G4Media.ro

Csaba Asztalos: Ordonanța privind predarea Limbii române la minorități se aplică anul…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Csaba Asztalos: Ordonanța privind predarea Limbii române la minorități se aplică anul acesta, în mod constituțional

Ordonanța care a dus la demisia ministrului Educației și la ridicarea interdicției asupra învățătoarelor de a le preda româna copiilor din minorități este constituțională, pentru că se raportează la o normă din Legea educației pe care o modifică, a declarat pentru EduPedu.ro președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

“Ordonanța de vineri (cea care restabilește ordinea de anul trecut și le permite învățătoarelor să revină la orele de Română – n.red.) ar fi neconstituțională numai dacă Constituția României ar avea o prevedere care să spună că orice modificare la Legea educației intră în vigoare cu prima zi a anului școlar / universitar următor celui în care a fost adoptat”, a explicat Csaba Asztalos.

În ceea ce privește acuzația lansată de Gabriel Ispas (detalii aici) că nu se justifică urgența acestei ordonanțe, Astzalos spune: “Cu ce a justificat urgența Ministerul Educației în cazul primei ordonanțe? Care au fost oportunitatea și predictibilitatea primei ordonanțe? Au avut un studiu de impact cu câți elevi sunt afectați de ordonanță, dacă are suficienți profesori de limba română să intre la aceste clase? Sunt 60.000 de copii și cel puțin 4.000 de învățători afectați”.

Citește articolul integral pe EduPedu.ro

Valentin Popa a demisionat joia trecută la prânz după ce în cursul dimineții a refuzat cererea lui Liviu Dragnea de a semna o OUG care să anuleze efectele unei ordonanțe criticate dur de UDMR, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD și din Guvern. Practic, Popa a refuzat să revină asupra OG din 23 august care a determinat UDMR să denunțe temporar protocolul de colaborare parlamentară cu PSD (detalii aici).

Guvernul a adoptat în aceeași zi ordonanța de urgență pe care Valentin Popa a refuzat să o semneze (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Corect; era o ordonanta data pe genunch.i/e … (de catre cineva, oricum certat cu Limba Romana)
    Dar sunteti de acord ca in tara care se numeste Romania si Limba Romana este limba oficiala , predarea Limbii Romane in scoala sa fie facuta de persoane calificate, cu un nivel de cunoastere dovedit?
    Este o aiureala si mai mare sa predai Limba Romana in scoli din Romania ca pe o limba straina, dar daca cel care o preda nu o cunoaste… cum e?

  2. Pai învățătorii si invatatoarele sunt persoane calificate, nu? Pana acum mulți ani erau, și dintr-o data nu mai sunt? Problema predării limbii romane in cazul minorităților se va rezolva cu adevărat doar atunci, când ea va fi predata ca limba straina. Degeaba ne batem in piept ca e limba oficială și trebuie invățată, multi copii maghiari de ex. nu stiu nici 5 cuvinte in limba română când ajung la școala, pentru ca nu au de unde știi.

    • Intrebarea e: stiu ei,acesti invatatori/invatatoare limba romana atat cat sa o predea unor copii care trebuie sa o invete?
      Eu cunosc cativa maghiari care vorbesc mai bine (exceptand accentul) romaneste decat niste romani din categoria pamblica sau desconcesionare… Asa ca nu zic ca e musai ca profesorii sa fie romani, doar sa fie buni vorbitori de limba romana si sa nu se transforme limba intr-un instrument de segregare, cu bataie pe termen lung.
      Daca invatatorul nu stie romaneste, sa fie inlocuit pentru orele de Romana (si sa se deduca din salariu) si cu asta basta. Daca stie, sa fie platit.