G4Media.ro

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Vom desfiinţa 512 posturi, dintre care 438 sunt…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Vom desfiinţa 512 posturi, dintre care 438 sunt vacante / Impactul bugetar al reorganizării ministerului – peste 22 milioane de lei

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) va desfiinţa 512 posturi, din care 74 ocupate şi 438 vacante, iar impactul bugetar al reorganizării propuse este de peste 22 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul Cseke Attila, transmite Agerpres.

„Vom avea mai puţini angajaţi, mai puţine posturi de conducere şi cheltuieli mai mici cu salariile. În total, în ansamblu, Ministerul Dezvoltării şi instituţii subordonate, vom desfiinţa 512 posturi, din care 74 sunt posturi ocupate şi 438 posturi vacante (…). Impactul bugetar al reorganizării propuse – absorbţia a două instituţii publice în Ministerul Dezvoltării, reducerea posturilor şi a cheltuielilor, reducerea funcţiilor de conducere, reducerea numărului de membri în consiliile de administraţie – este de peste 22 de milioane de lei. Această sumă este ceea ce a reieşit din analiză, poate vom vedea o sumă şi mai mare (…). Vom prelua 50 de posturi ocupate de la ANL din 124, astfel încât dacă mai mulţi angajaţi din această instituţie doresc să vină în Ministerul Dezvoltării, vom organiza concurs pentru ocuparea acestor posturi, conform prevederilor legale”, a precizat ministrul la o conferinţă de presă.

Cseke Attila a adăugat că în termen de 15 zile de la aprobarea acestor măsuri prin ordonanţă de urgenţă va fi modificată şi hotărârea de Guvern de organizare şi funcţionare a ministerului, „astfel încât să închidem această propunere de reorganizare, de eficientizare şi din punct de vedere legal”.

El a menţionat că din cele şase instituţii subordonate MDLPA – Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Institutul Naţional de Administraţie şi Agenţia Naţională de Locuinţe – vor fi reorganizate doar ANL şi INA, pentru că acestea exercită atribuţii similare sau adiacente MDLPA.

„Dintre aceste şase instiuţii publice, primele patru nu pot fi reorganizate sau comasate, pentru că ele exercită atribuţii de control sau de reglementare sau de putere publică, care nu pot fi desfiinţate. În schimb, ANL şi INA exercită atribuţii care sunt similare sau adiacente Ministerului Dezvoltării, astfel că ele vor fi desfiinţate ca personalitate juridică şi vor fi absorbite în Ministerul Dezvoltării. În prezent, la cele trei instituţii – Ministerul Dezvoltării, ANL şi INA – sunt 966 de posturi, în urma reorganizării acestora vom avea un minister cu 808 posturi, care înseamnă o reducere de peste 16%. La ANL, care va fi propus spre desfiinţare şi va fi absorbit de către MDLPA, se desfiinţează 74 de posturi ocupate şi 45 de posturi vacante”, a transmis ministrul.

Cseke Attila a adăugat că, în total, sunt propuse spre desfiinţare 21 de posturi de conducere la cele două instituţii.

Potrivit ministrului Dezvoltării, o altă măsură pe care o va lua este legată de desfiinţarea unor posturi de membri în consiliile de administraţie (CA) la instituţiile care au o asemenea structură şi aparţin de Ministerul Dezvoltării.

„La ANL, odată cu desfiinţarea şi absorbţia instituţiei, CA se desfiinţează, este vorba de şapte posturi de membri în CA. La ANCPI şi la CNI vom reduce numărul persoanelor din CA. În total, din ceea ce avem astăzi, respectiv 27 de posturi pe consiliul de administraţie, vor rămâne 10, câte cinci la CNI şi la ANCPI. Este vorba de o reducere de aproape două treimi a numărului de membri în CA”, a punctat Cseke Attila.

În ceea ce priveşte CNI, Cseke Attila a afirmat că România are nevoie de această companie, care performează, însă a subliniat că va propune o serie de „reaşezări salariale”, care sunt valabile şi în sectorul bugetar, precum şi desfiinţarea „oricărui tip” de recompense de pensionare.

„România are nevoie de CNI, este o companie care performează, care livrează şi care implementează printre cele mai mari obiective de investiţii ale statului român. Avem nevoie de această companie. Poate cel mai elocvent exemplu din ultima perioadă a fost reabilitarea Cazinoului (n.r. din Constanţa), de care toţi putem să fim mândri. Este însă nevoie de anumite reaşezări, în principal salariale, şi vom propune măsuri de acest gen, astfel încât veniturile de care a mai scris şi mass – media să nu se mai întâlnească. Sporul de conducere şi sporul de vechime vor fi introduse în salariul de bază, exact aşa cum se întâmplă şi în sectorul bugetar. De asemenea, cuantumul tuturor sporurilor care se pot acorda la CNI va fi limitat la 40%. Astăzi, în sectorul bugetar, acesta este limitat la 30% pe ordonator de credite şi va fi similar şi la CNI. De asemenea, primele şi premiile care se pot acorda anual vor fi limitate la maximum două salarii brute lunare, corespunzătoare funcţiei deţinute. O ultimă măsură propusă este desfiinţarea oricărui tip de recompense de pensionare, nu avem în sectorul bugetar nicăieri o asemenea măsură. O asemenea măsură nu se justifică şi în proiectul de ordonanţă se va regăsi şi această eliminare a posibilităţii de a acorda prime la pensionare”, a conchis ministrul.

Potrivit ministrului Dezvoltării, în zilele următoare va fi în transparenţă publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă va intra în circuitul de avizare interministerială.

„Cred că în două săptămâni vom fi capabili să prezentăm Guvernului în şedinţă proiectul de act normativ, după care va urma hotărârea de Guvern de organizare şi funcţionare a ministerului”, a concluzionat ministrul. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Traducere: 438 vacante și restul pana la 512 au ieșit la pensie. Impact bugetar pe hârtie peste 22 mil lei, în realitate 0.

  2. ”Desființare” ca la supermarket: azi crești prețurile cu 30% și mâine le reduci cu 20% . Cum de s-a păstrat organigrama Ministerului cu atâtea locuri vacante când el a funcționat foarte bine și fără ele ? Sau a fost mărită înainte de ”reducere” ?

  3. Vax albina!
    512- 438 = 0
    Zero!
    😪

  4. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.