G4Media.ro

Croaţia, România şi Bulgaria – pe primele locuri privind scumpirea forţei de…

Sursa foto: Pixabay

Croaţia, România şi Bulgaria – pe primele locuri privind scumpirea forţei de muncă

Bulgaria este vicecampioană europeană cu privire la scumpirea forței de muncă. Într-un singur an, costurile pentru 1 oră de muncă în Bulgaria au crescut cu 15%, arată noile date Eurostat. Doar în Croația se înregistrează o creștere mai mare a salariului mediu pe oră – cu 17,6 la sută, iar România ocupă locul trei – cu o creștere de 15%.

Procentele se referă la al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Pentru comparație, costurile cu forța de muncă pe oră în Germania, Franța, Suedia, Spania au crescut cu doar 3-5%, potrivit Rador Radio România.

Situaţia privind salariile, primele, indemnizațiile este similară. În Bulgaria, în al doilea trimestru al anului 2024, acestea sunt de 15 ori mai mari decât cu un an mai devreme. Încă o dată, România este foarte aproape de Bulgaria, iar Croația conduce cu un salt de 17%.

Datele Eurostat sunt o ilustrare excelentă a „efectului de recuperare” – țările din Europa de Est, care sunt mai sărace și cu venituri mai mici, se grăbesc să ajungă din urmă Occidentul în ceea ce privește prețurile și salariile. Acestea arată că în șapte țări UE creșterea prețului pe ora de muncă este de peste 10 procente, iar toate sunt de „talia” noastră.

În Bulgaria, presiunea privind creșterea salariilor și bonusurilor se datorează șomajului scăzut și lipsei de personal cu experiență și competențe – angajatorii sunt într-o competiție acerbă pentru a atrage personal. Acest lucru este vizibil în special în anumite sectoare, cum ar fi construcțiile, unde salariile cresc într-un ritm foarte rapid. În Bulgaria, cererea de locuințe rămâne deosebit de mare, lucrările de construcții și reparații sunt în creștere, există un deficit de muncitori, meșteri și tehnicieni, iar salariile cresc vertiginos. În acest domeniu, Bulgaria este numărul 1 în întreaga UE – salariile în construcții timp de un an în țara noastră au crescut cu 21%, conform datelor Eurostat pentru trimestrul II al anului 2024. România este însă foarte aproape de noi, cu o creştere de 20%, urmată de Lituania, Slovenia, Polonia, a raportat o creștere de 14%. În Belgia și Malta, salariile din sectorul construcțiilor s-au schimbat cu greu de un an, iar în Finlanda s-a înregistrat chiar și o scădere de 0,3%.

În general, creșterea veniturilor din muncă în Bulgaria este semnificativă, dar nu este adecvată creșterii economiei, care este prea slabă. De asemenea, nu este normal ca veniturile din sectorul public să crească vertiginos, fără ca motoarele economiei să ofere venituri suficiente la buget, iar exact asta se întâmplă în Bulgaria.

Sursa: SEGA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. In curand va incepe concurenta romanilor cu strainii (din EU) pentru job-urile din tarisoara. Liberte, egalite…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.