CSM încearcă pentru a cincea oară validarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale. Surse: Se preconizează un scor strâns de 10-9, cu vot favorabil lui Florea
După patru încercări eșuate, Adina Florea ar putea fi numită, astăzi, procurorul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), au explicat surse din sistemul judiciar pentru G4Media.ro. Dacă precedentele ședințe ale Consiliului Superior al Magistraturii au fost boicotate de mai mulți membri ai forului, de data aceasta se va întruni cvorumul necesar pentru dezbaterea validării lui Floarea în fruntea Secției Speciale. Votul va fi unul pentru Adina Florea, la limită, conform surselor citate.
Cum arată calculele
Din cele 19 voturi, 10 ar fi pentru Florea. Balanța ar putea fi înclinată decisiv de noua șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, numită recent, cu susținerea Liei Savonea, președintele CSM.
În tabăra celor care se împotrivesc validării Adinei Florea sunt cei șapte judecători și procurori care au refuzat să participe la cele patru ședințe care au avut loc în ultimele două luni: Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac și Tatiana Toader. Lor ar putea să li se alăture ministrul Justiției, Ana Birchall, și procurorul general interimar, Bogdan Licu.
De ce nu a fost validată Florea până acum
Motivul boicotului în CSM a fost așteptarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și GRECO, referitoare la activitatea SIIJ. Deși ambele au criticat existența Secției Speciale, până acum nu s-a luat nici o măsură concretă.
Criticile GRECO și ale Comisiei de la Veneția la adresa Secției Speciale
În raportul publicat la începutul lunii iulie, GRECO a arătat că este în mod deosebit preocupat de faptul că recomandarea de a fi abandonată crearea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorata. În Raportul Ad hoc, GRECO a recomandat abandonarea creării secției speciale pentru investigarea magistraților. GRECO a mai precizat că această sectie a fost vazută ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdicție.
Experții Comisiei de la Veneția au explicat în raportul dat publicității în luna iunie că Secţia Specială este văzută ca un obstacal în lupta împotriva corupţiei, dar şi a crimei organizate, datorită modului neclar de funcţionare a acesteia.
„Motivele înfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu o jurisdicţie vagă, rămân neclare. Procurorii-şefi ai acestei Secţii au fost numiţi în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secţiei Speciale şi şeful acesteia se află subt controlul ierarhic al Procurorului general. În momentul în care Secţia specială nu va mai face faţă tuturor dosarelor care vor fi de competenţa sa, va deveni un obstacol în faţa luptei anticorupţie şi a crimei organizate”, se arată în raportul citat.
Ce dosare mari are Secția Specială
Cazul Caracal. Secția specială a deschis o anchetă pentru abuz în serviciu, în care verifică atât intervenția magistraților și a polițiștilor de după apelurile la 112 ale Alexandrei, cât și modul în care DIICOT Craiova a investigat cazul Luizei Melencu, tânăra dispărută în aprilie, pe care Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o. În ancheta au fost puși sub învinuire un procuror și trei polițiști.
Dosarele Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă DNA, favorită pentru preluarea funcției de procuror șef al Parchetului European, este cercetată în două dosare penale. Într-unul, Kovesi este acuzată că a încălcat legea implicându-se, ca procuror general, în extrădarea lui Nicolae Popa, iar în celălalt că ar fi girat o serie de presupuse ilegalități comise de procurorii de la DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu.
Ancheta declinată de DIICOT, care o vizează pe Adina Florea
Procurorii DIICOT au declinat în favoarea Secției Speciale o parte din ancheta care îl are ca protagonist pe Darius Vâlcov, privind publicarea protocolului secret încheiat între Parchetul General și Serviciul Român de Informații. Motivul? Protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de apel Constanţa (PCACT), pe când Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.
Foto: Adina Florea (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii