Crizele președintelui Biden. Luna de miere pare că s-a terminat mai repede decât anticipau analiștii
La mai puțin de două săptămâni de la marcarea celor 100 de zile de mandat, președintele Joe Biden traversează cea mai dificilă perioadă de la inaugurarea sa în fruntea Statelor Unite, în condițiile în care Casa Albă se confruntă cu multiple crize, atât interne, cât și externe.
Violențele dintre israelieni și palestinieni, afluxul de imigranți ilegali la granița cu Mexicul sau cifrele dezamăgitoare privind locurile de muncă create în SUA sunt doar câteva dintre temele care dau dureri de cap actualei administrații democrate și pun la încercare capacitatea reală a liderului american de a trece cu bine peste norii negri care amenință să îi scurtcircuiteze agenda.
Luna de miere a președintelui Biden pare că s-a terminat mai repede decât anticipau analiștii.
Probleme interne
Locurile de muncă – Veștile proaste au început pentru Administrația Biden vinerea trecută, după ce Biroul de Statistică a Muncii a anunțat că doar 266.000 de locuri de muncă au fost adăugate în aprilie, deși ar exista circa 7.400.000 de posturi disponibile pe piața muncii din America. Este o scădere dramatică față de cele 770.000 de locuri de muncă create în martie, o cifră care a fost considerată un semn că redresarea economică a SUA a luat avânt.
Așa cum era de așteptat, cele mai multe dintre locurile de muncă adăugate au fost în sectoarele de agrement și ospitalitate, odată cu redeschiderea barurilor și restaurantelor. Însă angajarea este stagnantă în alte sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul.
În același timp, rata șomajului în SUA a crescut până la 6.1%, cu 0.1% mai mare decât în martie, ceea ce înseamnă că 9.8 milioane de americani sunt în prezent șomeri. În februarie 2020, înainte ca restricțiile anti-coronavirus să forțeze milioane de oameni să ajungă șomeri, 5.7 milioane de americani nu aveau locuri de muncă. În aprilie 2020, economia SUA a pierdut 20.5 milioane de locuri de muncă, cel mai mare declin de când a început înregistrarea acestor date.
Înainte de publicarea raportului statistic de vineri, Dow Jones estimase că vor exista un milion de noi locuri de muncă, iar rata șomajului va fi de 5.8%. Alți analiști preconizaseră că numărul de noi locuri de muncă va fi între 900.000 și două milioane. Dansul victoriei pe care îl pregătea Team Biden a trebuit însă să fie amânat, căci cifrele economice nedorite adaugă acum o presiune suplimentară pe umerii președintelui democrat, pe care mulți l-au văzut ca „salvatorul” Americii din ghearele crizei provocate de pandemie și de haosul Administrației Trump.
Mulți experți cred că principalul motiv pentru cifrele dezamăgitoare care arată reducerea semnificativă a ritmului creării de locuri de muncă în aprilie în Statele Unite îl reprezintă ajutoarele financiare oferite de către administrația democrată americanilor rămași fără locuri de muncă din cauza pandemiei de coronavirus.
„Să plătim oamenii ca să nu muncească diminuează ceea ce ar trebui să fie o piață a forței de muncă mai puternică,” a reacționat Camera de Comerț a SUA la publicarea statisticilor, în timp ce opoziția de la Washington l-a acuzat pe președintele democrat că încearcă să transforme America într-un „stat al asistaților social,” după modelul unei țări europene socialiste. Republicanii din Senat lucrează deja la eliminarea beneficiilor federale sporite de șomaj, în timp ce mai multe state conduse de republicani au anunțat că vor sista plățile suplimentare ca să-i convingă pe oameni să se întoarcă la muncă.
Colonial Pipeline – Un atac cibernetic de tip ransomware a lovit cea mai mare conductă de combustibil din Statele Unite sâmbătă dimineața, iar hackerii au cerut răscumpărare pentru a debloca sistemul informatic. Oleoductul Colonial Pipeline, care transportă 2,5 milioane de barili pe zi din Texas, asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și kerosen a Coastei de Est a SUA.
Mai multe surse au confirmat că atacul informatic a fost cauzat de o bandă de hackeri numită DarkSide, care s-a infiltrat în rețeaua Colonial și a preluat controlul asupra a circa 100 GB de date.
Din cauza atacului a trebuit închisă inițial întreaga rețea de conducte, iar eforturile de restabilire a serviciilor au permis până în acest moment reluarea transportului de combustibili doar pe o mică parte a liniilor de distribuție.
Administrația Biden a emis o decizie de urgență pentru 18 state americane, care permite transportul combustibilului pe șosea până la New York, dar acest lucru nu poate asigura aceeași cantitate care e în mod obișnuit transportată prin conducte. Experții spun că prețurile vor crește temporar cu câteva procente, dar impactul va fi mult mai grav dacă situația se va prelungi.
Până luni seara, mai mult de una din 20 de benzinării din Virginia nu mai avea combustibil, iar până marți una din cinci stații de benzină din Atlanta își epuizaseră stocurile de benzină.
Marți, guvernatorii din regiunea de sud-est au declarat stări de urgență în statele lor, iar Administrația Biden a cerut șoferilor panicați să nu acumuleze benzină, după ce mii de oameni au luat cu asalt pompele, îngrijorați că atacul cibernetic îi va lăsa fără combustibil.
Fără îndoială, transmisiunile TV cu cozile lungi formate la stațiile de benzină din mai multe state americane și cu incidentele violente care s-au produs în unele locuri reprezintă un coșmar de imagine pentru Casa Albă, al cărei răspuns oarecum confuz la o criză pe care nu o anticipase a fost comparat cu cel similar luat de Administrația Obama în urma dezastrului Deepwater Horizon din urmă cu 11 ani.
Imigranții ilegali – U.S. Customs and Border Protection (CBS) a dezvăluit marți că numărul interceptărilor de imigranți ilegali la frontiera de sud cu Mexicul a crescut din nou în luna aprilie: peste 178.000 în total, o creștere de aproape zece ori față de 2020.
Un număr record de copii neînsoțiți care au traversat frontiera mexicano-americană (peste 22.000) au copleșit facilitățile celor de la CBS și au declanșat o cursă contracronometru pentru crearea de spații temporare în centre de convenții, baze militare și alte locuri. Administrația democrată a crescut resursele umanitare la granița sudică și a încurajat parteneriatele public-privat pentru a face față unei creșteri a numărului de imigranți ilegali în zonă. Departamentul pentru Securitate Internă a desfășurat Agenția Federală de Management al Urgențelor pentru a ajuta la rezolvarea crizei de la frontieră, iar Biden a semnat un ordin executiv prin care solicită oficialilor să pregătească planuri pentru utilizarea resurselor umanitare în regiune.
Biden a numit-o pe vicepreședinta Kamala Harris în fruntea eforturilor de rezolvare a crizei, însă aceasta nu a luat, deocamdată, niciun fel de inițiativă publică în acest sens. În plus, o întâlnire a oficialilor americani cu lideri regionali, între care cei din El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico și Canada, nu pare să aibă loc foarte curând.
Analiștii cred că dacă numărul de imigranți ilegali nu se oprește din creștere, iar acest lucru va începe să afecteze viața în comunitățile de frontieră și să domine titlurile din ziare, problemele politice pentru Administrația Biden se vor înmulți. De exemplu, într-un nou semn că se va folosi de această criză pentru a evidenția neputința Casei Albe de a rezolva situația dramatică de la frontieră, postul FoxNews – care este apropiat de dreapta conservatoare americană – a prezentat imagini cu cinci fetițe neînsoțite care au fost găsite abandonate de un fermier din Texas pe terenul său. În plus, media conservatoare a făcut tam-tam după apariția unor rapoarte că agenții de frontieră din Texas au confiscat 4,6 milioane de dolari în metamfetamină și cocaină, în timp ce un membru al Gărzii Naționale a găsit o pungă abandonată de „arme de tipul AK-47” în regiunea de frontieră.
COVID-19 – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și doctorul Anthony Fauci, epidemiologul șef al Americii, au fost luați la țintă pentru mai multe recomandări controversate făcute în ultimele zile.
În timpul unei audieri desfășurate marți pe Capitol Hill, senatoarea Susan Collins (Maine), una dintre vocile moderate din partid, a criticat-o pe șefa CDC, Rochelle Walensky, cu privire la recomandările „conflictuale” legate de redeschiderea școlilor, purtarea măștilor în exterior și taberele de vară.
„Obișnuiam să am cel mai mare respect pentru îndrumările venite din partea CDC. Am considerat întotdeauna CDC drept standardul de aur. Nu mai consider asta,” a spus Collins, vorbind de situații în care, a afirmat ea, „îndrumările conflictuale și confuze făcute de agenția dumneavoastră au subminat încrederea publicului și au contrazis îndrumările științifice ale multor experți.”
Collins s-a referit la „barierele inutile” în calea redeschiderii școlilor, „exagerarea” riscului transmiterii coronavirusului în aer liber și restricții „inaplicabile” legate de taberele de vară, una dintre cele mai populare activități pentru mulți dintre copiii americani.
În plus, președintele Biden însuși a fost luat peste picior pentru faptul că poartă mască, deși este vaccinat. Duminică dimineața, coordonatorul eforturilor anti-COVID-19 al Casei Albe, Jeff Zients, a fost întrebat de prezentatorul Jake Tapper de la CNN – un post favorabil actualei administrații – în legătura cu „atașamentul aparent” al lui Biden pentru masca sa.
„Este cu adevărat necesar ca o persoană complet vaccinată să poarte mască la o adunare interioară limitată dacă toată lumea este vaccinată?” a întrebat Tapper. „De ce președintele Biden, într-o cameră plină de jurnaliști vaccinați, cu toată lumea din acea cameră vaccinată, de ce trebuie să poarte mască?”
Explicațiile oferite de Zients, care s-a referit la respectarea îndrumărilor CDC și la faptul că toți americanii sunt eligibili pentru vaccinuri, nu au reușit să convingă ziaristul.
Marți, guvernatorul republican din Utah, Spencer Cox, i-a spus președintelui Biden în timpul unei întâlniri că oamenii complet vaccinați ar trebui să înceapă să se poarte în consecință, astfel încât americanii să poată vedea beneficiile vaccinului și să meargă să se inoculeze. „Este un punct de vedere bun,” s-a apărat Biden.
Doctorul Fauci a fost criticat și el după ce a spus că, după ce pandemia de coronavirus se va termina, americanii ar putea să fie nevoiți să poarte ocazional măști de protecție pentru față. Fauci pare să prelungească la nesfârșit o situație de care numeroși americani – mai bine zis cei care s-au vaccinat – s-au săturat și pe care o vedeau ca apropiindu-se de final. Nu e de mirare că FoxNews a cerut anchetarea doctorului pentru rolul avut în timpul pandemiei și pentru mesajele „contradictorii” pe care le-ar fi formulat de-a lungul ultimului an.
Crize externe
Confruntările Israel-Hamas – Confruntările violente dintre militanții palestinieni din Fâșia Gaza și armata israeliană au crescut semnificativ în ultimele zile, suficient ca Națiunile Unite să se declare îngrijorate de izbucnirea unui „război pe scară largă.”
Peste 1.000 de rachete au fost lansate de militanți palestinieni împotriva orașelor israeliene, în timp ce, ca represalii, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, distrugând trei blocuri și ucigând câțiva înalți oficiali din Hamas.
Cel puțin 53 de palestinieni și șase israelieni au fost uciși în ultimele zile.
Republicanii de la Washington l-au acuzat pe Biden că se înclină prea mult spre palestinieni, în timp ce nu i-a tras la răspundere în mod oficial pe cei din Hamas. De partea lor, democrații radicali au criticat Casa Albă pentru o presupusă apropiere de Israel. Democrata Rashida Tlaib, care reprezintă Michigan în Camera Reprezentanților și este membră a așa-numitului Squad progresist, l-a acuzat pe Biden că „validează” Israelul prin acordarea de ajutor extern.
La rândul său, senatorul Bernie Sanders (independent de Vermont) i-a acuzat marți pe „extremiștii de dreapta aliați ai guvernului” israelian pentru escaladarea violenței și a spus că „Statele Unite ale Americii trebuie să solicite încetarea imediată a focului și încetarea activităților de colonizare provocatoare și ilegale” de către Israel.
Ecoul violențelor din Orientul Mijlociu a ajuns până pe străzile din New York, unde susținătorii pro-israelieni și pro-palestinieni s-au confruntat în fața consulatului israelian din Manhattan. Cea mai gravă criză de politică externă sub mandatul lui Biden riscă să inflameze și mai mult situația din America.
Concluzii
Luna de miere a președintelui Joe Biden pare să fi luat sfârșit rapid. La doar câteva zile după ce a trecut de borna de 100 de zile de mandat, liderul democrat este confruntat cu o avalanșă de probleme interne și externe, care s-au acumulat într-o perioadă scurtă de timp.
Companiile din Statele Unite au angajat luna trecută mult mai puțini oameni decât se așteptau specialiștii, CDC a emis recomandări confuze privind purtatul de măști, șoferii americanii panicați au luat cu asalt benzinăriile din mai multe state, iar israelienii și palestinienii sunt la un pas de război.
Este o perioadă dificilă pentru Administrația Biden, care trebuie să facă eforturi multiple ca să găsească rezolvări rapide și mulțumitoare pentru toate aceste evenimente care sunt greu de controlat.
Abilitățile de lider ale lui Biden sunt puse acum la încercare. Miza e uriașă.
Felul în care democratul va răspunde acestor provocări va avea impact semnificativ și asupra modului în care agenda sa politică ambițioasă va pune în umbră crizele actuale, va reveni în centrul atenției și va fi implementată cu brio.
Surse: CNN, FoxNews, BBC, NBC News, Washington Post, Jerusalem Post, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii