Criză politică în Moldova: Guvernul Maia Sandu a fost demis prin moțiunea de cenzură depusă de partidul pro-rus PSRM. Ion Chicu, posibil premier propus de Dodon
Guvernul Maia Sandu a fost demis marți după ce 63 din cei 101 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSRM. Împotriva guvernului au votat PSRM și PDM, partidul fondat de Vlad Plahotniuc. Guvernul Maia Sandu a funcționat timp de 5 luni, din 8 iunie 2019. Motivul moțiunii a fost încercarea Maiei Sandu de a-și asuma prerogativa de a numi Procurorul General, o poziție-cheie în arhitectura de putere a țării. Socialiștii pro-ruși conduși de președintele Igor Dodon nu au fost de acord cu mutarea.
Fostul ministru de Finanței, Ion Chicu, este una dintre posibilele nominalizări la postul de premier, au declarat pentru G4Media.ro surse politice de la Chișinău. Chicu este acum consilier al lui Dodon.
Ora 14.52: Reacția premierului Ludovic Orban: ”Blocul ACUM și guvernul condus de Maia Sandu au reprezentat o garanție a respectarii drepturilor si libertatilor cetățenilor și a merge pe drumul intrarii in UE. Decizia de a da jos guvernul Maia Sandu ridică extrem de multe semne de intrebare privind evolutia ulterioară a Republicii Moldova. Sigur că o să continuăm orice program de sustinere a cetățenilor din Republica Moldova, dar dacă nu vom avea garantia învestirii unui guvern pro-european, care să ofere garantii serioase pentru reprezentarea intereselor cetatenilor, disponibilitatea noastră va fi foarte mică”.
Atrag atentia initiatorilor motiunii că au pornit pe un drum care nu duce spre o destinatie benefică a Republicii Moldova și vom privi cu mare atentie orice pas ulterior care va fi făcut în Republica Moldova
Ora 14.50: Fostul ministru de Finanței, Ion Chicu, este una dintre posibilele nominalizări la postul de premier, au declarat pentru G4Media.ro surse politice de la Chișinău. Chicu este acum consilier al lui Dodon
Ora 13.59: Dan Barna despre dărâmarea guvernului Maia Sandu: Așa se pune frână modernizării și europenizării Republicii Moldova de dragul unor corupți care vor să o pună definitiv în mâinile oligarhilor, mafioților și interpușilor Moscovei! Cer cât se poate de ferm președintelui României, Guvernului și Parlamentului să ia urgent o poziție clară de susținere inechivocă a doamnei Sandu, a blocului ACUM și a parcursului european al Republicii Moldova!”
Ora 13.55: Comisia Europeană arată într-un comunicat de presă că dărâmarea guvernului Sandu ”trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă”. Citește aici comunicatul integral
Ora 13.50: Președintele Klaus Iohannis critică PSRM pentru votarea moțiunii de cenzură și anunță într-o declarație de presă că sprijinul financiar acordat de România, esențial pentru Chișinău, va fi ”strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”. Iohannis mai arată că ”demersul inițiat de PSRM de înlăturare a Guvernului Maia Sandu este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”. Citește aici integral reacția președintelui Iohannis
Ora 13.21: Reacția lui Dragoș Tudorache, raportul Parlamentului European pentru Moldova: ”Oamenii politici din Republica Moldova nu trebuie să uite nicio clipă singurul obiectiv care contează atât în prezent, dar și în viitor: traseul european al țării lor. Înțelegem jocul democratic, schimbările politice, deciziile de partid sau orice formă de interes de moment, dar ele pot fi acceptabile doar dacă nu afectează acest traseu european” (Sursa: Facebook).
Ora 13.20: Maia Sandu, reacție pe Facebook: ”Astăzi a fost trădat nu doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine.”
Ora 13.17: Președintele Igor Dodon va susține o conferință de presă la ora 14.30. E de așteptat să nominalizeze un candidat pentru postul de premier
Ora 13.16: Prima reacție a Maiei Sandu după succesul moțiunii: ”Am văzut că tuturor le-a fost frică de reforma justiției” (Agora.md)
Ora 12.52: Guvernul Maia Sandu a picat la vot, după ce 63 din cei 101 de parlamentari au votat moțiunea depusă de PSRM. Moțiunea fost votată de PSRM și PDM, partidul fondat de Vlad Plahotniuc. Guvernul Maia Sandu a funcționat timp de 5 luni, din 8 iunie 2019. Motivul moțiunii a fost încercarea Maiei Sandu de a-și asuma prerogativa de a numi Procurorul General, o poziție-cheie în arhitectura de putere a țării. Socialiștii pro-ruși conduși de președintele Igor Dodon nu au fost de acord cu mutarea.
Parlamentul Republicii Moldova a dezbătut vota azi moțiunea de cenzură depusă de Partidul Socialiștilor (PSRM) împotriva guvernului Maia Sandu, guvern din care PSRM chiar face parte.
Socialiștii moldoveni, conduși de președintele Igor Dodon (pro-rus), au depus moțiunea de cenzură după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege care face ca Parchetul General să fie numit chiar de premierul țării.
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să pice, era nevoie de 51 de voturi. PSRM are 36 de parlamentari și a reușit să atragă parlamentari de la PDM, partidul fondat și controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.
Foto: Facebook / Maia Sandu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii