Cronica zilei în care Dăncilă l-a învins pe Barna: plusurile și minusurile prezidențialelor dominate de partidele-rețea
Rezultatele preliminare și două exit-poll-uri arată că PSD a reușit să o ducă în turul doi pe Viorica Dăncilă, probabil cel mai slab candidat la prezidențiale al partidului. Marile greșeli de strategie ale lui Dan Barna, votul istoric din Diaspora, eficiența mașinăriei de vot a PNL și PSD, organizarea foarte bună a alegerilor și constanța lui Iohannis sunt principalele constatări ale zilei. O zi care deschide perspectivele unor frământări interne în USR și PSD, consolidează PNL și consfințește apusul partidului – televiziune Antena 3.
Observații tehnice:
– Au fost două zile de vot într-una singură. Până la ora 16.00, prezența la vot în țară a urcat constant și a bătut record orar după record în comparație cu alegerile europarlamentare din luna mai și cu turul 1 al prezidențialelor din 2014. După ora 16.00, ritmul s-a schimbat radical, iar prezența finală în țară a fost cea mai slabă din istoria prezidențialelor
– Vot istoric în Diaspora, unde peste 670.000 de oameni au votat timp de trei zile
– Organizare foarte bună a alegerilor, cu extrem de puține incidente la vot în intern sau în Diaspora
– mobilizare slabă la vot în țară în rândul tinerilor (18-25 de ani), potrivit primelor estimări
– incapacitatea televiziunilor de a impune agenda politică. Pentru prima oară în istoria post-decembristă, televiziunile nu au organizat dezbateri și nu au difuzat anchete care să schimbe soarta alegerilor
Cum se explică votul lui Klaus Iohannis
Președintele în exercițiu și-a consolidat baza de putere și a beneficiat de rezultatul europarlamentarelor, al referendumului, al dărâmării guvernului Dăncilă și al instalării guvernului Orban. Practic, lui Iohannis i-a ieșit totul anul acesta. Așa se explică rezultatul solid, plus lipsa oricăror gafe de campanie, dat fiind că era imposibil să le facă: nu a participat la nicio dezbatere și nu a dat niciun interviu. Adăugați efectul pozitiv generat de intrarea la guvernare a PNL și forța rețelei de primari liberali și aveți imaginea unui moment fast pentru Iohannis.
O finală cu Dăncilă e tot ce își putea dori Iohannis. Și o va avea. Victoria pare facilă în acest moment. Dar niciodată o luptă politică nu e terminată până când ultimul vot nu e numărat. Dacă Iohannis câștigă însă prezidențialele, iar Orban continuă să conducă guvernul, PNL intră în alegerile locale de pe poziții de forță.
Cum se explică scorul Vioricăi Dăncilă
Dăncilă a beneficiat de două atuuri: mașinăria de partid (care a funcționat chiar și cu frâna de mână trasă) și marile pomeni electorale date de PSD timp de trei ani. Dăncilă a obținut, potrivit exit-poll-urilor, un scor ușor sub cel al partidului la europarlamentare, dar asta cu largul concurs al lui Mircea Diaconu, care i-a luat circa 8 procente.
Scorul lui Dăncilă e înșelător: menține PSD pe locul 2, dar confirmă tendința descrescătoare. Localele vor arăta dacă partidul mai are vocația de a redeveni partid de peste 30% sau va aluneca spre locul 3, așa cum sugerează, de altfel, datele statistice legate de demografia publicului său.
Cât despre Dăncilă, ea și-a câștigat încă ceva timp în fruntea PSD. Cât? Depinde de abilitatea sa de a jongla cu baronii și liderii însetați de putere. Nu exclud perpetuarea lui Dăncilă la conducerea partidului până după alegerile locale, în numele stabilității clamate de candidata PSD.
Cum se explică scorul lui Dan Barna și ce urmează pentru Alianța USR PLUS
La ora publicării articolului, rezultatele preliminare îl dau pe Dan Barna pe locul trei, în afara finalei prezidențiale. El a obținut mult mai puține voturi decât Alianța USR PLUS la europarlamentare, la o prezență similară. Am mai scris despre ceea ce cred să sunt marile lui erori de strategie:
– pierderea coeziunii interne din USR prin organizarea congresului înainte de prezidențiale și declanșarea competiției interne pentru candidații la alegerile locale din 2020
– non-combatul la adresa lui Klaus Iohannis. Dacă vrei să te bați pentru locul 1, trebuie pur și simplu să lovești (politic, firește) în cel clasat pe primul loc până când el te va băga în seamă și te va valida. Barna a căzut clar în capcana întinsă de Iohannis
– incapacitatea de a genera știri, iar dezvăluirile Rise Project, care i-au pus sub semnul întrebării integritatea, au fost știrile negative despre candidatul USR/PLUS care au dominat campania și nu au găsit răspunsul adecvat la ele.
Inevitabil, în USR vor apărea contestările interne. Cosette Chichirău, Stelian Ion și Nicușor Dan sunt marii adversari ai aripii Barna – Ghinea, și anticipez cereri apăsate pentru un nou congres. Și în interiorul alianței cu PLUS e probabil să apară discuții după scorul lui Barna. Așteptările simpatizanților USR PLUS pentru intrarea lui Dan Barna în turul doi au fost enorme. Pentru USR PLUS urmează însă două rânduri de alegeri mai importante decât prezidențialele, localele și parlamentarele. Dacă nu vor găsi soluția să intre cu toată energia concentrată pe alegeri, ci pe dispute interne, rezultatele vor fi pe măsură.
Mircea Diaconu, jucătorul – surpriză care îl scoate pe Ponta din încurcătura politică
Cu un scor provizoriu de circa 9%, Mircea Diaconu se dovedește o găselniță de efect a lui Victor Ponta, care se poate lăuda că a rupt procente semnificative de la PSD. Și încă un efect benefic pentru Ponta: scapă pentru moment de presiunea internă provocată de tensiunile cu aripa Tudose – Cîmpeanu – Daniel Constantin.
Candidatul partidului – televizor Antena 3 a luat sub pragul de 3%
Ramona Ioana Bruynseels, candidata lui Dan Voiculesu / Antena 3, a luat 2,7%, în ciuda miilor de minute de emisie de pe Antena 3 și Antena 1. Sub pragul de 3% la care i s-ar putea deconta sutele de mii de lei cheltuiți din surse private, candidata a dat măsura scăderii influenței Antenei 3 și o mică gaură în bugetul personal.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
63 comentarii