G4Media.ro

CSM: 26 de magistrați au cerut să iasă la pensie după anunțul…

Sursa Foto: Opinia Timișoarei

CSM: 26 de magistrați au cerut să iasă la pensie după anunțul ministrului Justiției privind creșterea vârstei de pensionare, de 4 ori mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut / Ce efecte ar avea un val de pensionări din sistem

18 judecători și 8 procurori au formulat cerere de pensionare între 31 decembrie 2020 și 6 ianuarie 2021, după anunțul ministrului Justiției Stelian Ion din ultima zi a anului trecut privind creșterea vârstei de pensionare a magistraților, potrivit unui răspuns al CSM la solicitarea G4media.ro.

În aceeași perioadă a anului trecut, doar 5 judecători și un procuror au formulat cerere de pensionare.

Vezi răspunsul CSM la solicitatea G4media.ro aici.

În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară îndeplinesc condiția de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona, dacă vor.

La Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, care este oricum în deficit de judecători, o pensionare în masă a judecătorilor ar duce la prelungirea proceselor cu anii, a explicat Laura Radu, preşedintele Tribunalului Bucureşti, pentru Știrile Protv.

”S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestinată decât prin termene mai lungi”, a declarat judecătoarea Laura Radu.

Pus în fața acestor cifre, ministrul Justiției Stelian Ion s-a răzgândit și a renunțat la ideea de a majora vârsta de pensionare a magistraților astfel încât aceștia să nu mai poată ieși la pensie la 47-48 de ani.

Stelian Ion vrea acum doar să abroge prevederea din legile Justiției lui Dragnea potrivit cărora magitrații ar putea să iasă la pensie după numai 20 de ani de vechime în profesie.

”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectulrstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun!” – este comunicatul emis pe 7 ianuarie 2021 de ministrul Justiției Stelian Ion.

Stelian Ion anunțase într-o conferință de presă din 31 decembrie 2020 că va propune creșterea vârstei de pensionare a magistraților. ”Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion la acel moment.

În urma legilor Justiției de pe vremea lui Dragnea, pensia specială a magistraților a ajuns să fie mai mare sau egală cu salariul.

Pensia magistraților se calculează la 80 la sută din ultimul salariu brut, plus sporuri. Pe legea anterioară, pensia reprezenta 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, fără sporuri.
În plus, la începutul lui 2018, ca urmare a ”revoluţiei” fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

Un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei și un salariu brut de peste 20.000 de lei, poate ajunge la o pensie de 18.000 de lei (fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună), adică o pensie mai mare ca salariul.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Un pensionar din asta special ne va costa ( pe contribuabilul roman) mai mult decit un astronat la NASA pe americani. Pensionar la 50 de anisori in loc de 60 – 65 ca restul po_pulimii, cu sanatatea vraiste de atitea dosare.
    O mizerie de care nimeni nu are curajul sa se atinga.

    • Presiunea suplimentara pe sistemul de pensii, generata de pensionarea anticipata a magistratilor, poate fi lesne compensata prin marirea la 75 de ani a varstei de pensionare a noastra, a celor 20 de milione, definiti magistral de catre inegalabilul Silviu Brucan.

    • Să nu uitați peste 4 ani, când ne vetic henati la alegeri. Să nu uitați, că noi nu vom uita…
      Apropo, nu le si dublati pensiile? Pentru că nu poți lăsa omul, la 40 de ani, fără o perspectivă financiară consistentă.

  2. PISICA CU CLOPOȚEI!
    Nu, un ucaz că se interzic pensionările anul acesta. Și, între timp, dată legea care trebuie!!!

  3. Pentru cine l-a înjurat pe ministru că s-a răzgândit în legătură cu vârsta de pensionare, trebuia să-și folosească mintea, să judece puțin și să-l înjure dacă vrea pentru că nu s-a gândit să abroge întâi prostia de pensionare anticipată. AIA e de fapt cea mai mare bubă, degeaba mărești vârsta de pensionare dacă nesimțiții tot pot ieși la pensie la 40 și ceva de ani. Iaca exemplul chiar în știrea asta. Deștepților.

    • Ministrul s-a repezit pe 31 decembrie sa faca declaratii care nu erau presante si s-a ajuns unde s-a ajuns !

      PS. Si asa l-a luat valul si cand a spus ca in maximum 3 luni va desfinta SIIJ !
      De ce trebuia sa dea termene atat de indraznete in conditiile in care stie cat dureaza sa votezi un proiect de lege lucrat de minister in Parlament in procedura ordinara (normala) !

      PPS. Ca simpatizant userist ii dau un sfat: sa vorbeasca (sa promita) mai putin si sa lucreze mai mult !

    • Cei din USR așa strigau de pe margine când au văzut care e problema și care e șantajul gata nu mai este oportun. Frumos.

    • Eu l-am înjurat pe ministru și îl voi înjura în continuare atâta timp cat renunță să îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut USR în programul lor de guvernare. Ce rost are să fie USR în guvern, ce rost are sa ia ministerul justiției dacă nu fac schimbările promise?
      Jos Stelian Ion, trădătorul!

    • Usurel cu..tambalul pe scari, mon cher… Ce-ar fi sa nu va mai ratoiti dvs. la simpatizantii/votantii USRPlus? Ca doar astia l-au adus pe Stelian Ion in situatia de a fi ministru al justitiei, chiar cu presiuni online (ca nu e prea agreat de Barna, iar PNL-ul, ce sa mai zic!). Asa ca Stelian Ion ne este dator cu varf si indesat noua. Pana acum n-am vazut decat declaratii/razgandiri in declaratii/interviuri si…cam atat. Vorba altui simpatizant dezamagit : vorbe/promisiuni mai putine, pus osul la treaba, ca asa ne-a spus in campanie! Preferam sa taca dracului (doamne, iarta-ma) din gura, sa mareasca varsta de pensionare si sa abroge pensionarea anticipata, fara sa se bata cu pumnul in piept si batut din picior la televizor, ca seamana din ce in ce mai mult cu un politruc. Si cand ma gandesc ca in urma cu 1 luna, pe retele de socializare, toti (simpatizantii USRPlus, desigur) urlam la justitie, neaparat Stelian Ion! Na, ca ne-a ….aratat el ce poate, cand este pe „fonctie”!

  4. Traiasca pensiile speciale bazate pe contributivitate!
    Trebuie ruptă pisica!

    • Da, ruperi pisica!
      Urgent si in orice fel.
      DesfiintatiCCR.
      Desfiintati pensiile speciale.
      Restul nici nu mai conteaza!

  5. Astea numai la pensie visează, am eu un coleg pensionar special și funcționar public, pensie 8000 net salariu 6000 net, nevastă-sa mare procuror, nici nui de mirare că-și permite mașina noua de la dealer ultima X5.. Asta e, cu alte cuvinte tara va implora

  6. Nu ma intereseaza citi pleaca . Sistemul e corupt . Judecatorii fac intelegeri cu functionarii publici si bugetari din toate institutiile statului . Cetatenii care reclama ilegalitati comise de functionarii publici si bugetari din toate institutiile statului pierd procesele pe gaselnite judecatoresti pentru ca judecatori de rahat pactizeaza cu tilharii din administratiile publice .
    Nu cumva ar trebui sa imi fie mila de :
    – judecatori
    – procurori
    – politisti
    – jandarmi
    – notari
    – avocati
    – …… !???????

    • Notarii și avocații încasează onorarii de la clienții lor, nu sunt plătiți de stat și nu iau pensii de la stat pentru că au propriile fonduri la care cotizează. Mare, mila ta!

  7. Dacă nu se poate mări vârsta de pensionare, creșteți durata de serviciu la 40-45 de ani.

    • „Decat” atat Vasile? De ce nu 50-55 de ani de munca, ca sa ne judece pana nu mai judeca…
      Fiti bai rezonabil, nu sariti dintr-o extrema in alta.

  8. Desfiintati pensiile speciale si n-o sa mai vrea nimeni sa iasa la pensie la 48 de ani. Parol.
    Cata vreme statul le da pensii mai mari decat salariul, prost sa fii sa nu iesi cat mai repede la pensie. Concluzia: statul vrea ca magistratii sa iasa repede din scena, din motivele cunoscute: hotie.

  9. Mare minune sa nu fie implicati reteaua de crima organizata si terorista din Justitie.

  10. Pensii speciale.

  11. Acesti ” speciali” nu numai ca au pensii speciale dar au si varsta de iesire la pensie ” speciala” .Nu ar fi normal ca varsta sa fie aceeasi pt.toata lumea , iar daca vor sa iasa anticipat, sa fie penalizati , ca toata lumea? Nu cumva aceste favoruri acordate discreționar si nelimitat incalca egalitatea in drepturi?.Am inteles pensiile speciale ale magistratilor sunt constitutionale.Nu pentru ca ar fi cu adevarat.Dar asa a decis CCR.Dar si varsta? Nu vi se pare ca e cam mult , mai guvernantilor?

  12. Mai oameni buni ce faceți din țara asta ce ați creat pentru Dumnezeu voi ați anebunit nu se mai antelege nimic da vreți sa ne omorâți cu totu așa romani mai rau o sa vina voi ați votat NEAMȚU și gurvenu de acuma o sa suportam toate mizeriile

  13. Niciodată, mai bine zis nu în timpul vieții noastre. Să zicem, personalul operativ din armată, poliție, jandarmerie, să iasă la pensie la 50 de ani, dar magistrații ? Aștia sunt o castă privilegiată. Nu uitați că cei care au făcut aceste legi, fac parte din această castă. Judecători, procurori care după ieșirea la pensie au devenit parlamentari prin diverse partide politice.
    Sunt atâtea exemple, așa că fiți pe pace. Românii, adică noi, o ducem atât de „BINE” din cauza unor asemenea indivizi, vorba amicului Toni Neacșu, niște neaveniți.
    Gâniți-vă la un aspect. După creierul și mentalitatea acestor magistrați, să-l fi avut și „tehnicienii”, mergeam, ne deplasam astăzi tot cu caruța și locuiam în bordeie.
    O seară plăcută !

  14. Parlamentari desființați pensiile speciale, măriți varsta de pensionare.