G4Media.ro

Cseke Attila: Vor fi tăiate zeci de posturi vacante în cadrul Ministerului…

Foto: Cseke Attila / Facebook

Cseke Attila: Vor fi tăiate zeci de posturi vacante în cadrul Ministerului Dezvoltării, iar cele rămase vor fi transformate în posturi pentru debutanți

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Cseke Attila, anunță că începe reformă în cadrul instituției sale. Vor fi tăiate zeci de posturi vacante din cadrul instituției, iar cele rămase vor fi transformate în posturi pentru debutanți, în scopul încurajării tinerilor de a opta să se angajaze în instituție.

Luni a fost publicat, în dezbatere publică, proiectul de act normativ prin care vor fi tăiate 65 de posturi vacante, din cadrul ministerului. Jumătate din cele 86 de postri rămase vor fi transformate în posturi pentru debutanți, pentru a facilita accesul tinerilor profesioniști în minister. „Pe lângă încurajarea tinerilor la angajare în minister și economia banilor publici, scopul măsurii este de a avea un minister mai mic dar mai eficient”, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Totodată, vor fi tăiate și două posturi politice de conducere. Două posturi de subsecretari de stat, cu personalul din cabinetele lor vor fi scoase din organigrama ministerului.

Ministrul a subliniat că în viitor va lua măsuri de reorganizare și eliminare a unor structuri de conducere și că va înființa un nou departament cu scopul de a derula proiectele de investiții finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Foto: Cseke Attila / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Mă lamureste cineva…. cei de la ANFP au drept de control, se sesizeaza din oficiu, prin petitii sau controale tematice si emit recomandari publice? Sau ce fac cei de la ANFP cât e ziua de lunga?

    • …că ma uit la HOTĂRÂRE nr. 1.723 din 14 octombrie 2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocratiei …
      Nimeni nu si-o asuma… nici macar ei.
      Cum sa te Dezvolti daca esti permanent complexat? Cum sa actionezi in interesul cetateanului tu functionar daca trebuie sa aperi „fundul” si toanele șefului?…
      Da-le-ncolo de proceduri de lucru, jurământul de functionar public e un moft al prim ministrului.

    • Este un minister de doi bani. Birocratie…
      M-am saturat de toti politicienii care vin si se lauda cu ce vor face in loc sa se laude cu ce au facut.

    • @Spark: Ce vorbiți dvs. este o Hotarare și un program de măsuri ce trebuiau implementate pana in 2006.  Acum este ON, pe lege: Codul și programul de dezvoltare a Controlului Intern Managerial (Ordinul 600 / 2018) cu cele 16 standarde obligatorii (inclusiv funcția de Audit intern care trebuie sa fie activa in fiecare instituție publica). Programul TREBUIE MONITORIZAT de Secretariatul General al Guvernului (SGG), prin Direcția de control intern managerial și relații interinstituționale (DCIMRI)…

    • Orice funcționar public trebuie să aibă indicatori de performanța pe care să raporteze cel puțin săptămânal! Atât timp cât nu se întâmpla lucrul ăsta, toți își vor scuza dezinteresul, neimplicarea și ineficiența cu haosul din administrația publică!

    • M-ați determinat să frunzaresc serios legislația și văd că sub-performanța că Guvernul nu știe câți angajați există în sectorul public nu trebuie atribuită direct Ministerului Muncii și SGG, ci ANFP !!

      Conform Codului Administrativ, Art. 411: ANFP administrează Sistemul electronic național de evidență a ocupării în sectorul public și realizează evidența personalului plătit din fonduri publice!!!

      Reiese clar de aici ca:
      Un indicator de conformitate pe care fiecare funcționar ANFP trebuia să și-l asume este cel care reiese din Codul Administrativ:
      % actualizare și acuratețe a sistemului electronic național de evidență a ocupării în sectorul public și a evidenței personalului plătit din fonduri publice. Target: 99.97%
      la care se adauga alti indicatori de conformitate care reies din lege + indicatorii de performanța care trebuie să monitorizeze progresul pe obiectivele strategice de dezvoltare asumate de instituție.

      Dar n-ai cu cine! Din contra, ii vezi cum continuă să întocmească caiete de sarcini scrise cu dedicație pentru aceleași firme furnizoare de malpractica în consultanta și haos care facturează la supra-preț pentru niste servicii pe fundalul cărora au înflorit ineficienta și corupția în tara asta ultimii zeci de ani!

    • Si SGG si ANFP au accesat permanent fonduri UE pentru tot felul de proiecte dar probabil scopul principal a fost cheltuirea banilor si nu obtinerea rezultatelor. Și Ciucu a fost o perioada pe la ANFP… dar nu s-a laudat cu nimic.
      Eu cred ca ANFP e consultat in legatura cu grila de personal… si daca e consultat probabil are si drept sa se opuna… dar de ce nu e folosit si pentru a da afara rapid un angajat neperformant?

  2. HA HA HA !
    TAIE POSTURILE VACANTE… PAI ASTA E O VECHE METODA DE „RESTRUCTUTRARE”.

    E DIN SERIA SALARII „MICI”… CU SPORURI MULTE SI MARI.

  3. Mda… prevad un lot de debutanti in prag de pensie. Debutanti la stat, evident.

  4. Cieke,trimite bă corpu de control la Apaprod SA sau vrei să apari prima oară în presă internațională că să te sesizezi odată de toate aberațiile,lipsurile și dezastrul întreținut sistematic de groful Arion.