CSM l-a salvat încă o dată de la revocare pe șeful Inspecției judiciare/ Sub mandatul lui Netejoru, Inspecția a hăituit procurorii care au instrumentat dosare grele și judecătorii care au criticat abuzurile PSD de pe vremea lui Dragnea
Plenul CSM a aprobat rapoartele de audit al managementului Inspecției Judiciare (IJ) pe anii 2018 și 2019 și a constatat ca rămas fără obiect raportul pe 2016, potrivit ordinii de zi soluționate a plenului CSM de joi, 8 octombrie 2020. Vezi aici la punctul 7. Votul din plen echivalează cu menținerea în funcție a actualului șef al IJ, judecătorul Lucian Netejoru, au explicat pentru G4media.ro surse din CSM.
Plenul a aprobat rapoartele IJ cu un vot de 11 la 7. Potrivit unor surse judiciare, printre cei care au votat împotriva rapoartelor IJ se numără judecătorii Mihai Bălan, Andrea Chiș și procurorii Cristi Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, George Solomon și Gabriela Scutea. De notat că, potrivit surselor G4media.ro, judecătorul Bogdan Mateescu ar fi votat pentru aprobarea rapoartelor IJ.
Potrivit alineatului 5 din articolul 67 al legii 317/2004 privind CSM, modificată de PSD:
”Inspectorul-șef poate fi revocat din funcție de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale.
Revocarea se dispune pe baza raportului de audit prevăzut la art. 68, numai ca urmare a propunerii formulate, în acest sens, de către o comisie alcătuită conform alin. (3^1), însă fără participarea psihologului”.
Cu alte cuvinte, au explicat sursele G4media.ro, dacă plenul CSM respingea rapoartele de audit al managementului Inspecției judiciare, ar fi trebuit totodată să sesizeze comisia care l-a numit ca să demareze procedura de revocare.
Această comisie este formată din fosta șefă a CSM, Lia Savonea, judecătoarea Evelina Oprina, Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, judecătoarea Andrea Chiș și procurorul Florin Deac. Cu alte cuvinte, în această comisie ar fi o majoritate de 3-2 favorabilă lui Netejoru.
Cine e Lucian Netejoru. Sub mandatele lui, Inspecția Judiciară a deschis nenumărate acțiuni disciplinare împotriva procurorilor care au instrumentat dosare grele. Cel mai proeminent client al IJ a fost ex-șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
Aproape toate acțiunile disciplinare al IJ, cu excepția celor împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, zis Portocală, au fost respinse însă de Secția pentru procurori a CSM.
Inspecția judiciară condusă de judecătorul Netejoru a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor judecători care au criticat abuzurile PSD de pe vremea lui Liviu Dragnea. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț.
Judecătoarea Muntean a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor. Vezi aici.
Judecătorul Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției.
- „Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, a scris Danileţ.
Sancțiunea aplicată de CSM ca urmare a acțiunii disciplinare a IJ a fost menținută însă de Înalta Curte de Casație și Justiție. Vezi aici.
Menținerea judecătorului Netejoru la conducerea IJ după expirarea primului său mandat, cu ajutorul unei OUG emise de Guvernul PSD, face obiectul procesului deschis la CJUE de magistrații români. Curtea de Justiție a UE urmează să se pronunțe în acest caz și în legătură cu soarta Secției Speciale de investigare a magistraților până la sfârșitul acestui an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii