CSM a dispus un control al Inspecţiei judicare la Secţia pentru magistraţi privind modul de comunicare publică / Gheorghe Stan a pretins joi, în mod fals, că înființarea Secției a fost aprobată de Comisia de la Veneția
Secţia pentru procurori a CSM a dispus vineri un control al Inspecţiei judicare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general privind modul de comunicare publică după declaraţia de presă de joi, 28 februarie, au informat surse oficiale din cadrul CSM pentru G4Media.ro.
- Ulterior, informația a fost confirmată printr-un comunicat oficial al CSM: ”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei judiciare în vederea efectuării unui control la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de comunicare publică raportat la prevederile legale şi regulamentare în vigoare”.
„Se va verifica modul de comunicare: scurgeri de informaţii, acte procesuale date la presă, dacă au dat comunicate conform ordinelor Procurorului general şi ghidului CSM privind relaţia cu mass-media, dacă datele comunicate public sunt reale. Sunt indicii că cei de la SIIJ au comunicat date privind dosare în lucru cu nume şi situaţie de fapt înainte de a aduce la cunoştiinţă calitatea de suspect, contrar ghidului CSM privind relaţia cu mass-media”, au declarat surse din cadrul CSM pentru G4Media.ro.
Decizia Secţiei pentru procurori a CSM a fost luată într-o şedinţă de astăzi în care s-a discutat „poziţia Secţiei pentru procurori privind modul de comunicare publică a Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor din Justiţie raportat la prevederile Legii nr.544/2001 ale Ghidului privind relaţia dintre Sistemul judiciar din România şi mass media, ale Regulamentului de ordine interioară şi ale ordinelor interne ale Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
Rămâne însă de văzut care va fi rezultatul controlului în condiţiile în care inspectorii de la IJ au fost subalternii lui Gheorghe Stan zis Geani, actualul şef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Stan a fost adjunct al IJ până de curând.
Joi seară, 28 februarie, Gheorghe Stan și procuroarea Adina Florea au apărat într-o declarație de presă activitatea secției, susținând că până și Comisia de la Veneția ar fi aprobat înființarea acesteia. În realitate, Comisia de la Veneția a recomandat stoparea procesului de înființare a acestei secții (vezi aici).
Gheorghe Stan – singurul dintre cei doi care a vorbit într-o declarație de presă în care întrebările ziariștilor au fost refuzate – a apărat OUG 7, despre care au spus că permite corelarea activității secției cu Codul de Procedură Penală.
Stan l-a criticat în declarația sa pe procurorul general Augustin Lazăr: ”Am întâmpinat obstacole din partea Procurorului general în ceea ce privește logistica, dotările secției, organigramei și modul de interpretare a principiilor care stau la baza funcționării secției”.
Stan a respins criticile miilor de magistrați care au cerut în aceste zile desființarea secției și a spus că ”îi asigurăm pe toți judecătorii și procurorii de toată buna noastră credință”.
Stan a apărat toate OUG-urile date și a respins informațiile potrivit cărora secția e scoasă de sub controlul Parchetului General.
”La preluarea mandatului al secției mi-am propus să fiu cât mai discret. Mi-am propus ca activitatea secției să fie reflectată într-o manieră cât mai rezervată. Însă evenimentele derulate pe marginea înființării secției, preocuparea și interesul corpului magistraților, dar și a întregii societăți, conducerea secției înțelege să facă această declarație de presă”, a spus Stan în debutul declarației de presă.
El a susținut că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat, de la data la care a devenit operaţională, 1.422 de dosare, iar peste 3.000 au fost închise.
„De la data la care a devenit operaţională, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat 1.422 de dosare, aflate în curs de soluţionare, din care 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu. Dosare cu o vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare”, a precizat Gheorghe Stan.
El a adăugat că majoritatea sesizărilor din oficiu au fost în legătură cu soluţii pronunţate de magistraţi.
„Majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţiile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate de aceştia şi indiferent de materia în care s-a judecat cauza – civil sau penal”, a menţionat Stan.
Acesta a precizat totodată că au fost închise peste 3.000 în care erau vizaţi judecători şi procurori.
„Prin procedura de operaţionalizare a secţiei şi prin transferul dosarelor de la diferite unităţi de parchet la această secţie, au fost închise peste 3.000 de dosare care vizau judecători şi procurori care nu erau soluţionate. Însăşi instituirea unui cadru instituţional corect a avut ca prim efect eliminarea a 3.000 de elemente care afectau independenţa judecătorilor şi procurorilor”, a spus şeful Secţiei de investigare a magistraţilor.
Pe de altă parte, Stan a explicat că Serviciul de combatere a corupţiei din justiţie din cadrul DNA a fost înfiinţat fără implicarea Secţiei de procurori a CSM, în mod total netransparent şi fără vreo justificare.
„În cadrul DNA a funcţionat, până la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, un serviciu de combatere a corupţiei din justiţie, înfiinţat printr-un simplu ordin de către procurorul şef al DNA, este vorba de Ordinul nr. 10 din 31 ianuarie 2014. Înfiinţarea acestui serviciu s-a făcut fără implicarea Secţiei de procurori a CSM sau a plenului Consiliului, în mod total netransparent şi fără vreo justificare pe aspectul existenţei sau nu a unor magistraţi corupţi”, a mai declarat Gheorghe Stan.
Foto: Procurorul Gheorghe Stan, președintele Secției speciale de investigare a magistraților, face declarații de presă, joi, 28 februarie 2019. Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii