G4Media.ro

CSM a aprobat pensionarea Claudiei Silinescu Gherbovan, fosta avocată care a revenit…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

CSM a aprobat pensionarea Claudiei Silinescu Gherbovan, fosta avocată care a revenit în magistratură și a stat doar un an pentru a primi pensie specială/ Cine este controversatul magistrat

Secția pentru Judecători a CSM a aprobat joi, cu 6 voturi pentru și 4 împotrivă, cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a judecătoarei Claudia Silinescu Gherbovan și înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, anunță justnews.ro.

Claudia Silinescu Gherbovan a fost până anul trecut, timp de 23 de ani, avocată. Aceasta mai fusese până în 1996 magistrat, din acest motiv a putut că ceară în 2019 să se reîntoarcă în funcția de judecător. Aceasta este nepoata fostului general SIE, Tudor Constantin Silinescu (decedat în 2007), fost consilier al premierului Adrian Năstase.

Ea a mai fost cercetată și acuzată de procurorii DNA într-un dosar de corupție la Înalta Curte, fiind însă achitată de aceste fapte în 2018 printr-o decizie definitivă. Din activitatea sa profesională de judecător mai amintim și de implicarea ei în scandalul adopțiilor internaționale, atunci când copii români dispăreau în străinătate sub forma unor adopții.

Nu s-a ținut de promisiune

Fosta avocată a obținut în mai 2019 acordul Secției pentru Judecători din CSM să se întoarcă în magistratură după 23 de ani, voturile în favoarea ei fiind atunci de 6 la 3. Cu prilejul audierii în fața Secției pentru judecători din CSM, fosta avocată afirma că nu îndrăznește să solicite un post de judecător la Tribunalul București, ci s-ar mulțumi cu unul la Tribunalul Ilfov sau la Tribunalul Prahova și s-a angajat să rămâne în breaslă atît timp cât îi permite legea, adică până la 65 de ani. Însă, a cerut pensionarea încă de la sfârșitul anului trecut, astăzi CSM a aprobat această ieșire din magistratură.

Conform propriului CV citat de presă, ea a intrat în magistratură în anul 1984 și a fost judecător până în 1996, când devine avocat. Claudia Silinescu Gherbovan avea 25 de ani când a intrat în magistratură, în anul 1984. Rezultă că judecătoarea a cerut să iasă la pensie cu aroape cinci ani înainte de vârsta de 65 de ani până la care a promis în fața CSM că va profesa ca magistrat. În aceste condiții, fosta avocată va beneficia de pensie specială între 12.000 și 20.000 de lei pentru faptul că s-a întors un an în magistratură.

Un caz similar este cel al fostului vicepreședinte al CSM, George Bălan, care a revenit din avocatură în funcția de procuror la Parchetul Oltenița și a solicitat pesnionarea după câteva luni, așa cum a scris și G4media.ro. Și procurorul Bălan a fost judecat penal în dosarul ”Curentul și motorul”, dar a fost achitat.

  • Ce spune legea modificată de PSD. Potrivit articolului 33 indice 1 din legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, modificată de PSD în 2018, ”persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior.”

Implicată și în scandalul adopțiilor internaționale

În anul 1997, Ministerul Justiției dispune efectuarea unui control amplu la Tribunalul București privind dosarele de adopție internațională ale copiilor români. Inspectorii constată că au dispărut 404 dosare civile de adopții: 173 din perioada 1990-1993 și 231 de dosare, din perioada 1994 -1995. Odată cu dosarele au dispărut mai multe condici de ședințe din anii 1994-1995, mape de ședințe și registre de evidență de la Tribunalul București.

Una dintre concluziile acestui control a fost că o „cauză care a condus la perpetuarea fenomenului în timp a fost judecarea acestora cu precădere de Secția a III-a civilă, îndeosebi de un anumit complet: Daniela Brăgău și Claudia Gherbovan Silinescu”.

Controlul a durat două luni, între aprilie și mai 1997. Magistrații implicați au scăpat de sancțiunile disciplinare, deoarece, potrivit legii de atunci, sancțiunile puteau fi aplicate în termen de 1 an de la data comiterii faptelor.

Site-ul Camerei Deputaților consemnează faptul că în 1999 Claudia Silinescu Gherbovan a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul adopțiilor internaționale.

Iată răspunsul, din 2001, al lui Alexe Ivanov, secretar de stat în ministerul Justiției în urma unei interpelări privind adopțiile ilegale din România.

”Prin Rezoluţia nr.391/1999 din 26.10.1999 a Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de judecătorii Şega Marius Constantin, Pot Mirela, Tomescu Mihai, Bărăgău Daniela, Vişan Floarea, pentru infracţiunea prevăzută de art.272 Cod Penal, şi faţă de judecătorii Drăgan Daniela, Silinescu Gherbovan Claudia şi Tomescu Mihai, pentru infracţiunea prevăzută de art.289 Cod Penal”.

Sursa: Justnews.ro/ Sursa Foto: Inquam Photos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Legislatie de c..c..t facuta dupa chipul si asemanarea justitiei romane.

    • Vorbim doar de pensii speciale.

      Dar uitati-va la salariile si sporurile lor și diurnele lor.
      Dar uitati-va ca majoritatea sunt rude.

      Vorbim de România Normală cu Salarii si Pensii Anormale.

    • Justitia din Romania are obligația să asigure cetățenilor transparența decizionala si hotărâri juste dincolo de orice îndoială.
      Anumite fapte care prezintă îndoiala prin lipsa de claritate,metode,probe trebuie amendate imediat prin soluții care să protejeze cetățenii .
      Atunci când exercițiul instituțional derapeaza de la drepturile fundamentale ale omului, Justiția are obligația să protejeze cetățeanul.
      Lumea se va schimba radical după acest virus, iar Justiția dar și Legiuitorul trebuie să de schimbe după societatea din 2020.

  2. Bun ! Asta este o stire sau ce este? Ce vrea sa transmita acest articol? Putea si fi mult mai scurt dar mai penetrant!

  3. CSM poate rezolva si cu practica judiciară neunitara in spate identice.
    Curtea de Apel București confirmă achitarea.
    Curtea De Apel Pitești,Cluj ingirma achitarea.
    Exemplu art 9 raportat 241/2005 la unii tot ce trimite Anaf e evaziune la altii nu.
    Deși experții independenți stabilesc alte prejudicii și scot în evidență erori de calcul si adăugați la lege în sensul ca Anaf în multe alte creează sancțiuni care nu sunt în lege au încadrează eronat în categorii greșite ptr a declara prejudicii enorme.

    • La ce salarii si pensii speciale au magistrații, putin le pasa de practică neunitara.

      Am si eu un prieten pe aceași speță achitat la Teleorman și altul la Călărași și alt prieten condamnat cu suspendare la Pitești pe aceași speță.
      Vânzători auto sh neautorizat cu raport inspecția fiscală Anaf.
      Anaf zice ai prejudiciu 2 miliarde lei vechi tva,expertul contabil zice are 110 milioane tva vechi.Omul nu a avut firma niciodată dar zice ca Anaf ia zis sa plateasca Tva ca era obligat să se înregistreze în scop tva ca a depășit plafonul de 35000euro.
      Si cum a calculat ANAF a adunat suma totală a mașinilor, omul a avut în 2012, 8 masini second hand care le a vândut pe pers fizică.. 2miliarde vechi suma totală. Si 35000euro=1,19mld.
      Desi omul le a înscris la primărie și a platit taxe si impozite el a primit statul de dealer auto,deși el nu a dedus tva si nu a avut nici beneficii,nu a avut firmă niciodată.

      Concluzia Daca Anaf face o inspecție fiscală și îți calculează eronat nu ai aparare(contestația tot la colegii lor o faci).. iti face plângere penală la parchet si te trezești prin tribunale unde unii judecători te achită altii te condamnă.

    • Poate Iccj sa rezolve practica neunitara si erorile de drept.
      In romania e dezastru

  4. Da, aveau dreptate magistratii si ccr cand spuneau ca eliminarea pensiei speciale e un atac la adresa justitiei. atitudinea asta chiar iti intareste convingerea ca ar fi incorutibili

  5. Bun.
    Deci fiica de general securist, corupta, smechera si cu pensie speciala.
    Stiti cati din astia sunt in Romania? Cel putin 3-4 bucati pe fiecare judet si cu zecile in orasele mari.
    Stiti cand vor disparea?
    Cand aceasta profesie, de magistrat, nu va mai fi „speciala” din nici un punct de vedere.

    • Magistratii ticalosi vor disparea cand va disparea slugarnicia romanilor.

      Nu e nimeni obligat sa se inchine la copiii securistilor, dar o fac fiindca au ceva de castigat din asta.

  6. MANDRI !!! avem cei mai corecti si cinstiti si vizionari magistrati din lume, as putea spune pe de pamant, chiar din UNIVERS!!!
    CHIAR MERITA PENSII SPECIALE!!!!
    ma plec cu rusine ca traiesc in aceleasi vremuri cu acesti ZEI ai corectitudinii

    P.S. Solomon ar fi fost cu siguranta rastignit de CSM/CCR pentru judecata lui inteleapta

    • inca o precizare importanta, care trebuia scrisa cu LITERE MARI,
      e vorba de SECTIA CSM JUDECATORI – SAVONEA/VOICU/PSD/DSP
      binenteles ei doar au aplicat legea !!!
      RUSINE

  7. De parca ar fi vina ei! Cine nu ar vrea sa profite de un sistem? In momentul in care vor cadea pensiile speciale, adica sistemul de legi comunist si infect, vor cadea si cazurile astea „bizare”.

  8. Toate javrele ” speciale” din Romanistan functioneaza dupa principiul: dupa noi potopul.Ghici ce, potopul a inceput.Fi-mi-ar scarba de voi javrelor „speciale” ca ati distrus tara asta.

  9. Este un abuz fara seaman si o sfidare plina de dispret la adresa milioanelor de pensionari cinstiti , care au muncit o viata si au contribuit o viata ! Si totusi 6 judecatori CSM , s-au inteles sa comita acst abuz , fara rusine si fara teama ! De ce nu le este lor teama de poporul roman ? De ce il considera atit de prost si lipsit de reactie ?

  10. !Pensiile speciale ingroapa PSD-ul

    pai din cate stiu eu psd-ul a propus anul trecut ca pensiile speciale sa fie impozitate progresiv, nu toate, exceptie facand cele ale militarilor si politistilor..

    udmr-ul a propus impozitarea cu 90 la suta a tuturor pensiilor

    pnl si usr si aialalti s-au opus, au zis ca vor face o lege

    ideea de a modifica legea este o golaneala, pentru ca ea va fi respinsa de CCR, un drept odata obtinut nu poate fi retras..

    impozitarea este singura solutie….solutia udmr-ului este cea corecta…toate pensiile speciale cu 90 la suta….

    sa vedem cum vor reactiona partidele care au legaturi cu structurile….

    citesc aici pe forum ca & declic a si reactionat…l-a rugat pe presedinte sa plafoneze pensiile speciale…

    golaneala ordinara….aceste pensii nu pot fi plafonate pentru ca legea in cauza va fi respinsa de CCR…cum spuneam nu ai voie sa te atingi de un drept odata obtinut….dar sa le impozitezi cu 90 la suta este posibil…

    ei deci deja vedem cine cu cine…

  11. Ludovic Orban nu vrea nici acum sa impoziteze pensiile speciale.Sunt la fel că cei de la Psd

  12. Justitia din Romania = Coruptie. Majoritatea magistratilor sunt corupti.

  13. !Adina
    lasati politicianismele!

    psd-ul a propus impozitarea progresiva a pensiilor speciale,plus ca ii scoteau din calcul pe militari si politisti..

    pnl-ul alaturi de usr au venit cu ideea unei legi in acest sens…lucru nefezabil pentru ca CCR-ul ar fi respins-o pe motivul intemeiat ca un drept dat nu poate fi luat!

    anul trecut udmr-ul a propus impozitarea totala a tuturor pensiilor cu 90 la suta si acest lucru trebuie cerut

    acum vad ca apar tot felul de initiative legate de impozitare, chiar pnl a propus ceva in acest sens…

    eu zic ca in viata trebuie sa cautam sa ne orientam dupa adevar…

  14. Stiu ca trebuie sa ai minim 25 de ani lucrati in calitate de magistrat ca sa poti avea drept la pensia speciala. Ce portita au gasit mafiotii ?

  15. Stiu ca trebuie sa ai minim 25 de ani lucrati in calitate de magistrat ca sa poti avea drept la pensia speciala. Ce portita au gasit mafiotii ???

  16. Stiu ca trebuie sa ai minim 25 de ani lucrati in calitate de magistrat ca sa poti avea drept la pensia speciala. Ce portita au gasit mafiotii ???

  17. Cu cat ahungem mai sus cu atat avem hahalere mai mari.Bu le ajung zeci de mii pe luna. pentru care fac numai porcarii sa mascheze furturile folosin portitele legii, maltratate de ei

  18. Cu cat aungem mai sus cu atat avem hahalere mai mari.Bu le ajung zeci de mii pe luna. pentru care fac numai porcarii sa mascheze furturile folosin portitele legii, maltratate de ei

  19. Nu ar trebui sa existe pensii peste 5000 de lei, pana la urma e un sistem social , nu de perpetuare a jafului, ce a facut o astfel de putoare pentru dezvoltarea statului roman, cand stim ca la UE am avut permanent probleme la justitie.Culmea noi premiem aceste fenomene.Nu sesizati ca ei au o lume a lor cu legile lor care oricum le faci tot bani multi le curg in buzunare.

  20. Faptul că un judecător iese la o pensie vădit nemeritată, folosind o „golănie”, n-ar trebui să ne surprindă dată fiind solidaritatea de breaslă a grupului organizat ierarhic (se supun doar șefilor și relațiilor chiar călcând în picioare legea) Când vom înțelege că avem o Constituție și un morman de legi care ar trebui respectate? Această Constituție povestește că: „Justiția este unică imparțială și egală pentru toți și se înfăptuiește în numele legii: iar judecătorii sunt independenți și se supun numai legii”. Pe lângă, drepturile și libertățile fundamentale există și obligații precum „nimeni nu e mai presus de lege” Cine ați vrea să respecte legile dacă judecătorul minte cu nerușinare; aceiași faptă „nu există” într-un caz, dar este pedepsită cu mulți ani de închisoare în alt caz; dacă falsul intelectual, uzul de fals, înșelăciunea, abuzul în serviciu sau omisiunea sesizării, apar ca pedepsite în codul penal, dar nu se aplică tocmai judecătorilor care ar fi un exemplu de supus al legii ?

  21. !Florin

    mi se pare mie sau gresesc, dar parca v-am citit postari in care ati incriminat pnl ca nu a desfiintat sectia de investigare a magistratilor!

    cum ramane, trebuie sau nu desfiintata sectia in cauza?