G4Media.ro

Cronica dezastrului din educație a început în 2012, odată cu măcelărirea Legii…

Cronica dezastrului din educație a început în 2012, odată cu măcelărirea Legii Educației

Nu e un secret pentru nimeni. Nici știre nu mai e. De fapt, cred că ultimele date Eurostat nu ar trebui să surprindă pe nimeni. România ratează țintele pe care ea însăși le-a negociat și stabilit, ca stat membru UE, acum 10 ani. Ținte care, e important de știut, sunt mai mici decât obiectivele pe care și le-a asumat comunitatea europeană. Chiar și așa, într-o notă metaforică, România poate fi extmatriculată cu brio din orice școală de bune practici, bună cuviință și străduință.

Cred că ultimii 10 ani sunt un deceniu ratat pentru școala românească și, implicit, compromiși pentru milioanele de elevi, de tineri care i-au fost părtași. Iar cronica acestui dezastru anunțat, o spun fără rezerve, a început în 2012, odată cu măcelărirea Legii Educației 1/2011.

Nu mă situez într-un exercițiu de adulație a Legii 1, consider însă că a avut foarte multe elemente pozitive, în ton cu tendințele internaționale și absolut necesare pentru o reașezare a educației românești pe un fundament solid, riguros. Imaginați-vă că legea aceasta ar fi avut timpul ei de implementare etapizată, neforțată. Timpul ei de maturizare, de internalizare în sistem și, inclusiv, de pregătire a măsurilor mai revoluționare, de tipul autonomiei acordată școlilor, al masteratului didactic, al portofoliului educațional, sau al evaluării școlilor doctorale.

Acești 8 ani (într-o manieră simplistă, 2 cicluri de învățământ, să spunem clasele primare și gimnaziul) nu doar că ne-ar fi dat șansa unei educații într-o nouă paradigmă, la ani distanță – ce ironie – de ceea ce trăim astăzi, dar ar fi oferit și oportunitatea corecțiilor de parcurs, astfel încât obiectivele cele mai îndrăznețe – și nu doar cele din Europa 2020 – să fie astăzi stare de fapt. Pentru că, simt nevoia să accentuez aici, procentele astea pe care le citim în rapoarte și studii se traduc în viața și viitorul a mii, milioane de copii, tineri și adulți români. O națiune pe minus, în date cu două cifre.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu te simti prea rau, cucoana, romanii nu vor scoala, ei vor hoti care sa fure dar sa le dea si lor ceva.

    La o natie de maimute n-ai ce sa-i faci, romanii sunt prosti si vor muri prosti, cu PSD la putere, intr-o forma sau alta, la infinit.

    Daca n-ar fi maimute, romanii n-ar mai vota cu PSD in veci si s-ar duce de fiecare data la vot.

  2. Cred ca este o eroare ,dezastrul in educatie a inceput mai devreme , odata cu infiintarea Univisitatilor private si cu acordarea de diplome de licenta si de doctorate , far nici un control. De aici ni se targe totul. Goana dupa bani , a distrus un sistem solid de invatamnt.

    • Sistem solid de invatamant? :)) cea mai buna gluma pe care am citit-o in ultimul timp :)) faptul ca unii erau transformati in memoratoare de formule si grafice-in 2019 avem programe informatice, nene, chiar pe telefonul mobil- iar profesorii aveau tact pedagocic zero si informatii neupdatate de un deceniu era o chestiune solida?

    • Jan,
      Goana dupa bani este un lucru bun. E singurul lucru care stimuleaza economia si dezvoltarea. Invatamantul trebuie legat de economia reala. Trebuie privatizat si facut de oameni care vor sa obtina profit.
      Problema diplomelor nu e ca se pot obtine cu bani de la facultatile private. Problema e: de ce ar avea cineva nevoie de ele? Problema e ca exista locuri de munca unde nu ti se cer competente reale, ci doar sa ai diplome la dosar. „Munca” platita din bugetul de stat. Asta e sursa fenomenului.

    • Mihăiță, ia zi tată cum e cu varsta de 6000 de ani a planetei şi cu dinozaurii. (Fuck me, au ajuns cei din Flat Earth Society &co sa dea lecții despre educație şi evanghelie după Ayn Rand…)

  3. Am dat BACul la 7 materii, am 2 facultati, sunt toba de carte, fac mii de euro pe luna. Deci, ai carte, ai parte.

    Dar nu in Romania, din pacate.

    • Hmm… înțeleg că în România nu există oameni cu două facultăți, „tobă de carte” și care câștigă mii de euro pe lună (sau „fac” mii de euro pe lună).
      Mereu m-am întrebat ce îi face pe unii conaționali ai noștri să se simtă atât de speciali, o dată ce au părăsit această țară…

    • @Gabi

      Faptul ca traiesc probabil intr-o tara cu scara de valori corecta si dreapta, unde chiar sunt recunsocuti ca oameni speciali, capabili sa produca valoare. Sunt indemnati sa creeze si sa produca, nu sa stea in banca lor si sa inghira mizeriile politrucilor de serviciu sau a unor sefi cretini, intepeniti pe scaun.
      La fel si in scoala si in gradinita si peste tot.
      Intelegi diferentele?

  4. o fi inceput cronica in 2012, dezastrul insa e dirijat din 1990

  5. LEN 1 / 2011 a fost gandita pentru un nou inceput in educatie. Principalul vinovat PSD. Dar sa nu uitam ca profesorii nu au sustinut acea lege si au preferat sa se smiorcaie pe la tv doar pentru salariile lor.
    A fost o lege a PDL-ului sustinuta de presedintele Basescu si de Comisia Europeana.