
Cseke Attila, despre problemele oamenilor cu suprapunerea planurilor cadastrale: Sunt 300 de UAT-uri din 3.400 complet cadastrate. Acum zece ani nu aveam nici măcar un UAT. Ne-am supraevaluat capacităţile
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, miercuri seară, că problema suprapunerii planurilor cadastrale în România este un subiect ”greu şi complicat”, pentru că este vorba despre proprietate, el apreciind că s-au contractat foarte multe lucrări de cadastru de către diverse firme, dar acestea şi-au supraevaluat capacitatea, transmite News.ro.
Întrebat, marţi seară, la Antena3, despre dificultăţile pe care unii români le întâmpină pe fondul suprapunerii planurilor cadastrale, ministrul Cseke Attila a recunoscut că sunt mari probleme.
”E un subiect greu şi complicat pentru că vorbim despre proprietate. În momentul când acelaşi teren este cadastrat pentru mai multe persoane sau se iscă dispute, legea spune că toate se tranşează în instanţă. Vă daţi seama, cetăţeanul trebuie să meargă să îşi dovedească propria dreptate. Sau sunt situaţii când doi cetăţeni intră în litigiu datorită faptului că cel care făcut lucrarea de cadastru a făcut-o prost. Am cerut la Agenţia Naţională de Cadastru un plan de acţiune să vedem cât de amplă este această problemă”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
El a precizat că, totuşi, în România lucrurile au avansat şi că în prezent există 300 de unităţi administrativ-teritoriale care sunt complet cadastrate.
”Sunt 300 din 3.400. Acum zece ani nu aveam nici măcar un UAT. Ne-am supraevaluat capacităţile, trebuie să fim corecţi. Nu oficiile de cadastru fac măsurătorile. Sunt firme, doar că în momentul în care au pornit marile programe de cadastru, prima dată pe fonduri europene, apoi şi pe buget de stat, eu cred că nu s-a făcut o evaluare a capacităţii de procesare şi de cadastrare. Vorbesc aici de firme private. Noi când am pus pe piaţă oferta statului de a cadastra 660 de UAT-uri, iniţial din fonduri europene, apoi şi din buget de stat, nu ne-am uitat să vedem dacă avem capacitate la firmele private să facă acest lucru”, a mai afirmat ministrul.
Cseke Attila a a precizat că, dacă s-ar fi verificat piaţa, ”am fi văzut că nu există această capacitate în România şi că nu trebuie să ne aventurăm atât de mult”.
”Problemele au apărut pentru că s-au contractat foarte multe lucrări de cadastru în condiţiile în care anumite firme şi-au supraevaluat capacitatea”, a adăugat ministrul Cseke Attila.
Ministerul Dezvoltării a anunţat că, din 7 aprilie, sunt eliminate taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, prevederile fiind cuprinse într-un ordin am ministrului Cseke Attila care a fost transmis către Monitorul Oficial.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.