G4Media.ro

CSM a validat în unanimitate lista viitorilor magistraţi care include condamnaţi penal,…

Sursa foto: Unsplash/ Tingey Injury Law Firm

CSM a validat în unanimitate lista viitorilor magistraţi care include condamnaţi penal, reabilitaţi judecătoresc între timp/ Şi consiliera ministrului Justiţiei, şi fratele viceprimarului PNL din Târgu Jiu vor fi magistraţi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a validat, joi, în unanimitate, lista cu 461 de jurişti cu cel puţin 5 ani vechime care au trecut testele pentru intrarea în magistratură, conform ordinii de zi a CSM. Din lista iniţială de 467 de persoane, 6 candidaţi au renunţat.

Potrivit listei finale consultate de G4Media.ro, printre viitorii magistraţi se numără 3 persoane condamnate penal în trecut, dintre care 2 au fost reabilitate judecătoresc între timp, iar o alta a primit renunţarea la aplicarea pedepsei. Un al 4-lea candidat a fost inculpat în urmă cu câţiva ani, dar a fost exonerat în final. Detalii aici.

Pe listă viitorilor magistraţi se află şi persoane cu legături politice: o avocată din Bihor, consiliera ministrului PNL al Justiţiei Alina Gorghiu, şi  un poliţist, fratele viceprimarului PNL din Târgu Jiu.

Concursul organizat de CSM a durat mai multe luni şi a avut ca scop selecţia unor viitori magistraţi din rândul juriştilor cu cel puţin 5 ani vechime – o cale mai ușoară de a deveni magistrat, cea clasică fiind de participare la un concurs foarte greu al Institutului Național al Magistraturii.

Lista cu viitorii magistraţi-dalmaţieni

Grefiera Sorina Petrea din Galaţi, condamnată definitiv în 2015 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, a obţinut media 8,84 şi a optat pentru un post de judecător la Judecătoria Galaţi. Ea a fost reabilitată de drept (infracțiunea s-a șters din cazierul judiciar) în aprilie 2018.

Avocatul Dumitru Gabriel Voiniciuc din Botoșani, condamnat în 1999 la o amendă penală de 1 milion de lei vechi pentru lovire, a obţinut media 7,45 şi a optat pentru un post de judecător la Judecătoria Botoşani. El a fost reabilitat de drept în octombrie 2006.

Avocata Simona Cornelia Barbu, condamnată în 2017 pentru fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, a obţinut media 6,65 şi a optat pentru un post de judecător la Judecătoria Lieşti. În cazul ei, instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei.

Avocatul craiovean Robert Cosmin Preda, inculpat în 2017 pentru mai multe infracţiuni precum loviri și alte violențe, amenințarea, șantajul, hărțuirea, asistența și reprezentarea neloială și divulgarea secretului profesional, a obţinut media 7,75 şi a optat pentru un post de procuror la Parchetul Judecătoriei Slatina. El a primit clasare în cele din urmă.

Avocata Dochiana Bejan, consiliera ministrei PNL a Justiției Alina Gorghiu, a obţinut media 8,52 şi a optat pentru un post de judecător la Judecătoria Cornetu. În trecut, ea a fost și consiliera unor demnitari PSD: fostul ministru PSD al Sănătății Florian Bodog și fostul secretar de stat în MS Aurel Mohan.

Subcomisarul de poliție Răzvan Bejinaru de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Gorj, fratele viceprimaului PNL din Târgu Jiu, a obţinut media 8,46 şi a optat pentru un post de procuror la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu.

Ce spune CSM despre selecţia unor magistraţi cu probleme penale în trecut sau cu legături cu politicul

”Verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații se efectuează, potrivit prevederilor exprese ale Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu respectarea strictă a protecției datelor cu caracter personal. Prin urmare, referiri punctuale la persoane individualizate nu sunt permise de lege.

Consiliul înțelege interesul public pentru imaginea persoanelor care ar urma să ocupe funcția de judecător sau procuror și apreciază că acesta este legitim.

Situațiile în care o persoană nu se bucură de bună reputație sunt expres prevăzute de Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, iar acestea se referă numai la sancţiuni contravenţionale şi disciplinare. Posibilitatea ca acestea să fie luate în considerare este limitată expres de lege doar la cele aplicate într-o perioadă de 3 ani anterior datei primei probe a concursului.

Noţiunea de „bună reputaţie” a fost analizată în jurisprudența Curții Constituționale, respectiv Decizia nr. 187/2021, la care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a trebuit să se ralieze, iar aceasta a impus pentru analiza îndeplinirii acestei condiţii criterii clare, obiective, previzibile, lipsite de echivoc, care să se încadreze într-un concep juridic, nu doar moral, și care să nu permită aprecieri subiective.

Aceeași jurisprudență a instanței constituționale, care a determinat modificarea legislaţiei în anul 2022, nu permite consecințe nelimitate în timp asupra persoanei ca urmare a unor antecedente penale, contravenționale sau disciplinare și leagă acest criteriu în mod direct de noțiunea de demnitate a ființei umane.

Prin urmare, în analiza condiţiilor pentru participarea la concurs trebuie avute în vedere inclusiv efectele reabilitării prevăzute de Codul penal, care înlătură decăderile, interdicțiile și incapacităţile.

Activitatea Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să se realizeze în acord cu prevederile stricte ale legislației în materia concursurilor, chiar şi în prezenţa unui vector emoţional în dezbaterea mediatică, respectarea principiului legalității fiind esențială pentru asigurarea securității circuitului juridic al actelor emise în vederea primirii în profesia de judecător şi procuror[, arată CSM într-un comunicat de presă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Trăiască PCR în frunte cu secretarul general K W Iohannis.