G4Media.ro

CSM a avizat negativ inițiativa legislativă a USR privind înființarea unei ”DNA…

CSM a avizat negativ inițiativa legislativă a USR privind înființarea unei ”DNA a pădurilor”, o unitate de parchet care să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri și nerespectarea normelor anti-poluare

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ vineri inițiativa legislativă depusă în Parlament luna trecută de către USR pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu care să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri și nerespectarea normelor anti-poluare.

Potrivit unui comunicat transmis de CSM, decizia a fost luată cu 10 voturi ”pentru avizare negativă” și 8 voturi pentru „avizare favorabilă cu observaţii”.

Uniunea Salvați România a depus pe 9 martie la Parlament o inițiativă legislativă privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul a fost inițiat de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

Potrivit inițiativei, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialiști, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic și administrativ, 40 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 290 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi desemnați în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

„Problemele de mediu din România sunt multe și sunt grave, sunt cronice. Știm de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem și le simțim cu toții. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual și, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăși suma de un miliard de euro. Vorbim de probleme pe calitatea aerului și, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deșeurilor și știm atât de importurile ilegale de deșeuri, cât și de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul și ne poluează apele și solul. Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracționale organizate. Multe dintre ele sunt încadrate ca infracțiuni, dar foarte puține persoane ajung să fie pedepsite și de aceea avem nevoie de structuri specializate”, a declarat senatorul USR Allen Coliban.

„Noi propunem înființarea unei noi direcții specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidență foarte mare a infracțiunilor de mediu. După traficul de droguri, traficul de persoane și traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracțiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor și braconaj, care a dus chiar la dispariția unor specii. Este esențial să avem o astfel de structură având în vedere și situația cu care ne confruntăm în București și în întreaga țară. Avem nevoie de procurori specializați care să lucreze în echipe mixte alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzilor de Mediu și Poliție”, a explicat și senatorul USR George Dircă.

„Acestă structură va da un raport anual în fața ministrului Justiției și a Consiliului Superior al Magistraturii în care să spună exact câte cazuri a avut și câte a rezolvat. Acest raport va fi înaintat Parlamentului și vom vedea cu toții care sunt rezultatele”, a precizat la rândul său deputatul USR Stelian Ion.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Presupun că în cazul ăsta avizul CSM va fi super mega extra obligatoriu.

  2. tot raul in tara asta incepe si se sfarseste cu o justitie de cacat
    DE C A C A T !
    MUE JUSTITIA!

    • Nu poti sa exprimi acelasi lucru si intr-o forma mai de bun simt…? Cu cuvinte si expresii mai curate, mai elegante, mai frumoase…? Sau asta-i cultura ta, stocul tau de cuvinte, doar asta ai in gura, doar cu atat ai ramas din clasele pe care le-ai absolvit…? Chiar asa….de curiozitate….cate clase ai…?

    • Ionut, ca e sau nu adevarat ce zici, e irelevant. Prefer cineva ca C care sa vreao schimbare in tara si sa ia masurile aferente (vot, proteste etc.) decat cienva politically correct mai preocupat de vocabularul cuiva care nu vede padurea (defrisata) de copaci (taiati ilegali).

      Catch my drift?

  3. Exista Garda Forestiera, exista Procuratura, la ce mai trebuie inca o structura?
    Atunci sa facem cate un DNA pentru fiecare ramura a economiei.
    Un DNA in energie, un DNA in turism etc.
    Va dati seama cata prostie? Daca nu, de aia nu vedeti.

    • @ Plictisitu, cum gasesti motivatie sa tot scrii tampenii daca esti plictisit?
      Furtul de lemn nu se rezuma la operatia efectiva de a pune drujba pe copacul sanatos, este crima organizata la care participa inclusiv ocoalele silvice, oameni din consilii judetene si politicieni.
      Data fiind situatia exceptionala a despaduririlor din ultimii ani, ar fi util sa avem un parchet dedicat acestor infractiuni. Celelate parchete se pot sustrage de la a ancheta furtul de lemn pe motiv de supraincarcare sau resurse umane insuficiente.

    • Stiu mai bine ca tine cu ce se mananca domeniul asta. Iti spun ca nu trebuie nimic in plus decat sa isi faca treaba cei care sunt deja implicati in asta. Vezi ce ti-am comentat.

    • Bre plicti lasa nu-ti obosi creierasu’ si asa slabit de atitea lupte.
      Sigur ca nu e nevoie in tara in care s-au defrisat ilegal zeci de mii de hectare de padure. Am inteles mesajul: mai avem de furat si ne incurcati.

    • @Plictisitu
      Aveti opinii foarte puternice pe domeniu. Poate ar ajute o argumentare putin mai solida.
      Eu din cate tin minte, expertii intr-un domeniu argumenteaza cu date si exemple concrete, nu cu o bataie puternica in piept ca ‘io-s mare cunoscator’.

      E un comportament putin cam jenant sa incerci sa impresionezi straini pe internet cu ce cunostiinte ai avea.

      In articolul acesta vad deocamdata opinia USR-ului. Poate vom ajunge pana la urma sa avem si noi o mediatizare mai larga a dezbaterilor din parlament ca sa intelegem ce se decide de fapt in tara noastra, nu doar zgomotul care vine de pe scaunele de spectator.

      Ce alte solutii exista? Cine le-a propus? Poate ma iluminati cu astfel de detalii. Pana atunci, sunt de parere ca orice initiativa de a creea institutii independente in acest domeniu e binevenita.

    • @Plcitisitu

      Asa e, vad eficienta lor in 30 de ani. Ia uite ce eficiente sunt de mor padurari si diversi oameni sunt amenintati. Vad sefi „de trib” pe taramurile alea care, cand apare Inspectorul Pro si le arata copacii lipsa fac pe socatii „ah, nu stiam, nu am vazut, nu cunosc, stiu doar de taieturi legale, da, e grav, trebuie sa ne ocupam”. Si se tot ocupa de 30 de ani. Se ocupa de defrisari si mint la TV. Toate slugile oportuniste numite politic.

      Poate DIIM nu trebuie facut doar de dragul de a urmari un nr de inmatriculare daca are voie sa taie sau nu. Poate trebuie facut sa vedem de ce Garda Forestiera, Procuratura, Primariile, Consiliile Judetene, Poltiia si orice alta structura nu se ocupa de protectia mediului. Ce zici de asta?

      „Stiu mai bine ca tine cu ce se mananca domeniul asta”
      Serios? Stii? Poate ne explici cum disapr atatia copaci. Se evapora copacii? Se topesc de la soare? Ii mananca veveritele?

      Hai mars… pe langa faptul ca esti un mincinos si postac, mai si comentezi aiurea.
      Mai bine ia-ti banii pe postari fake, ramai in obscuritate si lasa-ne decat sa ne iriti.

  4. Sclava Nicoleta Tint si-a facut numarul protejand interesele mafiei.

    • Crezi ca scapam de coruptie daca se mai face o structura de cercetare.
      USR vine doar cu prostii, dupa cum se agita lumea pe net.
      Daca ar fi dupa USR vom avea 5 milioane de bugetari.

    • @Plictisitu Boss, nu a propus nimeni sa se faca un parchet separat pentru fiecare tip de infractiune din tara asta, doar pentru astea grave. Si in Romania, coruptia si taierea ilegala de lemne sunt atentate la siguranta nationala (sau ar trebui sa fie). O agentie subordonata Parchetului General care sa se ocupe de aceste tipuri de infractiuni (taieri ilegale, deseuri ilegale,etc) ar fi fost mai mult decat binevenit. Daca ideea era sa proasta, era desfiintata total in CSM, nu in deja clasicul raport de 10-8 cu care ne-am obisnuit de cand s-au facut niste miscari acolo.

    • @sir – sorry dar nu m-ai convins. Parerea mea este ca sunt prea multe agentii si institutii ale statului, fiecare cu sefii si sefutii ei si cu eficienta 0.

    • La situatii extraordinare (chelirea Ro) se impun actiuni extraordinare, in speta crearea de autoritati si institutii speciale.
      Sper sa nu le ia mult timp penalistilor gen nick plictisitu’ sa inteleaga acestea. Etc

  5. Si uite cum aflam cine protejeaza (printre altii, vezi ministrul mediului, cu `m` mic) mafia lemnului.

  6. Trebuie sa avem procurori specializati pe aceasta linie de munca, care va primi spre soluționare doar dosare avand ca obiect infractiunile silvice, platforme de gunoi, import gunoi, pentru a merge pe fir de la simpla constatare pana la beneficiar, conturi, spalari de bani, coruptie, implicatii politice, straine etc…..Astfel, un procuroras de judecatorie, tribunal cu 1000 de dosare diferite spete, putin probabil sa poata sa fac ceva….

  7. Din ce se platesc salariile speciale, pensiile speciale ? Din padurile taiate si gunoaiele puse in locurile ramase libere.
    Pana la ultimul copac, tudoreilor!