Croația și provocarea migrației ilegale: „Ne întrebăm ce fel de barieră i-ar putea opri pe acești oameni”
În Croația, creșterea bruscă a sosirilor de migranți ilegali provoacă îngrijorare, cu prețul violențelor polițienești, la mai puțin de un an de la aderarea țării la spațiul Schengen, potrivit unui reportaj al agenției AFP, citat de boursorama.com.
În 10 luni, 63.000 de persoane au sosit ilegal în Croația – majoritatea prin Bosnia vecină – potrivit statisticilor oficiale, o cifră care a crescut cu peste 70% într-un an.
După ce au trăit fără frontiere timp de mai multe luni, croații, care tocmai au aderat la spațiul Schengen, sunt nevoiți să își scoată din nou pașapoartele, deoarece Slovenia a reintrodus controalele temporare pentru a face față afluxului de migranți.
La punctul de trecere a frontierei Bregana-Obrezje, Visnja Krajnovic, o economistă pensionară, spune că înțelege măsura. Ea spune că vede zilnic migranți care se deplasează în jurul orașului său natal Bregana, la granița cu Slovenia.
În această țară, numărul de migranți ilegali înregistrat aproape s-a triplat în primele opt luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.
„Ne întrebăm ce fel de barieră i-ar putea opri pe acești oameni care au traversat deja atât de multe țări, atât de multe frontiere”, oftează Perica Matijevic, primarul din Krnjak, o municipalitate situată mai la sud, nu departe de granița bosniacă.
“Ca pe niște animale”
O tabără de migranți cu mai multe containere va fi înființată în curând în această regiune săracă. Matijevic nu este singurul care s-a săturat de trecerea exilaților veniți în special din Afganistan, Turcia, Maroc și Pakistan. Alți locuitori spun că se simt în nesiguranță.
„Ar trebui să ne simțim în siguranță în casele noastre, dar migranții trec prin grădinile noastre, au fost raportate furturi, nu este plăcut”, spune Sara Matijevic, studentă la economie și rezidentă din Dugi Dol.
La rândul lor, migranții și ONG-urile denunță brutalitatea poliției într-o țară aflată la răscrucea rutei balcanice, folosită de sute de mii de exilați în 2015 și 2016 pentru a ajunge în vestul și nordul Europei.
Imigranții întâlniți de AFP de cealaltă parte a frontierei, în Bosnia, denunță violența poliției. Atefa, în vârstă de 29 de ani, din Afganistan, care nu a dorit să își dea numele realde teamă, susține că poliția croată a tratat-o pe ea și pe opt tovarăși de călătorie „ca pe niște animale”.
Dintr-o tabără de refugiați din Bihac, în nord-vestul Bosniei, ea spune că grupul a fost obligat să strângă gunoaie și să-și umple pantofii cu apă. De asemenea, ea îi acuză pe polițiști că au recurs la gesturi brutale și zgomote obscene.
„Încă mă doare pieptul… și au făcut toate acestea cu zâmbetul pe buze”.
Violența poliției
La fel ca mulți afgani, Atefa și-a părăsit țara în urmă cu doi ani, când talibanii au recâștigat puterea. Ea speră ca într-o zi să ajungă în Elveția.
În primele nouă luni ale anului 2023, 2.559 de persoane au raportat că au fost obligate să revină în Bosnia în urma acțiunilor violente ale poliției, potrivit Consiliului danez pentru refugiați (DRC).
Raz Mohammad Saifi este unul dintre aceștia. Din Afganistanul său natal până în Croația, tânărul de 21 de ani a călătorit prin Turcia, Bulgaria, Serbia și Bosnia.
În Croația, el spune că a fost atacat violent de poliție.
„Când poliția ne-a prins, ne-a percheziționat, ne-a luat telefoanele, banii și pantofii”. Apoi, poliția a dezlănțuit câinii asupra lor, iar ei au fost forțați să traverseze râul înapoi în Bosnia”, spune el.
Acolo, locuitorii din Trzac, un mic sat de la graniță, le-au dat haine și încălțăminte, înainte ca un ONG să îi ia în primire.
Tânărul se agață de visul său de a merge în Franța. Și vrea să-i liniștească pe cei care se tem de venirea lui: „Dacă aș fi vrut să fiu un criminal și să ucid oameni, aș fi rămas în Afganistan!”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii