Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: O diferențiere în sensul în care se permite școlilor private să desfășoare cursuri e un tratament diferențiat nejustificat. Adică o discriminare
“O diferențiere între stat și privat în sensul în care se permite școlilor private de a desfășura școala este un tratament diferențiat nejustificat. Adică o discriminare”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. Contactat în legătură cu faptul că școlile și grădinițele private pot face cursuri și activități cu prezență fizică, legal, de luni, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în timp ce școlile de stat sunt închise, Asztalos a afirmat că această decizie guvernamentală “poate avea efecte discriminatorii”.
- Edupedu.ro a scris în premieră că școlile și grădinițele private pot face cursuri și activități cu prezență fizică, legal, de luni, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă măsurile propuse prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Textul actului normativ prevede, contrar tuturor declarațiilor oficiale făcute săptămâna aceasta, că toate instituțiile de învățământ sunt deschise de luni, 25.10.2021, în condițiile respectării ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cel care instituie regulile sanitare și de organizare în școli. În paralel, ministrul Educației a emis un ordin care obligă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță forțată timp de 2 săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal.
Contactat de Edupedu.ro în legătură cu decizia Guvernului de a închide toate școlile și grădinițele de stat, dar de a menține deschise toate școlile și grădinițele private, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat următoarele: “Există aceeași rațiune, indiferent că este privat sau stat: pandemia are aceleași efecte. E posibil ca la privat să se poată asigura într-un grad mai mare măsurile de distanțare pentru că probabil nu sunt atât de mulți elevi într-o clasă, dar chiar și așa măsura de a introduce în totalitate vacanță la stat – puteau cel puțin să facă ore online – iar la privat să le dai acces fizic, a nu se înțelege că sunt împotriva învățământului privat, dimpotrivă, dar măsurile trebuie aplicate unitar“.
Întrebat dacă este discriminatorie introducerea vacanței forțate în toate școlile și grădinițele de stat, dar menținerea deschisă a tuturor școlilor și grădinițelor private, Csaba Asztalos a afirmat, pentru Edupedu.ro: “Da, poate avea efecte discriminatorii. Mai ales că nici peste 2 săptămâni nu este sigur că ne vom întoarce fizic, nici măcar la stat”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii