G4Media.ro

CSAT: Se vor face demersuri pentru aducerea în siguranță în România a…

Foto: MApN

CSAT: Se vor face demersuri pentru aducerea în siguranță în România a cetățenilor afgani din categorii vulnerabile / Armata română va trimite 200 de militari pentru evacuarea afganilor care au lucrat pentru misiunile NATO

Armata română va trimite 200 de militari pentru evacuarea afganilor care au lucrat pentru misiunile NATO

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate.

În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri, se arată în comunicatul de presă emis la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de miercuri.

În cadrul ședinței CSAT a fost abordată și decizia Consiliului Nord-Atlantic de a declanșa o operație militară pentru evacuare a cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum și a membrilor familiilor acestora. Operația NATO va consta, în principiu, în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esențiale.

CSAT a hotărât participarea Armatei României la această operație de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

În cadrul ședinței s-a mai stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați. CSAT menționează că dificultăți obiective legate de rațiuni de securitate au împiedicat până acum accesul lor în aeroportul din Kabul.

Pe termen scurt și mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani din Afganistan și a refugiaților afgani, mai precizează CSAT.

În cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia.

Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgență ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităților de răspuns la situațiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani.

Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunității internaționale de preluare a refugiaților a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare, precizează sursa citată.

Comunicatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării:

Miercuri, 25 august 2021, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul căreia a fost analizată situația din Afganistan și implicațiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securității, cât și politic și umanitar.

Membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituțională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informații Externe, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, a gestionat atât acțiunile concrete derulate rapid și eficient, cât și comunicarea publică în timp real în ceea ce privește repatrierea a 49 de cetățeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetățenilor afgani – colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat efortul autorităților române de a evacua șapte cetățeni ai unor state partenere și aliate.

În cadrul ședinței CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus, dificultăți obiective legate de rațiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport.

Evoluția situației din Afganistan este într-o continuă dinamică, iar România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaționali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză.

Pe termen scurt și mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani din Afganistan și a refugiaților afgani.

Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraționist conex evoluțiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituțională eficientă. În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia.

Totodată, va fi intensificată colaborarea cu instituțiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum și cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potențiale valurile migraționiste dinspre Afganistan.

Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgență ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităților de răspuns la situațiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani.

Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunității internaționale de preluare a refugiaților a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare.

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri.

În cadrul ședinței CSAT a fost abordată și decizia Consiliului Nord-Atlantic de a declanșa o operație militară pentru evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum și a membrilor familiilor acestora.

Operația NATO va consta, în principiu, în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esențiale.

În acest sens, pe baza elementelor de planificare inițială comunicate de Comandamentul Forțelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea Armatei României la această operație de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecințelor situației din Afganistan, pe termen scurt, mediu și lung, inclusiv sub aspectul lecțiilor învățate, va reprezenta unul dintre aspectele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO și UE, iar România va participa la acest efort.

De asemenea, membrii Consiliului au subliniat necesitatea unei coordonări sporite privind comunicarea strategică și combaterea dezinformării.

Foto: MApN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Deci in CSAT s-a aprobat importul de teroristi afgani. Bravo!

    • Gresit.
      Talibanii sunt aia rai.
      Afganii sunt aia buni.

    • De unde stii ca un salbatic din ala imbract in carsaf este bun sau rau? Ii citesti in palma daca se va integra in societatea noastra sau daca se va arunca in aer cu prima ocazie? Si daca tu crezi ca serviciile secrete ii vor monitoriza te inseli…Nu au fost in stare sa localizeze acel copil care a sunat 1 zi la 112, plus atentatul din Arad si cate si mai cate…

    • Totusi,
      Cine conduce CSAT?
      – serviciul de spionita externa
      sau
      – baiatul cu tava de la Cotroceni?
      Si cati bani se delapideaza?

    • De unde sa stiu eu daca Ion este un om bun sau rau?
      Tu de unde stii ce fel de om sunt eu?

    • Pe mine de ce ma accepti in tara ta si pe afgani nu?

    • Nu ai de unde sa stii daca sunt bun sau rau ca om.

      Insa. Ai vazut ce s-a inatmplat in tarile care au importat masiv migranti in mare majoritate musulamani: decapitari in Franta, injunghieri in Germania si Uk, violuri in Suedia etc. Si toate astea nu au fost comise de mine si de tine cetateni nascuti si crecuti in tara respectiva ci de oameni veniti din alte tari cu alt sistem de valori/credinta.

      De ce ar trebui sa imi fie frica cand voi iesi pe strada din cauza acestor oameni?

    • De aici incolo intr-adevar se poate discuta, adica acest punct de vedere il inteleg. E vorba de frica.

      Doar ca stiu si eu cat stii si tu si nu mai multe detalii. Ideea este ca din moment ce accepti pe cineva in tara ta trebuie sa-l accepti cu bune si cu rele, cu stiutele si nestiutele.

      Daca greseste, atunci greseste, in functie de greseala se ia o masura sau alta.

      E ca si cu virusul. Nu stie nimeni daca cineva are sau nu virus, care pentru tine poate fi mortal, dar daca se intampla ceva rau, cel care a transmis virusul poate sau nu fi pedepsit, in functie de situatie.

    • Ti-am raspuns. Ori apare mai tarziu, ori incerc sa rescriu eu mai tarziu.

    • De aici incolo intr-adevar se poate discuta, adica acest punct de vedere il inteleg. E vorba de frica.

      Doar ca stiu si eu cat stii si tu si nu mai multe detalii. Ideea este ca din moment ce accepti pe cineva in tara ta trebuie sa-l accepti cu bune si cu rele, cu stiutele si nestiutele.

      Daca greseste, atunci greseste, in functie de greseala se ia o masura sau alta.

      E ca si cu virusul. Nu stie nimeni daca cineva are sau nu virus, care pentru tine poate fi mortal, dar daca se intampla ceva rau, cel care a transmis virusul poate sau nu fi pedepsit, in functie de situatie.

    • De aici incolo intr-adevar se poate discuta, adica acest punct de vedere il inteleg. E vorba de frica.

    • Doar ca stiu si eu cat stii si tu si nu mai multe detalii. Ideea este ca din moment ce accepti pe cineva in tara ta trebuie sa-l accepti cu bune si cu rele, cu stiutele si nestiutele.

    • Daca greseste, atunci greseste, in functie de greseala se ia o masura sau alta.

    • Daca greses0te, atunci grese0ste, in func0tie de gre0seala se ia o mas0ura sau alta.

    • E ca si cu vir0usul. Nu stie nimeni daca cineva are sau nu virus, care pentru tine poate fi mort0al, dar daca se intampla ceva rau, cel care a transmis viru0sul poate sau nu fi pedepsit, in functie de situatie.

  2. A zic Merkel, băi băieți ce faceți? Werner Iohanis, tolomac cum e, s-a conformat.

  3. Slugarim la americani… ma rog, decat la rusi… Asta e statul roman, lipsit de coloana vertebrala.

    • Sa ii bage Iohannis pe afgani in cele 6 case ale sale si sa ne scuteasca pe noi romanii de teroristi si para.ziti economici din afganistan

      Sa fim realisti, 90% din „””refugiati”””” vor fi barbati tineri sanatosi islamici, nu femei si copii

    • Asa umbla vorba mai nou printre sputnikari? Ca nu au coloana vertebrala cei care tin cu americanii si cu libertatea? Bine de stiut.

    • Președintele Austriei și-a spus punctul de vedere în legătură cu refugiații afgani și a făcut și propuneri concrete.Alti conducători de state europene și-au exprimat pozitia nefavorabilă aducerii afganilor în țările lor .Romania ,unde conducătorii sunt slugarnici și fără pic de respect pentru țara lor ,ordinele sunt executate fara crâcnire.Ce repede s-au întrunit CSAT aflat sub conducerea……nimănui.Daca domnul prim ministru a încasat fara o vorbă batjocura președintelui Ungariei ,de fata fiind conducători din 46 de state ,ce sa mai vorbim.

  4. CSAT a decis, neconstitutional, colonizarea Romaniei cu afgani

    Afganii au niciun drept de a exista pe teritoriu romanesc, afganii NU AU dreptul de a imigra in Romania si a traii pe banii contribuabililor, Romania nu este HOTEL pentru afgani !!

    Romanii din Afganistan nu vor sa plece, spunand ca situatia este sub control si media propaga isterie fake-news.

    Afganii sa stea in tara lor si sa se descurce, tot Estul Europei a avut revolutii in 1989 si nu am fugit niciunul din tara

    • Citeste un pic istoria tarii si vei observa ca au fost calcati in picioare de toti. Toti ciudatii din vest, pedofili si alti dezaxati pot sa vina cand vor si unii amarati nu?
      Trebuie sa gireze cineva pentru ei, nu luati cu gramada dar sunt tot oameni fratilor!
      Nu ttebuiesc lasati in grupuri mari dar daca iei o familie mica in sat, bloc, etc este loc pentru cativa.

    • Ai probleme, taticu

  5. ar fi superb ca, dupa 20 de ani de slujit americanii, romanache sa pazeaza avioanele merkeloaiei

  6. Deci afganii respectivi și-au pus deja viața în pericol ajutând soldații români, dar unii dintre noi consideră că nu au dreptul de a primi ajutor de la noi. Noi, care indirect i-am pus pe lista neagră a talibanilor.

    Asta înseamnă trădarea aliaților, și vă recomand să citiți cartea „Istoria trădării la români” de Mircea Bălan. Atunci când nu ne onorăm angajamentele suntem duplicitari și nedemni. Iar eu nu accept să primim toți eticheta de trădători din caiza câtorva care n-au nicio rușine.

    • Nu. Ei nu s-au riscat pt noi ca ne iubeau. S-au riscat pt tara lor ca sa se schimbe lucrurile in bine. Ceea ce s-a si intamplat. Insa cand americanii au decis sa isi retraga oamenii pentru ca nu era razboiul lor de dus, oamenii astia au fost abandonati nu de noi ci de propria lor tara, de armata care a capitulat. Asa ca in opinia mea Romania nu a abandonat pe nimeni, acesti oameni au fost platiti pentru serviciile lor, stiau riscurile. Nu este vina noastra si a nimanui ca armata tarii lor nu i-a protejat. Asta este opinia mea.

    • Alina, ia du-te tu frumos in Afganistan si rezolva tu probleme acolo

      Vrajeala asta cu „sa aducem afgani in Romania” nu tine, adica pui o tara si o societate intreaga sa rezolve problemele externe ALE ALTORA, ca sa te dai tu moralist/a pe banii, munca, resursele altora, ca tu nu faci nimic, doar dai din gura sa munceasca altii

      Estul Europei a avut revolutii in 1989, nu a plecat nimeni, nu a cerut nimeni, ca un milog/parazit vize si cetatenie in tari bogate crestine si europene (niciun afgan nu vrea sa se imigreze la Dubai sau Qatar, centre de bogatie arabe, toti vor in Europa si America)

      Daca vrei sa ajuti, du-te in Afganistan si fi utila la fatza locului, hai fugutza

      Romania nu este colonie pentru afgani si nici hotel pentru teroristi si paraziti economici

    • Si cand lucrau pt militarii români, unii dintre ei tradau… si acum ii aducem aici. Ne- am tâmpit cu totul. Ăștia care tot postati ca trebuie sa-i aducem, o faceti pe banii vostrii?

  7. Niciun politician nu a câștigat alegerile pe o platformă care vorbea de aducerea vreunui refugiat de vreun fel și nici susținând gay parade sau vreo schimbare din buletin. In schimb nu au făcut absolut nimic din ce au promis în campanie.

  8. La cat de mare e Romania eu cred se gaseste un locusor micuț si pentru o familie care vrea sa traiasca in pace

  9. Felicitări!
    Sunt mândru că putem face parte din civilizația europeană și americană și putem lua parte la actiuni umanitare si militare comune cu restul aliaților, gen USA, Germania, UK, Franta, Polonia.
    Frumos!

  10. Emoticon,Ganditorule,
    Eubam stat ani buni in alte tari si,nimeni nu m-a ,,acceptat cu bune si rele,stiute sau nestiute” ci doar cand EU AM ACCEPTAT LEGILE SI VALORILE acelor tari. Se va ajunge ca si cu minoritatile: majoritatea trebuie sa le accepte toate cererile nu ei trebuie sa se conformeze? Pai unde mai e democratia atat de ridicata in slava ?!?! Nu limba slava,bineinteles…..

    • Din moment ce ai stat ani buni in acele tari inseamna te-au acceptat.
      Nu e normal ca si tu la randul tau sa-i accepti pe ei? Cu atat mai mult cu cat ei sunt intr-o situatie mai disperata decat a ta cand ai emigrat.
      I-ai intrebat pe afgani inainte sa-i respingi daca si ei la randul lor sunt dispusi sa respecte „legile si valorile acestei tari”?
      E de la sine inteles ca vor accepta.

  11. Toti acesti tineri afgani au schimbat acel ordin „LA ARME baieti ” in ordinul „LA AVIOANE baieti” .Dar cred ca toti cei care vin aici sunt doxa de carte (coran) si vor ajuta tara romaneasca sa iasa din saracie .Presedintele si PNL-ul isi canta cantecul de lebada prin aceste decizii de islamizare a romaniei.PNL ajunge langa PNT CD cu siguranta. Un fost votant PNL timp de 30 de ani. Adio PNL.