G4Media.ro

Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: O diferențiere în sensul în…

Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: O diferențiere în sensul în care se permite școlilor private să desfășoare cursuri e un tratament diferențiat nejustificat. Adică o discriminare

“O diferențiere între stat și privat în sensul în care se permite școlilor private de a desfășura școala este un tratament diferențiat nejustificat. Adică o discriminare”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. Contactat în legătură cu faptul că școlile și grădinițele private pot face cursuri și activități cu prezență fizică, legal, de luni, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în timp ce școlile de stat sunt închise, Asztalos a afirmat că această decizie guvernamentală “poate avea efecte discriminatorii”.

  • Edupedu.ro a scris în premieră că școlile și grădinițele private pot face cursuri și activități cu prezență fizică, legal, de luni, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă măsurile propuse prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Textul actului normativ prevede, contrar tuturor declarațiilor oficiale făcute săptămâna aceasta, că toate instituțiile de învățământ sunt deschise de luni, 25.10.2021, în condițiile respectării ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cel care instituie regulile sanitare și de organizare în școli. În paralel, ministrul Educației a emis un ordin care obligă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță forțată timp de 2 săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal.

Contactat de Edupedu.ro în legătură cu decizia Guvernului de a închide toate școlile și grădinițele de stat, dar de a menține deschise toate școlile și grădinițele private, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat următoarele: “Există aceeași rațiune, indiferent că este privat sau stat: pandemia are aceleași efecte. E posibil ca la privat să se poată asigura într-un grad mai mare măsurile de distanțare pentru că probabil nu sunt atât de mulți elevi într-o clasă, dar chiar și așa măsura de a introduce în totalitate vacanță la stat – puteau cel puțin să facă ore online – iar la privat să le dai acces fizic, a nu se înțelege că sunt împotriva învățământului privat, dimpotrivă, dar măsurile trebuie aplicate unitar“.

Întrebat dacă este discriminatorie introducerea vacanței forțate în toate școlile și grădinițele de stat, dar menținerea deschisă a tuturor școlilor și grădinițelor private, Csaba Asztalos a afirmat, pentru Edupedu.ro: “Da, poate avea efecte discriminatorii. Mai ales că nici peste 2 săptămâni nu este sigur că ne vom întoarce fizic, nici măcar la stat”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Dar la biserica fara certificat in timp ce peste tot ai nevoie nu e la fel?

  2. Acuma e discriminatoriu. Faptul ca, nevaccinat fiind, esti lipsit de drepturi fundamentale prin hotarari de guvern ilegale, asta nu mai e discriminatoriu…

    • Sa intri in mol și cârciumi?????

    • Libertatea de miscare, de a protesta, accesul in institutii publice (inclusiv in instantele de judecata, deci liberul acces la justitie!) – astea nu iti suna a drepturi fundamentale?

    • Da, lipsit de dreptul fundamental de a contamina pe altcineva.

    • „dreptul fundamental de a contamina pe altcineva”

      Vaccinatii au acest drept, deci este si in cazul asta o discriminare.

    • Oricat nu ne-ar placea, @AB are dreptate.

      Si nu are dreptate pe fond, ci pe forma: Ststul n-a fost in stare sa treaca prin Parlament o lege in acest sens, o tot smântâneste cu HG-uri.

      Daca aveam o lege, @AB nu mai avea ce sa zica. Dar n-avem!

      @Vasile si @Care fundamentale – explicati-i omului de ce nu avem lege care sa-i interzica drepturile…

    • Bai Vasile , cum dracu sa fii mă contaminat când tu esti imunizat 100% ? Că doar așa susțineți voi ăștia vaccinații , că v-ați imunizat acum după ce v-ați vaccinat . Plus de asta cum sa te contamineze daca tu respecți regulile de distanțare ? Și dacă te mai și speli pe mâini și te dezinfectezi mai mereu . Ți-ai dracu de terminați ….

  3. vai, tu, traiesti? Credeam ca doar cand auzi de pavian cu mantie te activezi.

  4. Statul are de castigat

  5. Românii sunt specialiști în discriminări.
    Uitați-vă la toate „exceptiile” din toată legislația din 1990 până azi!

  6. Domnul Asztalos vede discriminare și când tratezi diferit scoala la privat și aia la stat, dar și când tratezi unitar pe toți la scoala online. Cu basca, fără basca…

  7. Pensia speciala nu e discriminare ?

  8. Pai si ca vorbesti in romaneste (sau ungureste) e o discriminare. De ce nu te adresezi tutoror?

    Ca ceva e discriminare nu poate fi o problema in sine

  9. Discriminare este și ca nevaccinatii nu au voie la Mall sa și cumpere haine, dar aceiași nevaccinati au dreptul sa meargă în biserici,sa facă schimb de saliva, lingand toate icoanele..

  10. HEI
    HEI CSABA
    Spune ceva și despre beserică acum!

  11. toti s-au suit

    cu picioarele pe mine

    pentru ca sunt singur.

  12. Așa si?!?

    Zicem si noi sau si facem ceva ?!?

    Astea sunt masuri germane, peste tot prin europa asa s-a procedat.
    Nici nu ați auzit voi de România educată . .

  13. Ce n-a spus Csaba Asztalos: O diferențiere între biserica, culturile religioase si restul lumii în sensul în care bisericile si untitatile de cult religios sint scutite de orice restrictii este un tratament diferențiat justificat. Adică o nediscriminare.

  14. Dar cine il mai baga in seama pe Czobi asta?
    Mai da si el cate un interviu din cand in cand ca sa nu para ca isi iau banii degeaba. Leafa trece, pensia se apropie.