G4Media.ro

Cseke Attila (UDMR): O eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului…

sursa foto: Facebook

Cseke Attila (UDMR): O eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat ar reprezenta un derapaj

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, consideră că o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat pe 2020 ar reprezenta „un derapaj destul de serios” şi nu ar trebui creat un precedent în acest sens, transmite Agerpres.

„Noi credem, în legătură cu eventualitatea asumării răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat, că trebuie o reţinere mult mai mare faţă de cele trei pachete despre care deja discutăm. Nu a existat niciun Guvern, în ultimii 30 de ani de democraţie sau în ultimii 30 de ani după 1989, care şi-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat”, a spus senatorul UDMR, joi, la RFI.

El a subliniat că nu trebuie creat un precedent pe tema asumării răspunderii pe legea bugetului de stat.

„Legea bugetului conţine anumite prioritizări, anumite priorităţi ale unui Guvern, dar legea bugetului este bugetul de stat, nu este a unui Guvern sau a altui Guvern, nu este a unei majorităţi sau unei Opoziţii, ci, până la urmă, legea bugetului de stat este a tuturor şi trebuie să asigure nişte finanţări pe domeniile cele mai importante într-o ţară”, a susţinut Cseke Attila.

Senatorul UDMR a adăugat că, în situaţia în care s-ar crea precedentul asumării răspunderii pe legea bugetului de stat, „în mod evident”, şi alte Guverne, peste câţiva ani, vor spune că vor putea să folosească această procedură.

„Trebuie să avem o cultură politică şi un echilibru în ceea ce priveşte procedurile şi măsurile pe care sfera politică le foloseşte. Aici credem că ar fi un derapaj destul de serios de la acest echilibru şi această cultură politică la care tindem, în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe legea bugetului de stat”, a explicat Cseke Attila.

Miercuri, premierul Ludovic Orban afirma că este posibil să convoace pentru vineri o şedinţă de Guvern în care să fie prezentat în primă lectură proiectul de buget pentru anul 2020.

Întrebat despre o asumare a răspunderii Guvernului pe proiectul de buget, Orban a arătat că nu s-a luat o decizie în acest sens, dar evaluează şi această „posibilitate”.

„Când vom lua o decizie, o vom anunţa. Recunosc că evaluăm şi posibilitatea, în cazul în care timing-ul şi modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, există şi această posibilitate (asumarea răspunderii – n.r.). Dacă vom lua o decizie o vom face publică”, preciza şeful Executivului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. R-ati ai dracului de democrați ăștia din UDMR!

  2. Asistam de ceva vreme, dupa ce cu votul a unui numar mic de parlamentari PRO si PSD, ce au facut diferenta, guvernul monoclor PSD a cazut , la o situatie politica nemaintilnita in Romania . In fapt un guvern minoritar ,guvernul ORBAN, decide prin mecanismul politic legal numit -Asumare de raspundere -intreaga viata politica a tarii . Partidele, fie ele din opozitie ,fie atasate declarativ de PNL se afla intr-o situatie care nu le permite nici un fel de joc politic . Ele (partidele in totalitate, cu exceptia PNL)sunt in cadere libera (ma refer la procente de vot ).PNL transforma Romania asa cum tandemul Orban _Johannis doreste . Deja si USR si PMP incep sa inteleaga ce se intimpla si se situeaza rapid impotriva PNL,dar o asociere la nivel cu PSD nu le poate face nici un bine . PNL asa cum se va vedea curind atrage toti votantii de dreapta si distruge (doar ca imagine politica ) pe toata lumea . Practic discursul politic este acaparat de presedinte si PNL.Indiferent daca se depune motiune impotriva PNL sau daca nu , totul este in buzunarule guvernului ORBAN. Orisice zic , orisice fac ,partidele in totalitate nu trec de perceptia publicului ce va sustine PNL.Asumarea singulara a guvernarii si cistigarea cu vot masiv a alegerilor prezidentiale fac posibila o astefel de situatie . Frumusetea jocului este incintator de neimaginat si lasa generatiilor ce vin un motiv de a studia forta inteligentei si a cunoasterii . Extraordinar joc politic ce il are in fruntea lui pe actualul presedinte K.Johannis .

    • Ce noroc pe tara asta sa aiba un atat de inteligent, abil, vizionar si strateg presedinte!
      Sunt sigur ca domnul Presedinte KWI ne va duce pe noi culmi de civilizatie, dezvoltare si bunastare!

    • Tu crezi ce spui?

  3. Adica, ce l-ar impiedica pe urmatorul guvern sa-si treaca bugetul prin asumarea raspunderii?
    Doar faptul ca nu exista un precedent?
    „în situaţia în care NU s-ar crea precedentul asumării răspunderii pe legea bugetului de stat, „în mod evident”, NICI alte Guverne, peste câţiva ani, NU vor spune că vor putea să folosească această procedură.” ?
    Mai-mai ce logica!
    … va e teama ca precedentul devine lege?
    Dar tergiversarea procedurilor prin parlament numai pentru ca un partid vrea – din motive politice – sa impiedice (citeste „sa saboteze”) Guvernul, ca sa nu poata administra un buget clar nu e un precedent destul de grav?
    Dar „precedentul” cu bugetul „dancila” e bun?
    Bugetul este al tarii, dar Guvernul (care este tot al tarii) are responsabilitatea pentru el.

  4. Foarte interesant . Practic tuturor partidelor nu li se afera decit doua alegeri . Declansati motiunea de cenzura sau faceti ce va spunem noi .In ambele situatii PNL cistiga .

    • Pe bune?!

    • Fiindca singurul punct asupra caruia s-a cazut de acord a fot demiterea guvernului dancila.
      Fostii aliati ai psd s-au trezit in buza prapastiei sa se dezlege de la ghiuleaua la care erau legati impreuna cu acesta de frica sa nu-i traga in prapastie ireversibil, nu de dragul unor afinitati cu partidele din opozitie la acea data.
      Partidele din opozitie se vad la guvernare doar exclusiv (fara sansa unei platforme comune fie si de conjunctura pe termen limitat).
      Asadar, pentru moment cel care a indraznit cel mai mult, pnl, ia tot.
      Nu m-as mira sa nici nu se ajunga la anticipate, dar daca se ajunge, ar fi bine macar sa avem buget pe 2020.
      Cand Iohannis spune cu un zambet (cat poate el) ca motiunea de cenzura – mai ca nu o cere in clar – ar fi un prim pas catre anticipate, parca vezi cum le trece efectiv un sloi de ghiata pe sira spinarii parlamentarilor.

    • Abia acum ti-ai onorat numele de textier Inapasevedeinvers si ai inteles ,spre deosebire de altii ceea ce am scris .

  5. Attila bacsi sa-si vada de emisiunile Tv pe teme medicale si sa lase politica!

  6. Soluție simplă pentru eliminarea derapajelor și reformei fără de sfârșit: toate legile organice se adoptă/modifică numai în parlament cu majoritatea FIECĂRUI grup parlamentar. În caz de eșec parlamentul se dizolvă de drept și se organizează în termen de maxim 6 luni alegere legislative anticipate.

  7. Il si vad pe Orban venind in Sparlament cu proiectul de buget la care PSD, UDMR, Pro Romanika, ALDE si altii aduc „jdemii” de amendamente care mai de care (gen biserici, apa si canal, toalete in fundul ….. mintii, asfalt turnat direct in noroi……). Un balci care nu se va termina prea curand.
    Asa, ca, daca Orban are puitin sange in instalatie, vine cu bugetul asumat si asteapta motiunea de cenzura. Si apoi sa vezi spectacol……. daca pica si iohahannis il numeste tot pe el….. si iarasi vine cu asumarea bugetului ce-or sa mai faca sparlamentarii? O punem de anticipate? N-as crede…..

    Si pana atunci ramanem cu vechiul buget, oricum umflat de cheltuieli inutile de vechiul guvern PSD….

    Hai baieti ca se poate!!!

    PS. UISR-istii usor cu comentariile pe scari, ca va pica Macron de Romania, aka Barna!!!
    PPS. Marcele, baga vreo doua de dulce si jale!

    • Cand Iohannis zice zambind malefic, ceva gen: „motiunea de cenzura e un prim pas catre anticipate…”, prin parlamentari pare ca trece un fior de ghiata

  8. Cand ati desfiintat spitalele nu a fost derapaj?