Cseke Attila: În contextul unei rate de vaccinare de 43% la persoanele de peste 12 ani, România este expusă unui nou val pandemic.
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat miercuri că în contextul unei rate de vaccinare de 43% la persoanele de peste 12 ani, România este expusă unui nou val pandemic.
Cseke Attila a declarat, pentru Digi 24, că deşi în ultima perioadă numărul de infectări a scăzut, asupra spitalelor există „o presiune uriaşă”, iar numărul deceselor este în continuare foarte ridicat.
„În continuare presiunea va fi uriaşă, deci acest val pandemic patru în niciun caz nu a trecut. Şi mesajul în niciun caz nu poate fi acela că putem să ne relaxăm cu toţii şi nu avem nimic de făcut. Oricum – şi eu nu vreau să sperii pe nimeni – dar astăzi suntem la 43% rată de vaccinare pentru cei de peste 12 ani. Cu această rată de vaccinare, care o să mai crească, evident, dar noi suntem expuşi pentru viitor – un viitor val pandemic, în mod clar. Vedem ce se întâmplă în Europa cu o rată de vaccinare de 70-80%, chiar şi mai mult. (…) Chiar dacă acest val pandemic patru la un moment dat se va termina – că este o chestiune din punct de vedere epidemiologic – noi vom fi expuşi în continuare. Mesajul nostru, în continuare, foarte ferm, este acela de vaccinare”, a spus el.
Potrivit ministrului, toată lumea va ajunge la un moment dat să fie imunizată „într-un fel sau altul”. Cseke a pledat pentru vaccinare, adăugând că trecerea prin boală este „total imprevizibilă”.
„Din ceea ce vedem astăzi şi ce vedem în Occident, nişte concluzii simple pot fi trase. Concluzia simplă este aceea că se pare că toţi vom fi imunizaţi, într-un fel sau altul. Sunt două soluţii posibile. O soluţie, dacă vreţi, naturală – din punctul nostru de vedere, nedorită – pentru că această imunizare naturală, prin trecerea în boală, este total imprevizibilă. Adică vedem deja persoane tinere, nevaccinate, unii dintre ei fără comorbidităţi, care au decedat. Cealaltă soluţie, mai convenabilă, dar corectă din punct vedere medical, este aceea de vaccinare. Mesajul nostru este acela să alegem această cale”, a precizat el.
Întrebat dacă va fi menţinut pragul de 60% de vaccinare a profesorilor, ministrul a apreciat că această regulă ar trebui păstrată „măcar o perioadă de timp”.
„După ce s-a anunţat acest criteriu, într-o zi – două a crescut destul de semnificativ şi eu cred că pe ziua de vineri – pentru că ziua de vineri este cea care va fi avută în vedere pentru săptămâna care urmează – vom avea din nou o creştere în rândul salariaţilor din sistemul de învăţământ. Dar noi am vrea să avem această consecvenţă şi măcar o regulă să o aplicăm o anumită perioadă de timp. Nu suntem naivi, nu vrem să fim inconsecvenţi legat de necesitatea desfăşurării actului pedagogic. Am spus acest lucru, că trebuie să fim responsabili, dar în acelaşi timp este bine totuşi ca o anumită măsură, măcar o perioadă de timp, să vedem care sunt efectele produse, după care să analizăm şi să discutăm”, a spus Cseke Attila.
În opinia sa, regulile actuale ar trebui menţinute 7-14 zile, fiind analizate ulterior efectele.
„Aş recomanda, evident, tuturor să păstrăm regulile pe care le avem, inclusiv pe şcoală, o anumită perioadă de timp. Măcar să avem o consecvenţă, o predictibilitate. Şi dacă vom constata după 7, 10 zile, două săptămâni că cifrele sunt îmbucurătoare, atunci, sigur, putem să discutăm de alte criterii sau de criterii mai permisive, dacă vreţi. Dar până atunci, în niciun caz. Trebuie să aşteptăm acest efect al măsurii care se aplică de săptămâna aceasta”, a spus ministrul, conform Agerpres.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii