G4Media.ro

Criza submarinelor: Ministrul francez al Apărării susține că acordul AUKUS și anularea…

Sursa foto: Twitter/ Florence Parly

Criza submarinelor: Ministrul francez al Apărării susține că acordul AUKUS și anularea contractului dintre Franța și Australia reprezintă o dovadă a „dialogului politic inexistent în cadrul NATO”

Anunţul unui parteneriat strategic între SUA, Australia şi Regatul Unit în detrimentul unui contract pentru submarine încheiat de Canberra cu Franţa reprezintă o mărturie a „dialogului politic inexistent în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat miercuri ministrul francez al Apărării, Florence Parly, oferind asigurări că Parisul intenţionează totuşi să rămână în cadrul NATO, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Atitudinea SUA în ceea ce priveşte programul de submarine este o nouă ilustrare a constatării pe care o facem de luni de zile: astăzi, dialogul politic este inexistent în sânul Alianţei Nord-Atlantice”, a afirmat ea în cadrul unei sesiuni de întrebări în Senat, invocând de asemenea „retragerea precipitată din Afganistan, într-un mod neconcertat”.

Mai mulţi opozanţi politici ai preşedintelui Emmanuel Macron au cerut ieşirea din comandamentul integrat al NATO, o organizaţie pe care preşedintele francez a criticat-o dur afirmând că este în „moarte cerebrală”.

„Merită pentru asta să ieşim din NATO? Nu cred”, a adăugat Florence Parly.

Totuşi, „raţiunea de a fi a NATO nu este confruntarea cu China, este securitatea transatlantică” şi „revizuirea conceptului strategic al Alianţei” prevăzută să aibă loc cu prilejul unui viitor summit la Madrid „ne va permite să îl clarificăm şi să o facem în coerenţă cu busola strategică europeană pentru întărirea Europei apărării”.

„Să fii aliat nu înseamnă să fii ostatic intereselor altora”, a conchis ministrul francez al Apărării.

Decizia Australiei de a anula un contract de achiziţionare de submarine franceze convenționale în favoarea unora americane cu propulsie nucleară a provocat indignarea Parisului. Preşedintele Emmanuel Macron, care a rechemat ambasadorii Franţei la Canberra şi Washington într-un gest fără precedent, urmează să aibă miercuri o convorbire telefonică cu preşedintele american Joe Biden de la care a precizat că se așteaptă să vine că „măsuri concrete” pentru rezolvarea conflictului diplomatic.

„Este o ruptură de încredere” între aliaţi, a subliniat miercuri Parly.

Sursa foto: Twitter/ Florence Parly

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Exact ceea ce am scris intr’un alt articol. Increderea. Este baza, este cimentul unei aliante, oricare ar fi ea. Iti previi aliatul/aliatii, nu ii lasi sa afle de la televizor.

    Ca sa fie bine inteles. Nu contractul, nu sumele sunt in cauza. CI lipsa de incredere, datorata lipsei de comunicare prealabila unei ruperi de contract.

    Intra aliati, asa se procedeaza. Intre tradatori, nu. Nimic mai simplu. Increderea odata pierduta… este foarte greu de recastigat. Chiar cu scuze prezentate. Fiecare persoana, stie acest lucru. Nimic mai simplu.
    Franta, isi va indeplini in continuare, angajamentele luate. Cu Australia. In cuida atitudinii mizerabile a Primului Ministru. Franta va moderniza submarinele actuale (clasa Collins) ale Australiei.
    Jeumont (francezi) vor moderniza motoarele. Ei le’au proiectat si instalat.
    Schneider (francezi) vor moderniza echipamentul. Ei le’au proiectat si instalat.

    Franta, isi respecta partenerii/aliatii si angajamentele luate. Din totdeauna.

    • La câteva săptămâni după semnarea contractului in 2016, compania franceza a fost heckerita, iar datele despre proiectele submarinelor au fost furate. Australia a reacționat atunci si s-a pus intrebarea ce fel de companie este aceea franceza care pune in pericol astfel de proiecte. Cam asta-i problema cu increderea, capisci?

    • @Jay
      Merci de raspunsul Dv, insa nu are nici o legatura cu ceea ce am scris sau cu conceptul de incredere. Nimic nu a impiedicat Australia, sa opreasca contractul cu Franta. Nimeni si nimic. Au continuat contractul, din2016 in 2021, insa nu asta este problema actuala. Este totusi ciudat ca nu doriti sa intelegeti:

      intre 2 aliati, un contract se poate rupe oricand, bineinteles. INSA, se anunta partenerul/aliatul, inainte de a anunta noul contract.

      Se face acest lucru intre oricare 2 parteneri de afacere, insa a nu o face intre aliati, este ceva de neinchipuit. Una sunt afacerile (Australia are dreptul sa rupa orice contract, exista despagubiri ptr asta) Ceea ce NU ARE DREPTUL MORAL sa faca, este sa nu isi avertizeze partenerul de contract. Se chiama respect si incredere.

      Cand ai astfel de atitudine (Australia, SUA, MB) nu poti cere celorlalti sa te respecte. Simplu.

    • @Jay
      Merci de raspunsul Dv. V’am raspuns insa nu a aparut, asa ca s’a pierdut. Voi incerca sa rescriu. Bun, a fost o scurgere de informatii. Se intampla tuturor. Ce/cine a impiedicat Australia, sa opreasca contractul in 2016? Nimeni, au continuat pana in 2021.

      Ca sa fie clar: iti avertizezi aliatul (OTAN) ca intrerupi contractul. Atat.
      Nu lasi aliatul sa afle asta de la… televizor si/sau presa.
      Nu faci asta nici intr’o afacere normala, darami’te intre aliatii OTAN. Cand am scris Incredere, cand F Parly a evocat Incredere, la asta s’a referit.

    • Probabil le va moderniza pe bani multi ?

    • Cel mai probabil pe bani foarte multi, aceste programe, cost mult, foarte mult. Pot fi mai scumpe decat articolele, insa se iau in calcul.
      Poate ca Australia a luat in calcul acest lucru, atfel, consilierii Primului Ministru, nu si’au facut temele. SIncer, am iesit din diplomatie si nu mai sunt la curent. Am o varsta inaintata.
      Insa un contract, a fost sigur semnat, in momentul vinzarii, asta siu sigur. Daca mai este inca valabil acum si/sau daca este/a fost/va fi renegociat, sincer, nu va pot raspunde.

  2. Dialogul e inutil in competitia economiei de piata.

  3. Macron vrea armata franco-germana, nu europeana.

    • Crezi ca celelalte tari au armata? Cu cine? Cu Romania, Bulgaria, Albania, Elvetia, Ungaria??? Sunt numai carne de tun toate tarile de langa Rusia asa cum au fost dintotdeauna.

  4. Principiul fundamental al economiei de piata este echilibrarea cererii cu oferta la raportul optim calitate-pret.

    Australienii au cumparat de pe o piata libera. Impunerea unei oferte la un anumit raport calitate-pret este atributul economiei socialiste. Prin interventiile de zilele astea, UE isi defineste propria-i economie ca fiind de tip socialist.

    • Inamicul nu tine cont de raportul calitate-pret.

    • Nu exista „piata libera” in contractele militare, pensionar h.a.n.d.i.c.a.p.a.t., nu poti cumpara de la butic submarine nucleare sau rachete balistice ca asa vrea muschii tai, b.o.u.l.e., se aliniaza unor paradigme militare-economice-strategice,

      astia cu piata libera nu inteleg ca piata libera nu exista decat in cartile prafuite de ayn rand, educati-va, este secolul 21 anul 2021, sunteti in urma

    • Australienii au vrut sub sub disel care sa faca ce face unul nuclear din cauza politici verzi, francezi au luat sub nulear si au zis ca il trasforma in unul disel .
      Pretul a tot crescut probleme noi si paina la urma a iesit ce a iesit.
      Ambi sint de vina australienii cu pretenti prea mari de la un sub disel si francezi ca au acceptat desi era evident ca nu o sa merga.

  5. Afara din NATO daca nu va place.

    • OTAN este alta problema, Franta a fost in afara OTAN (desi este membru fondator) intre 1966 si 2009. Studiati inainte de a scrie. Ajuta.

    • Complement:
      Intre 1966 si 2009, Franta a parasit organizatia militara integrata, ramanand insa in OTAN.
      Scuzele mele, nu am fost atent cand am scris.

  6. 1. Presupun ca Australia a evaluat capacitatea tehnica a inamicului.

    2. Tocmai fiindca a evaluat aceasta capacitate, a decis sa cumpere calitate superioara, chiar la un pret mai mic.

    3. Daca armele nu se supun legilor economiei de piata, atunci UE ar fi trebuit sa reglementeze achizitiile din acest domeniu. In caz contrar, ele se supun regulilor comune ale achizitiilor. Orice alta abordare, inseamna piata reglementata de tip socialist.

  7. De data aceasta va contrazic flagrant. Este vorba in primul rand despre bani. Putem sa impachetam savant gustul amar al francezului in concepte precum onoare, incredere. Este o mare eroare. E vorba de bani. De data aceasta doar de bani. Partidul lui Macron a pierdut un cec gras. Alegeri, vremuri scumpe…

    • Bineinteles ca este vorba SI de bani. Cum sa nu fie, o asemenea suma, nimeni nu este bucuros sa o piarda. Insa submarine, Franta va vinde Indiei, care le doreste demult, in plus de avioanele Rafale, deja vandute.
      Vedeti, daca era numai de bani, ce se pierde cu Australia, se castiga cu India. Ceea ce este principalul lucru, este modul in care Australia/SUA/MB, nu au anuntat Franta, de ruperea contractului.
      Atat.

  8. Acum, seara, tarziu: ceea ce s’a intamplat, a fost o eroare si fiecare dintre noi facem erori; Ceea ce trebuie, este sa invatam din erorile noastre. in urma convorbirilor intre presedintii SUA si Franta, lucrurile au fost lamurite.
    Ambasadorul francez, revine in SUA. Continuam alianta pe care am fondat’o impreuna: OTAN/NATO. Sa speram ca cu totii am invatat de ceea ce sa ne ferim in a reface.
    O noapte buna va doresc tuturor, Romani.

  9. Domnilor,
    1. Se schimba radical conceptul geostrategic de securitate mondial: AUKUS este reactia bine-gândita a spațiului anglo-saxon.
    2. Trump a explicat clar de mai mulți ani: USA nu mai pot fi bancherul lumii pentru toate acțiunile ipocrite si stupide ale UE în relatia cu NATO. S-a terminat această epocă. Biden se misca pe aceeași direcție. Este obligat să faca acest lucru.
    3. Macron este prea mic pentru un joc de asemenea anvergură.
    4. Germania nici nu o intereseaza prea mult acest joc pentru ca intelege ca nu are calibrul necesar. Pentru ea, daca are gazul rusesc asigurat, economia va funcționa bine si isi va mentine un echilibru fundamental, necesar stabilității.
    5. Franța este socata pentru ca practic, a primit un avertisment dur: tu nu esti in această nouă liga.
    6. De ce au apărut aceste rupturi ???? Tot Trump a dat un raspuns curajos: Statul Social (Socialist)
    Impiedica individul sa devina ( daca munceste serios zi si noapte) un capitalist autentic. Practic se delimitează două lumi: una a mediocritatilor călduțe si comode, fără prea mari ambiții și alta, a creatorilor liberi, stralucitori, ambițioși, ce isi asuma riscuri.
    7. DA, este adevarat: Resursele financiare decid marile jocuri mondiale. Aceste resurse au fost create in principal , de absolvenții marilor universități anglo-saxone aflate in primele 20 de locuri.

  10. Spunea pe aici un avocat al frantei ca nu-i nimic daca Australia s-a intors, Franta va face submarine pentru India? Serios avocaatule?(pro bono?) India deja stabileste cu USA ce armament are nevoie. In rest, pentru ce ai mai cheltui bani pe submarine diesel?