CSM a respins cererea Inspecției Judiciare de sancţionare disciplinară a cinci judecători pentru delict de opinie/ Magistrații au fost hărțuiți mai bine de un an după ce discuţiile lor libere pe un forum intern au fost făcute publice
Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins în unanimitate sesizarea Inspecției judiciare privind sancţionarea disciplinară a cinci judecători pentru delict de opinie, potrivit ordinii de zi soluționate.
Judecătorii Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu au fost hărțuiți mai bine de un an după ce discuţiile libere ale acestora pe un forum intern au fost făcute publice. Inspectorii le-au reproșat magistraților că au făcut politică și că au avut aprecieri negative la adresa unor instituții precum CCR. IJ s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuțiile de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.
Judecătorului Dragoș Călin i se reproșau afirmațiile:
- „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.
Inspectorii îi reproșau judecătoarei Alina Gioroceanu afirmațiile:
- „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”.
Judecătorul Laurențiu Grecu a fost cercetat disciplinar pentru afirmația: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.
Magistraţii au fost daţi pe mâna CSM pentru abaterile disciplinare de la articolul 99 din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, alineatele a şi b:
„Articolul 99 Constituie abateri disciplinare:
a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu;
b) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii”.
Cine sunt judecătorii hărțuiți pentru delict de opinie. Judecătorii Dragoș Călin și Alina Gioroceanu au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind legalitatea înființării Secției Speciale, a desemnării prin OUG a judecătorului Lucian Netejoru la conducerea interimară a Inspecției Judiciare și privind obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV).
Între timp, judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură de 3 ori, dar a contestat deciziile CSM la Înalta Curte. Până se pronunță instanța, judecătorul este suspendat din funcție, nu merge la birou și nu primește salariu. Detalii aici.
Inspecția judiciară a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva altor judecători pentru delict de opinie. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean. Ea a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor.
Judecătorul Danileț a fost, de asemenea, sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției. Sancțiunea aplicată de CSM ca urmare a acțiunii disciplinare a IJ a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ce spun Comisia europeană şi CEDO
Într-un răspuns transmis Asociației Forumul Judecătorilor din România, Comisia Europeană a atras atenția că normele privind libertatea de exprimare a magistraților cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și normele aplicabile conversațiilor private trebuie luate în considerare de Consiliul Superior al Magistraturii.
Baka vs Ungaria. CEDO protejează libertatea de exprimare a magistraţilor
Fostul președinte al Curții Supreme a Ungariei, Andras Baka, a reclamat la CEDO că i s-au încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Pe 23 iunie 2016, Curtea de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză lui Baka şi a condamnat Ungaria la plata către acesta a unor despăgubiri de 100.000 de euro. Baka s-a plâns de încălcarea libertăţii sale de exprimare (articolul 10 din Convenţie). El a susţinut că a fost înlocuit din funcţie la mijlocul mandatului, în 2012, din pricina atitudinii sale critice față de reforma Justiției din Ungaria după revizuirea Constituţiei de către partidul lui Viktor Orban, FIDESZ. Detalii aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii