G4Media.ro

Cseke Attila explică de ce se schimbă statutul prefecților: Suntem într-o ipocrizie…

Ministrul dezvoltării

Cseke Attila explică de ce se schimbă statutul prefecților: Suntem într-o ipocrizie de mai mult de 10 ani/ Prefecții vin de la un partid politic și astăzi, nu mai trebuie să se ascundă

Attila Cseke, ministrul dezvoltării, a declarat luni seara că schimbarea statutului prefecților și subprefecților din înalți funcționari publici în demnitari era necesară, pentru că ceea ce se întâmplă acum este „o ipocrizie”, oameni politici ascunzându-se sub titulatura de funcționari pentru a fi desemnați pe aceste funcții.

„Este de notorietate modalitatea prin care oameni din sfera politică, indiferent de partidul din care fac parte (….) ajung să dea un concurs pe un post de funcționar pubic chiar și într-o comună, de unde să fie transferați sau mutați temporar pentru exercitarea temporară a funcției de prefect sau subprefect”, a declarat Cseke Attila la Digi 24.

Ministrul a explicat că, atâta vreme cât prefectul este, potrivit Constituției, reprezentantul Guvernului la nivel local, iar Guvernul este politic, votat în Parlament, „nici prefectul nu poate fi altceva”.

Cseke Attila a spus că există un schimb de corespondență cu Comisia Europeană, „la un moment dat, care a acceptat această formulă, văzând și ei ce se întâmplă și, de fapt, că (…) este o ipocrizie până la urmă”.

În prezent, proiectul, care a fost deja în primă lectură în ședința de Guvern, este în circuitul de avizare, urmând să fie aprobat ulterior de guvern.

Întrebat ce se va schimba în modalitatea de numire a prefecților după ce nu vor mai fi înalți funcționari publici, Cseke Attila a declarat că aceștia nu vor mai trebui să-și ascundă apartenența politică.

„Vom ști pe cine avem în față, nu este un om care se ascunde sub statutul de înalt funcționar public și, de fapt, vine de la un partid politic. Pentru că fiecare din ei (…) vine de la un partid politic și astăzi. Sunt foarte puține, patru situații în toată țara, unde prefectul, respectiv subprefecții au diplomă de înalt funcționar public, au făcut acest curs. Toți ceilalți sunt temporar pe funcții și au venit din sfera politică și această chestiune trebuie să înceteze”, a explicat ministrul.

Citește și:

OFICIAL Guvernul Cîțu vrea transformarea prefecților și subprefecților în demnitari și scoaterea lor din categoria funcționarilor publici

Sursa foto: Guvernul României

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Interesant!
    E de bine?
    Adică prefectul va da concurs pentru post?
    Sau doar vom ști, oficial, nu că nu am fi știut, că e Orange?
    Rămâne valabil: nu contează ce ești, decât pozitia !
    Banc: tânărul pletos inopteaza la stână. Ciobanul: tu ești fată sau băiat? Că nu contează decât să știm cum te punem….
    Foarte constructiv, Domnu’ Cseke! Mulțumim.

    • E prezentat ca si cum ar fi de bine, scopul final e sa puna prefecti udemeristi in judetele in care UDMR si aliatii au autoritati locale.
      Prefectii de pana acum (mai de voie, mai impinsi de la spate) au fost cam singurii care au facut opozitie proiectelor pro-maghiare si anti-romanesti din zonele vizate de Attila.

    • Pasul 2: in „Ținutul Secuiesc” să se recunoască limba maghiară ca prima limbă oficială!
      Ce atâta ipocrizie?!!!
      Pasul 3: legiferarea autonomiei teritoriale a „Ținutului Secuiesc”.
      Ce atâta ipocrizie?!!!!

  2. Perfect de acord. Facem prefectii politici. Dar eu ca cetatean cer ca acolo sa se opreasca politizarea.

    Sa nu mai vad un vazator de automate de cafea numit de PNL director la Regia de Gospodarire a Apelor Mures. Acolo trebuie sa punem conditia legala ca la concurs nu se poate inscrie decat cineva cu scoala in domeniu si cu experienta de minim 5 – 10 ani.

    • Ar fi ideal sa se intample asta in toata tara . Sa se faca promovarile doar pe criterii de performanta .

  3. Din punctul meu de vedere sa fie prefect si cu 4 clase . Important este sa fie cu ochii pe toate actele emise de primari si consilii judetene si sa ia masurile legale . Foarte multe dintre aceste acte administrative sint imorale si ilegale . Stiu cazuri de decizii ale primarului si HCL – uri care incalca drepturi de proprietate . Prefectul sa nu doarma si sa nu inchida ochii la mirsaviile primarilor si consiliilor judetene .
    In caz contrar , poate sa aibe 10 facultati , tot o secatura si o scursura sociala este .

  4. Unde se opreste politicul ca sa dea loc specialistului cu diploma? Cine are competenta si decizia in acelasi timp? Undeva trebuie sa existe un leader dar acesta nu poate exista in deciziile lui fara un grup de specialisti. Ma sperie aceadta idee, ca sunt poate patru ”care au diplome”. Apoi, ha, ha, banuiesc ca nu asta era problema, ca unii ”se ascundeau”, se stia bine mersi totul. Dar Cui prodest? Tara lucrului nebine facut.

  5. Domnule Attila, citati un schimb de corespondenta cu EU. Mai concret, ce contine aceasta corespondenta, ce opinii pro si contra sunt acolo?? Va grabiti, va grabiti si va inmultiti in functii ca sobolanii. Atentie la guvernare, aceasta coalitie de partide cu complexe de inferioritate si de superioritate vor gasi satisfactii dincolo de interesele Romaniei.

  6. Mare tupeu mai au cei care au venit cu ideea. Alo, domnilor, mai bine organizați concursurile pe bune decât să legalizați numirile pe șpagă, se aude în realitatea aia paralelă în care trăiți?

  7. Comentariu nepostat.