G4Media.ro

CSM acuză Guvernul că elimină, prin mijloace fiscale mascate, pensia specială a…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

CSM acuză Guvernul că elimină, prin mijloace fiscale mascate, pensia specială a judecătorilor și procurorilor, încălcând astfel independența magistraților

Consiliul Superior al Magistratorii acuză Guvernul că prin proiectul de OUG anunțat privind impozitarea pensiilor speciale elimină ”în mod flagrant” pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor și că încalcă astfel independeța magistraților.

CSM susține, într-un comunicat, că jurisprudența Curții Constituționale a stabilit că independența justiției include securitatea financiară a magistraților și amintește Guvernului că la referendumul din luna mai s-a votat inclusiv eliminarea ordonanțelor emise de puterea executivă în domeniul legilor justiției.

Redam mai jos integral comunicatul CSM:

”Consiliul Superior al Magistraturii și-a exprimat în mod ferm poziția în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă și puterea executivă a obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, subliniind și reiterând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală.

Ignorând aceste garanții constituționale și opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor, încălcând astfel fără reținere independența obiectivă a magistraților din această perspectivă.

Proiectul de act normativ încalcă jurisprudența constantă a instanței constituționale ce a stabilit fără echivoc că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților.

Totodată, nu poate fi ignorat faptul că voința populară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanțelor emise de puterea executivă în domeniul legilor justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului și încălcarea independenței acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanții pentru a căror protecție și prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, așa cum s-a arătat în pozițiile anterior exprimate.”

Context

Taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, se numără printre măsurile ce vor fi incluse într-o Ordonanţă de Urgență ce urmează a fi discutată luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.

Potrivit acestora, se lucrează la definitivarea formei finale. Varianta este în prezent: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depăşeşte 7.000 de lei şi de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei.

Sursele citate au dat un exemplu de calcul în cazul unei pensii speciale de 18.500 lei: 2.000 de lei plafon lunar neimpozabil conform Codului fiscal, rezultă 16.500 lei suma luată în calcul. Impozitul pe venitul din pensie 16.500X10=1.650 lei. Taxa va fi de 900+50%X(16.850 – 10.000)=4.325 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ca sa vezi… zeii din justiție sărăcesc… unde esti tu codruto sa ne vezi. Sari in ajutorul nostru ca tare ni-i greu.

  2. Aoleu! Pina acum n-o incalca pe coana independenta (a justitiei)? Sau toate ca toate, da’ pina la bani?

  3. Of, mai dna Savonea, na, ati muncit degeaba in folosul pesedeului.
    Diurnă si transport pana la marginea orașului va mai lasa?

  4. Cât de independetă a fost Justiția înainte de această măsură ? Justiția asta independentă i-a achitat pe traficanții din Țăndărei ? Și pe atâția alții ? Nu puteți fii independenți decât pe bani mulți ? Fără să fii contribuit deloc la pensie, una de 4-5000 de lei nu vă este de ajuns ?

  5. Eu nu inteleg. Cum nu mai e un judecator independent, daca i se impoziteaza pensia speciala?!?
    Ca e la pensie, nu mai judeca/ancheteaza…
    Sau ca se gandeste ca nu mai are o pensie babana, atunci ii vin idei sa ia un pic de spaga de la infractor si sa judece stramb?!?

    ….ca nu inteleg…

    • Bine c-am citit ce-ai scris! Altfel, mi-ai fi zis ca te plagiez…exact asta am gandit si eu citind titlul articolului! Poate ca tartorii or vrea sa fie „independenti” si ca pensionari, dracu sa-i ia si sa-i inteleaga!

    • Deci, mi-e o sila de procurorii, judecatorii, statul de drept si democratia din Romanica de-mi da pe-afara! In afara de libertatea de a calatori si de libertatea de a nu munci nu s-a schimbat nimic fata de comunism.

  6. Escrocilor!
    Cum sariti voi cand e vorba despre buzunarele voastre UMFLATE de Bani multi si PENSII SPECIALE Fara pic de CONTRIBUTIE!!!
    Un Roman munceste o viata intreaga(35 de Ani la Barbati si peste 30 de Ani la Femei) si PLATESTE Contributie la Pensie, ca sa aiba o amarata de Pensie MEDIE de 1181Lei, AZI!
    Rusine!

  7. Bun și de aici ce-ar trebui să înțelegem? Că toți magistrații sunt niște profitori iar justiția în totalitatea ei este apărătoarea infractorilor? Că sunt toți niște privilegiați care nu răspund pentru faptele lor și sunt favorizați raportat la alte categorii sociale? Și care e ideea, desființăm justiția sau ce?

  8. Independenta magistratului sta in moralitatea lui .
    Mai terminati cu categoriile astea care ar fi speciale fata de oricare alta . Special este fiecare dintre noi . Cine se indreapta spre o profesie doar pe unicul criteriu salariu / beneficii nu are coloana vertebrala . Salarii mari din bani publici numai atunci cind cetateanul este multumit de prestatia acelui functionar bugetar .

  9. 1. „Proiectul de act normativ încalcă jurisprudența constantă a instanței constituționale ce a stabilit fără echivoc că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și ASIGURAREA UNEI GARANTII SOCIALE, cum este pensia de serviciu a magistraților.”

    Intrebare: Dar pentru romanii obisnuiti care MUNCESC 35 de Ani(Barbaii) si PESTE 30 de Ani (Femeile) de ce NU sustineti o „asigurarea unei garantii sociale”, cum e pensia de serviciu a magistratilor?!
    Sictir, javrelor!

    2. „Totodată, nu poate fi ignorat faptul că VOINTApopulară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 A FOST în sensul Eliminării Ordonanțelor emise de Puterea executivă în Domeniul Legilor Justiției.”

    Ce javre ordinare!
    NICIODATA CSM nu a criticat practica Guvernului de a da OUG, nici la OUG 13, cand Milionul de Romani a protestat aproape 1 An de zile in strada!
    V-a apucat GRIJA acum, evident!

    3. „CSM reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că NU VA TOLERA sub nicio formă afectarea statutului magistratului și încălcarea independenței acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanții pentru a căror protecție și prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, așa cum s-a arătat în pozițiile anterior exprimate.”

    NU veti TOLERA?
    Si ce veti FACE, ma rog?!
    NU mai slugariti PSD+ALDE, de exemplu!?