G4Media.ro

Criza vaccinurilor gripale. Primele doze care au intrat în farmaciile din România…

Sursa foto: Pixabay

Criza vaccinurilor gripale. Primele doze care au intrat în farmaciile din România s-au epuizat rapid, iar o nouă tranșă va ajunge la mijlocul lunii noiembrie / De ce nu pot fi suplimentate comenzile și ce recomandă medicii

Cererea românilor pentru vaccinurile gripale a depășit cu mult previziunile producătorilor. Pe fondul pandemiei de COVID, primele stocuri au fost epuizate rapid în farmacii, iar următoarele vaccinuri vor fi livrate la jumătatea lunii noiembrie, însă noi comenzi nu mai pot fi onorate, din cauza posibilităților limitate de fabricație, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România, răspunzând întrebărilor G4Media.ro.

Marți, 27 octombrie, furnizorii raportau stocuri totale de sub 134.000 de doze de vaccinuri gripale la nivelul întregii țări.

Pe piața din România sunt comercializate trei vaccinuri gripale: Fluenz Tetra de la AstraZeneca, sub formă de spray nazal, pentru copiii între 1 și 18 ani, Influvac Tetra de la Mylan, supensie injectabilă, pentru copii peste 3 ani, adolescenți și adulți și Vaxigrip Tetra de la Sanofi, suspensie injectabilă, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni.

Toate aceste vaccinuri au început să fie disponibile în farmacii începând cu 15 septembrie, cantitatea distribuită epuizându-se însă extrem de repede”, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România pentru G4Media.ro.

De altfel, mai mulți cititori G4Media.ro ne-au semnalat faptul că nu au găsit în farmacii vaccin gripal.

Informația a fost confirmată pentru G4Media.ro și de medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

„Într-adevăr, vaccinul gripal este foarte greu de găsit în farmacii. În acest an însă, Ministerul Sănătății a achiziționat 3 milioane de doze pentru vaccinarea categoriilor vulnerabile, ceea ce este un număr foarte mare. Este foarte posibil ca vaccinul să mai apară și pe piața liberă”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Întrebat ce îi sfătuiește, în aceste condiții, pe cei care nu sunt din categoriile incluse în campania de vaccinare a Ministerul Sănătății și care doresc să se vaccineze antigripal, având în vedere și îndemnurile medicilor în acest sens, în contextul pandemiei de COVID-19, Medicul Gindrovel Dumitra a declarat:

Perioada optimă de vaccinare este până la 15 decembrie. Aceasta ar fi perioada ideală, însă nu este târziu nici până la finalul lunii decembrie. Să avem răbdare, iar autoritățile să facă tot posibilul să aducă un număr cât mai mare de doze din cele 3 milioane pentru categoriile vulnerabile. Este foarte bine să se vaccineze cât mai multe persoane, iar situația de acum ar trebui să ne fie învățătură de minte și Institutul Cantacuzino trebuie să înceapă producția de vaccin gripal cât mai repede.”

Până acum, Ministerul Sănătății a anunțat distribuirea a 900.000 de doze de vaccin gripal către direcțiile de sănătate publică. Următoarea tranșă de 1.100.000 doze de vaccin gripal urmează să fie distribuită în prima parte a lunii noiembrie, potrivit unui anunț al ministerului din 19 octombrie. Autoritățile au anunțat că în total au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până în 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc.

Răspunzând întrebărilor G4Media.ro, Colegiul Farmaciștilor din România a precizat că nu deține date privind cantitatea totală de doze care va intra în farmacii în acest sezon, pentru că sunt aspecte de natură comercială, dar că este de așteptat, în baza declarațiilor din spațiul public, ca aceste cantități să fie superioare celor distribuite în sezonul trecut, ca urmare a importanței vaccinării antigripale, în contextul pandemiei COVID-19.

Din informațiile primite din partea companiilor farmaceutice și respectiv a distribuitorilor angro, reiese că urmează o nouă livrare către farmacii în jurul datei de 15 noiembrie”, a precizat Colegiul Farmaciștilor.

Organizația precizează însă că precomenzile distribuitorilor către importatori s-au făcut timpuriu, din primele luni ale anului, iar precomenzile farmaciilor către distribuitorii angro, parteneri de contract, s-au lansat de la începutul lunii august.

Colegiul amintește declarația de presă a unuia dintre producători, Sanofi, din care reiese că cererea de vaccin gripal, în contextul pandemic actual, a depășit cu mult previziunile, dar punerea pe piață va fi în total, în România, într-o cantitate de 4 ori mai mare decât anul trecut, pentru a răspunde nevoilor estimate de către autorități pentru Programul Național de Vaccinare și comunicate de către distribuitori pentru piața privată, respectiv farmaciile cu circuit deschis.

„Suntem asigurați că prin intermediul distribuitorilor angro, parteneri de contract ai producătorului, se va continua livrarea cantităților de doze de vaccin gripal în termenele agreate, pe baza precomenzilor transmise de aceștia pentru piața privată la începutul anului, si respectiv a contractelor pentru sistemul public de sănătate (Programul Național de Vaccinare), încheiate cu autoritățile de sănătate publică pentru acest sezon gripal. Se ridică însă problema unei posibilități limitate de fabricație, ceea ce se traduce prin imposibilitatea suplimentării, la acest moment, a numărului de doze de vaccin gripal, date fiind specificul și durata procesului de producție; în cazul acestui producator, productia nu poate depăși, la nivel global, cu mai mult de 20% producția pentru sezonul 2019-2020”, precizează Colegiul Farmaciștilor.

 

 

Colegiul Farmaciștilor amintește că sistemul electronic de raportare a stocurilor zilnice a medicamentelor oferă publicului date referitoare la stocul din fiecare medicament, în fiecare zi, dar menționează că informațiile publice accesibile reprezintă un total al raportărilor, pentru fiecare medicament, transmise de importatori, fabricanți, distribuitori angro, farmacii de circuit deschis și de spital.

Din analiza acestor raportări în ziua de 27 octombrie reiese disponibilitatea, în total, a următorului număr de doze:

  • Fluenz Tetra – 71 doze / țară
  • Influvac Tetra – 1710 doze / țară
  • Vaxigrip Tetra – 132.000 doze / țară

În urmă cu două săptămâni, stocurile raportate erau următoarele:

  • Fluenz Tetra – 98 doze / țară
  • Influvac Tetra – 488.448 doze / țară
  • Vaxigrip Tetra – 34.298 doze / țară

„Reiese clar că există o dinamică a stocurilor de vaccin, în funcție de intrări/ieșiri la actorii din sistem, obligați prin lege la raportare zilnică (importatori, fabricanți, distribuitori angro, farmacii de circuit deschis și de spital)”, mai precizează Colegiul Farmaciștilor.

Citește și

Deficit de vaccinuri antigripale în oraşe europene, din cauza cererii mari

Niciun caz de gripă nu a fost confirmat în România în această toamnă. Aproape de trei ori mai multe persoane față de anul trecut au fost vaccinate până la aceeași dată / Numărul infecțiilor respiratorii este mult mai mic comparativ cu octombrie 2019

Gripă, răceală sau coronavirus? Greu de deosebit, pentru că simptomele sunt asemănătoare

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Deci Arahat facea apel sa se vaccineze toata lumea stiind ca n-au doze. Tare, nu?
    Cand vaccinul era facut la Cantacuzino efectul era optim pentru ca era facut pentru tulpinile de la noi. L-au inchis ca sa importe, insa cele de import sunt facute pentru tarile de origine, efectul e redus sau zero.
    Suntem pe locul 2 in UE la morti de gripa sezoniera, pe vremea cand fabricam propriile vaccinuri nu eram pe locul 2.

  2. Innotech, A noua casa, plateste fonciirea si tot nu ti se va da vaccin, ofera bani farmacistului si tot nu va importa. Opriti planeta, vreau sa cobor.

  3. Parca antivaccinistii erau in majoritate in tarisoara asta. Pe ascuns, observ ca antivaccinistii se aprovizioneaza cu doze de vaccin. Concluzie:
    este mult prea multa libertate incit sa faci propaganda fara teama (mascata sub sigla corecta informare) la un grup minuscul platit de dracu stie cine

    • Mi-am facut un scop in viata din a preveni vaccinarea dacilor liberi, ca sa le slabesc vigilenta, sa patrund in Templul Polului Energetic de sub Bucegi si sa le fur CEASUL.

  4. Aproape 30 ani ati stat cu „degetul in gura”si toate guvernele + partidele care au „defilat” pe la putere nu au reusit „sa puna (sa repuna) pe picioare”Institutul Cantacuzino, pentru a fabrica vaccinuri necesare populatiei acestei tari. Asta poate fi incadrata la „tradare nationala”, iar cei care se fac vinovati ar trebui sa zaca in puscarie, nu sa apara pe la televizor sau in Parlament si sa ne de-a lectii.