G4Media.ro

CSM acuză că legea privind pensiile magistraților adoptată în Camera Deputaților este…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

CSM acuză că legea privind pensiile magistraților adoptată în Camera Deputaților este în contradicție cu principiul independenței justiției / „Este de neînțeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esențial și intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acuzat, miercuri, într-un comunicat de presă, că legea privind pensiile magistraților adoptată în Camera Deputaților este în contradicție cu principiul independenței justiției. „Este de neînțeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esențial și intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului”, susține CSM.

„Toate modificările preconizate în procedura parlamentară în curs sunt într-o evidentă contradicție atât cu principiul independenței justiției, cât și cu celelalte principii constituționale referitoare la securitatea juridică și predictibilitatea cadrului normativ, protecția așteptărilor legitime ale destinatarilor legii, egalitatea în drepturi și nediscriminarea, astfel cum au fost subliniate în mod constant în jurisprudența Curții Constituționale”, se arată în comunicatul CSM.

Consiliul susține că „modul în care puterea legiuitoare se raportează la autoritatea judecătorească printr-un demers care nesocotește grav valori esențiale ale democrației constituționale și ale statului de drept plasează în derizoriu principiul cooperării loiale care trebuie să caracterizeze activitatea autorităților publice„.

„În același timp, este de neînțeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esențial și intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului, de natură să genereze consecințe iremediabile în sistemul judiciar.

Este inacceptabil ca într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independența justiției să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuție în campania electorală”, se mai arată în comunicat.

Legea privind pensiile magistraților a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaților, cu 259 voturi pentru. Proiectul de lege urmează să meargă la Senat, care este camera decizională pentru acest proiect de lege.

Votul vine după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma iniţiatorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Da legea cu indexarea anuală a salariilor și pensiilor cu indicele de inflație cum e?Justitia asta din România nu-i oarba,e doar chioara.

  2. Da nu vreti sa va faceti si salariile singuri? Si pensiile? Si eventual sa lucrati un an doi acolo…si gata, apoi la relaxare pe banii prostilor.

  3. Este o aberatie, este ilegal, este neconstitutional ca magistratii sa aiba pensii speciale. Magistratii au salarii foarte mari, iar daca muncesc pana la varsta standard de pensionare vor avea si pensii foarte mari.
    Pensiile speciale sunt toate pensiile care nu se bazeaza pe contributivitate, pe toata dura activitatii.
    Este o aberatie, este ilegal, este neconstitutional ca magistratii (inclusiv CCR) sa dea decizii privind propriile salarii si pensii, drepturi si privilegii.

  4. Singurele lucruri care contează la pensiile magistraților sunt: să fie cat mai mari și să vină cat mai devreme.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.