de miliarde anual)!
    Deși pare paradoxal,Putin devine încet groparul Rusiei.