CSM a aprobat pensionarea Claudiei Silinescu Gherbovan, fosta avocată care a revenit în magistratură și a stat doar un an pentru a primi pensie specială/ Cine este controversatul magistrat
Secția pentru Judecători a CSM a aprobat joi, cu 6 voturi pentru și 4 împotrivă, cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a judecătoarei Claudia Silinescu Gherbovan și înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, anunță justnews.ro.
Claudia Silinescu Gherbovan a fost până anul trecut, timp de 23 de ani, avocată. Aceasta mai fusese până în 1996 magistrat, din acest motiv a putut că ceară în 2019 să se reîntoarcă în funcția de judecător. Aceasta este nepoata fostului general SIE, Tudor Constantin Silinescu (decedat în 2007), fost consilier al premierului Adrian Năstase.
Ea a mai fost cercetată și acuzată de procurorii DNA într-un dosar de corupție la Înalta Curte, fiind însă achitată de aceste fapte în 2018 printr-o decizie definitivă. Din activitatea sa profesională de judecător mai amintim și de implicarea ei în scandalul adopțiilor internaționale, atunci când copii români dispăreau în străinătate sub forma unor adopții.
Nu s-a ținut de promisiune
Fosta avocată a obținut în mai 2019 acordul Secției pentru Judecători din CSM să se întoarcă în magistratură după 23 de ani, voturile în favoarea ei fiind atunci de 6 la 3. Cu prilejul audierii în fața Secției pentru judecători din CSM, fosta avocată afirma că nu îndrăznește să solicite un post de judecător la Tribunalul București, ci s-ar mulțumi cu unul la Tribunalul Ilfov sau la Tribunalul Prahova și s-a angajat să rămâne în breaslă atît timp cât îi permite legea, adică până la 65 de ani. Însă, a cerut pensionarea încă de la sfârșitul anului trecut, astăzi CSM a aprobat această ieșire din magistratură.
Conform propriului CV citat de presă, ea a intrat în magistratură în anul 1984 și a fost judecător până în 1996, când devine avocat. Claudia Silinescu Gherbovan avea 25 de ani când a intrat în magistratură, în anul 1984. Rezultă că judecătoarea a cerut să iasă la pensie cu aroape cinci ani înainte de vârsta de 65 de ani până la care a promis în fața CSM că va profesa ca magistrat. În aceste condiții, fosta avocată va beneficia de pensie specială între 12.000 și 20.000 de lei pentru faptul că s-a întors un an în magistratură.
Un caz similar este cel al fostului vicepreședinte al CSM, George Bălan, care a revenit din avocatură în funcția de procuror la Parchetul Oltenița și a solicitat pesnionarea după câteva luni, așa cum a scris și G4media.ro. Și procurorul Bălan a fost judecat penal în dosarul ”Curentul și motorul”, dar a fost achitat.
- Ce spune legea modificată de PSD. Potrivit articolului 33 indice 1 din legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, modificată de PSD în 2018, ”persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior.”
Implicată și în scandalul adopțiilor internaționale
În anul 1997, Ministerul Justiției dispune efectuarea unui control amplu la Tribunalul București privind dosarele de adopție internațională ale copiilor români. Inspectorii constată că au dispărut 404 dosare civile de adopții: 173 din perioada 1990-1993 și 231 de dosare, din perioada 1994 -1995. Odată cu dosarele au dispărut mai multe condici de ședințe din anii 1994-1995, mape de ședințe și registre de evidență de la Tribunalul București.
Una dintre concluziile acestui control a fost că o „cauză care a condus la perpetuarea fenomenului în timp a fost judecarea acestora cu precădere de Secția a III-a civilă, îndeosebi de un anumit complet: Daniela Brăgău și Claudia Gherbovan Silinescu”.
Controlul a durat două luni, între aprilie și mai 1997. Magistrații implicați au scăpat de sancțiunile disciplinare, deoarece, potrivit legii de atunci, sancțiunile puteau fi aplicate în termen de 1 an de la data comiterii faptelor.
Site-ul Camerei Deputaților consemnează faptul că în 1999 Claudia Silinescu Gherbovan a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul adopțiilor internaționale.
Iată răspunsul, din 2001, al lui Alexe Ivanov, secretar de stat în ministerul Justiției în urma unei interpelări privind adopțiile ilegale din România.
”Prin Rezoluţia nr.391/1999 din 26.10.1999 a Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de judecătorii Şega Marius Constantin, Pot Mirela, Tomescu Mihai, Bărăgău Daniela, Vişan Floarea, pentru infracţiunea prevăzută de art.272 Cod Penal, şi faţă de judecătorii Drăgan Daniela, Silinescu Gherbovan Claudia şi Tomescu Mihai, pentru infracţiunea prevăzută de art.289 Cod Penal”.
Sursa: Justnews.ro/ Sursa Foto: Inquam Photos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii