G4Media.ro

Criza umanitară din Yemen se agravează, cel puţin 19,5 milioane de locuitori…

Sursa foto: Osamah Yahya / Zuma Press / Profimedia

Criza umanitară din Yemen se agravează, cel puţin 19,5 milioane de locuitori au nevoie de ajutor. Malnutriția și epidemia de holeră decimează populația, potrivit ONU

Criza umanitară se agravează în Yemen, unde cel puţin 19,5 milioane de locuitori vor avea nevoie de ajutor în 2025, a deplâns miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite, exprimându-şi îngrijorarea în special cu privire la soarta copiilor victime ale malnutriţiei, informează AFP, preluată de Agerpres.

Populaţia Yemenului continuă să se confrunte cu o gravă criză umanitară şi de protecţie a civililor”, a declarat în faţa Consiliului de Securitate şefa adjunctă a Biroului ONU pentru probleme umanitare (OCHA), Joyce Msuya.

„Potrivit estimărilor apelului umanitar pentru 2025 care va fi publicat în curând, criza se agravează, a subliniat ea.

Cel puţin 19,5 milioane de persoane din Yemen vor avea nevoie de ajutor umanitar şi de protecţie anul acesta, cu 1,3 milioane mai mulţi decât în 2024, a anunţat ea.

Aproape jumătate din populaţia ţării, adică peste 17 milioane de persoane, „nu pot să răspundă nevoilor lor alimentare de bază”, a adăugat responsabila ONU, exprimându-şi îngrijorarea pentru „cei mai marginalizaţi, precum femeile şi fetele, sau cei 4,8 milioane de strămutaţi”.

Printre cei mai vulnerabili, „aproape jumătate dintre copiii sub cinci ani suferă de grave întârzieri în dezvoltare din cauza malnutriţiei”, a insistat ea.

Nivelul „îngrozitor” al epidemiei de holeră a adăugat de asemenea o povară la sistemul de sănătate deja „în mod grav sub presiune”.

Emisarul ONU pentru Yemen, Hans Grundberg, care a revenit de curând din capitala Sana’a controlată de rebelii houthi, a subliniat la rândul său nevoia „imediată pentru o detensionare şi un angajament veritabil pentru pace”.

„Necesitatea de a răspunde la criza din Yemen este cu atât mai urgentă, cu cât stabilitatea regională necesită, în parte, să se ajungă la pace în Yemen”, a apreciat el.

Războiul din Yemen a făcut din 2014 încoace sute de mii de morţi şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Veniţi din nordul Yemenului şi susţinuţi de Iran, rebelii houthi au ocupat în 2014 capitala Sana’a şi apoi o bună parte din nordul acestei ţări. Pentru a susţine guvernul, Arabia Saudită vecină a intervenit anul următor în fruntea unei coaliţii militare care a încercat în zadar să-i alunge pe rebeli.

Un armistiţiu încheiat sub egida ONU în aprilie 2022 a permis calmarea luptelor şi, în decembrie 2023, beligeranţii s-au angajat să respecte o foaie de parcurs elaborată sub egida ONU.

Însă, odată cu războiul din Gaza, rebelii houthi au întreprins atacuri împotriva Israelului şi a unor nave în Marea Roşie şi în Golful Aden.

Într-o rezoluţie adoptată cu 12 voturi pentru şi 3 abţineri (Rusia, China, Algeria), Consiliul de Securitate al ONU le-a cerut la rândul său rebelilor houthi să oprească „imediat” aceste operaţiuni contra navelor.

Remarcând utilizarea de arme sofisticate în timpul acestor atacuri, el a cerut de asemenea, fără a numi pe nimeni, ca statele membre „să nu mai furnizeze arme rebelilor houthi” prin încălcarea embargoului asupra armelor impus de Consiliul ONU.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.