
CSM avizează negativ proiectul de lege privind pensiile magistraților inițiat de coaliția PSD-PNL-UDMR
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat marți negativ proiectul de lege inițiat de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și care vizează majorarea treptată a vârstei de pensionare a magistraților și reducerea cuantumului pensiilor speciale.
“Intervenția normativă este ab initio lipsită de orice justificare întrucât solicitarea Comisiei Europene din 25 martie 2025 nu a vizat modificarea condițiilor de pensionare a magistraților stabilite prin Legea nr 282/2023”, se arată într-un comunicat al CSM.
Consiliul nu este de acord cu expunerea de motive a actului normativ, care afirmă că proiectul este necesar pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, argumentând că “așa cum rezultă din comunicarea Comisiei, în analiza preliminară din 15 octombrie 2024 aceasta a evaluat pozitiv obiectivul 215, apreciindu-l ca fiind îndeplinit în mod satisfăcător ca urmare a intrării în vigoare a reformei realizate prin legea 282/2023:.
De asemenea, CSM argumentează că o nouă intervenție normativă cu privire la condițiile de pensionare, la doar un an de la precedenta reformă, “este de natură să afecteze stabilitatea cadrului normativ și să atragă consecințe negative asupra activității sistemului judiciar.
“Plenul Consiliului Suprem al Magistraturii consideră că această propunere legislativă are potențialul de a submina grav funcționarea sistemului judiciar pe termen scurt și lung, în principal prin afectarea resurselor umane”.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativa, însă cu o serie de observații si propuneri substanțiale.
Astfel, Consiliul Legislativ atrage atenția că “având în vedere accepțiunea recunoscută de Curtea
Constituțională pentru principiul așteptări legitime (…) textele propuse pentru art. I-IV sunt predictibile doar pentru persoanele care vor intra în sistemul de justiție, al Curții Constitutionale sau al altor institutii asimilate sub aspectul regimului pensiilor de serviciu ale magistratilor, începând cu data inträrii în vigoare a legii care face obiectul prezentei propuneri”.
În actuala redactare a proiectului de lege, “măsurile preconizate la art. I – IV sunt susceptibile sã aducã atingere, prin modificarea intempestivã a conditiilor de pensionare si a cuantumului pensiei, nu doar principiului neretroactivitätii legii, principiului sperantei legitime si principiului (teoriei) drepturilor câstigate, ci si prevederilor constitutionale referitoare la independenta justiției”, precizează Consiliul Legislativ.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii