G4Media.ro

CSM a respins plângerea Inspecției Judiciare față de Cristina Tarcea

Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

CSM a respins plângerea Inspecției Judiciare față de Cristina Tarcea

Secția de judecători a CSM a respins luni, cu majoritatea de voturi, acțiunea începută de Inspecția judiciară împotriva șefei Înaltei Curți, Cristina Tarcea. Secția a constatat nulitatea absolută a acțiunii disciplinare. Inspecția Judiciară poate face recurs la decizie, potrivit deciziei CSM.

Reamintim că în decembrie 2018 Inspecţia Judiciară a finalizat o investigație legată de judecătoarea Cristina Tarcea, pe care a trimis-o în judecată disciplinară la Secția pentru judecatori a CSM. Inspecția Judiciară o acuză pe Tarcea de un presupus ”refuz nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) și o) din Legea nr. 303/2004”.

Potrivit unui comunicat al Inspecţiei Judiciare, acuzaţia privind „refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu” se referă la faptul că şefa ICCJ ar fi refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători (prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018).

Tarcea nu ar fi pus în discuţia Colegiului de conducere schimbarea componenţei Completurilor de 5 judecători de la Instanţa Supremă (completurile care dau sentinţele definitive la demnitari) în luna iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiţiei, modificate de Coaliţia PSD-ALDE), ci abia la începutul lunii septembrie. Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreședintele ICCJ și șeful Secției penale, ci toți judecătorii din complet sunt trași la sorți.

În privinţa Completurilor de 2 judecători (C2), ar fi vorba de acele C2 care judecă contestaţiile în cameră preliminară şi drepturi şi libertăţi împotriva deciziilor Curţilor de apel. Potrivit IJ, şefa ICCJ, Cristina Tarcea, ar fi întârziat aplicarea legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară în sensul că aceste C2 trebuiau compuse din 2 judecători, nu doar dintr-unul singur, cum era înainte de modificarea legilor Justiţiei.

În privinţa abaterii disciplinare privind „nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”, Inspecţia judiciară susţine că, „prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.”

Potrivit legii, cele două acuzaţii reprezintă abateri disciplinare ce pot fi sancţionate cu revocarea din funcţie şi chiar excluderea din magistratură. „Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză”, arată IJ în comunicatul de presă.

În noiembrie, actuala şefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a cerut revocarea şefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, pe motiv că nu a respectat prevederile legale privind compunerea C5-urilor de la Instanţa Supremă.

Trebuie precizat şi că Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea Savonea, pro-PSD, care are majoritate de voturi. Scandalul privind compunerea C5-urilor de la ICCJ a început după ce dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns în apel la unul dintre C5-urile Înaltei Curţi.

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cu Dragnea in puscarie, cred ca si Savonea si-a cam pierdut din autoritate si s-ar putea ca unii dintre judecatori sa se reorienteze sau pur si simplu sa nu mai raspunda orbeste la comenzile ei.
    La sfarsitul anului trecut, Savonea insasi a cerut cercetarea si revocarea din functie a Cristinei Tarcea.
    Acum, cred ca Savonea incepe sa-si faca griji pt propria-i functie.

    • Savonea se prostitua la Disco Herastrau cand era studenta in anii `90 si…Impreuna cu multe din colegele mneaei. Rau de tot. Sunt in vreo arhiva, pe undeva.

    • @ Alexescu Stefan. Ce spui e de o gravitate deosebita. Cum adica se prostitua? Adica facea sex contra plata? Nu pot sa cred asa ceva. Daca nu ai dovezi, o s-o incurci rau de tot. Sper ca D-na Savonea sa nu afle ca ai zis asa ceva despre Domnia Sa.

    • # kondensatorilor, am cautat 4 minute pe G4 doar-doar voi gasi un articol despre criza din Sanatate, dar nu am identificat nimic, asa ca sunt nevoit sa postez aici.

      Cand a fost incendiul de la COLECTIV care era lozinca ?

      „CORUPTIA UCIDE !”

      Acum iata o dovada a faptului ca totul a fost doar o platforma pentru a da jos guvernul Ponta, caci daca „aparatorii adevarului” ar fi intr-adevar ceea ce se pretind, ei ar fi scris cu mare grabire un articol despre tema urmatoare :

      „3000 de medici au parafe false”

      „Avocatul lui Matteo Politi, Daniel Ionascu, cel care il apara pe medicul cu 8 clase, sustine ca

      in tara sunt peste 3000 de persoane care profeseaza medicina si care nu au absolvit studiile conform legilor. ”

      „Aparatorul trage un semnal de alarma in acest sens si a solicitat autoritatilor sa puna la dispozitie numarul parafei doctorilor dar si daca acestia sunt inscrisi oficial in tabloul medicilor. ”

      „De patru luni de zile am strigat catre ministrul Sanatatii sa faca publice parafele care exista in Romania, in asa fel incat sa vedem daca cel ce are parafa este scris in tabloul medicilor.”

      „De patru luni de zile nu mi-au raspuns.”

      „Cer cu toata puterea sa se faca publice aceste parafe, pentru a putea fi comparate de orice pacient.”

      „Este vorba de siguranta pacientului.”

      „Din datele dosarului, sunt pe teritoriul Romaniei un numar de 3.000 de astfel de falsi medici”, a sustinut avocatul Daniel Ionascu.”

      https://www.national.ro/news/3000-de-medici-au-parafe-false-659094.html/

      PS

      CE SE MAI AUDE CU DOSARUL „COLECTIV” ?

      DAR CU DOSARUL „GIGINA” ?

  2. La recurs, functie de verdictul CCR, pot include si completurile din trei judecatori.

  3. încă o mizerie PSDistă a fost anulată

  4. Nu se spune nimic , despre faptul ca minunata ICCJ nu a respectat legea.
    In rest va doresc numai bine ,celori care nu militeaza pentru ca- CLOACA- numita justitie sa fie curatata , le doresc cu ardoare sa ajunga sa vada pe propria lor piele ce inseamna sa te judece niste judecatori ticalosi , sau sa fie trimisi in judecata de catre procurori criminali .
    Care din pacate , nu raspund in nici un fel pentru faptele lor .