UPDATE Criza plăților în sănătate. Personalul farmaciilor comunitare din toată țara intră în grevă japoneză, din cauza întârzierilor majore la plata facturilor de către casele de asigurări de sănătate / CNAS anunță că ”depune toate eforturile” pentru a asigura finanțarea
UPDATE: CNAS anunță că ”depune toate eforturile” pentru a asigura finanțarea pentru toți beneficiarii.
”Referitor la solicitarea platilor la farmacii: CNAS depune toate eforturile și întreprinde toate demersurile care țin de această instituție pentru a asigura finanțarea necesară pentru toți beneficiarii, începând cu pacienții și continuând cu spitalele și farmaciile. Tocmai de aceea, în ultimele săptămâni au avut loc discuții repetate cu toate instituțiile care dispun de pârghiile necesare pentru soluționarea situației, inclusiv cu Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe. Am văzut, de asemenea, disponibilitatea Guvernului de a asigura finanțarea necesară și aici voi aminti decizia anunțată săptămâna trecută de a aloca din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale. De asemenea, CNAS va continua să discute în mod transparent cu asociațiile de pacienți, cu medicii de familie, cu managerii de spitale și reprezentanții farmaciștilor pentru a identifica cele mai potrivite soluții”, precizează purtătorul de cuvânt CNAS, Cristina Călinoiu, în urma unei solicitări G4Media.
Articolul inițial:
Personalul farmaciilor comunitare din țară a anunțat, miercuri, intrarea în grevă japoneză pe fondul întârzierilor majore la plata facturilor restante de către casele de asigurări de sănătate. „Din respect și devotament pentru pacienți, farmaciile continuă să elibereze medicamente compensate și gratuite, în măsura în care se vor putea aproviziona de la distribuitori”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Farmaciilor Independente Ethica.
Asociația anunță că farmaciile membre, precum și alte farmacii din țară intră de miercuri în grevă japoneză pe termen nedeterminat, pentru a protesta împotriva lipsei de reacție și nealocarea fondurilor necesare pentru achitarea restanțelor către farmacii, aferente medicamentelor eliberate asiguraților.
„Deși au existat întâlniri și discuții cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu reprezentanți ai Guvernului, sumele care trebuiau să fie decontate farmaciilor pentru medicamente eliberate pacienților în luna iunie nu au fost ÎNCĂ virate către farmacii. Lipsa de reacție a guvernanților a dus, în cele din urmă, la declanșarea grevei japoneze”, precizează asociația.
Revendicările farmaciștilor:
- Decontarea la termen a facturilor pe care farmaciile comunitare le emit în relație cu casele de asigurări de sănătate, pentru medicamentele care au fost deja eliberate asiguraților, în regim compensat sau gratuit.
- Stabilirea unui termen de plată mai scurt pentru farmacii pentru medicamentele eliberate, în acord cu termenele de plată deja prevăzute pentru ceilalți furnizori de servicii medicale în relație cu casele de asigurări de sănătate.
- Predictibilitate privind decontarea medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pentru a asigura o minimă sustenabilitate financiară, inclusiv pentru a putea susține remunerarea personalului farmaceutic.
- Transparență în modul de alocare al fondurilor de către casele de asigurări de sănătate pentru toate domeniile de asistență, raportat la fiecare județ.
- Renunțarea la practicile de decontare parțială de către casele de asigurări de sănătate a facturilor emise de farmacii pentru medicamentele compensate și gratuite eliberate pacienților.
- Majorarea cotelor de adaos pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, care nu au mai fost modificate de peste 15 ani și care sunt cele mai mici din Uniunea Europeană.
- Recunoașterea, remunerarea și decontarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a serviciilor farmaceutice furnizate populației.
- Dimensionarea fondurilor pentru medicamente în funcție de nevoile reale ale populației astfel încât să nu mai existe sincope în decontare.
- Măsuri concrete de susținere a asistenței farmaceutice a populației, inclusiv în mediul rural, și eliminarea dezechilibrelor din domeniu.
- Protejarea profesiei de farmacist, ca profesie liberală, prin recunoașterea rolului farmacistului în sistemul de sănătate.
Context. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat în 28 septembrie că situaţia plăţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluţionată, după ce Guvernul a aprobat Memorandumul pentru suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023.
Într-un alt comunicat, Ministerul Sănătății preciza că urmare a demersurilor lui Alexandru Rafila Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu suma de 1,5 miliarde de lei credite bugetare și cca. 1,1 miliarde de lei credite de angajament.
Memorandumul adoptat de Guvern prevede transferul de fonduri din bugetul prevăzut pentru trimestrul IV, după cum a precizat CNAS într-un răspuns pentru G4Media.ro, de la jumătatea lunii septembrie.
Decizia luată de Guvern a venit după ce farmaciștii au reclamat întârzieri majore la decontarea facturilor pentru medicamente, inclusiv pentru cancer și diabet, iar medicii de familie au semnalat de asemenea întârzierea plăților de către CNAS.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii