G4Media.ro

CSM, proiect radical: vrea să facă propunerile pentru numirea și revocarea șefilor…

Foto: Codrut Olaru (InquamPhoto / Ovidiu Micsik)

CSM, proiect radical: vrea să facă propunerile pentru numirea și revocarea șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât joi sesizarea ministrului Tudorel Toader şi a lui Florin Iordache, preşedintele Comisiei Speciale comune, cerându-le să modifice legislația astfel încât rolul principal în numirea și revocarea procurporilor-șefi să fie făcută de secția de procurori a CSM.

Astfel, secția de procurori ar urma să facă propunerile, ministrul Justiției ar urma să dea aviz, iar numirea și revocarea ar urma să fie făcută de președintele României.

CSM a propus și o alternativă: dacă ministrul Justiției vrea să rămână cel care face propunerile pentru numire și revocare, avizul CSM să devină conform (obligatoriu).

Comunicatul integral al CSM:

În şedinţa din data de 12 iunie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea domnului Tudorel Toader, Ministrul justiţiei şi a domnului Florin Iordache, Preşedintele Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, în legătură cu propunerea de modificare a dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (4) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează procedura de numire şi, respectiv, de revocare din cele mai înalte funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public.

În concret, având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a propus modificarea dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (4) din Legea nr.303/2004, după cum urmează:

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

…………………………………………………………………………………………………..

(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei. Secţia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.”

În măsura în care se apreciază că, totuşi, propunerea de selecţie în aceste funcţii trebuie să rămână atributul ministrului justiţiei, Secţia pentru procurori a propus modificarea normei mai sus menţionată, după cum urmează:

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

…………………………………………………………………………………………………..

(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.”

În ambele cazuri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că modificarea legislativă propusă asigură consolidarea rolului pe care însăşi Legea fundamentală îl atribuie Consiliului Superior al Magistraturii prin dispoziţiile art. 133 alin. (1) din Constituţia României.

Foto: Codruț Olaru, șeful secției de procurori din CSM (InquamPhotos / Ovidiu Micsik)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Adica asa cum era inainte sa modifice Morcovei legile?

  2. Sah…si curand si…mat…! Bozo e relativ important, Bibi e si el relativ important, dar CSM-ul trebuie sa fie cel mai…important..!
    Completare: numirea membrilor CSM, trebuie sa se faca pe criterii strict profesionale…!
    Traiasca Independenta Justitiei, hai cu CENTENARUL…!

  3. Da, cam așa ceva, felicitări CSM

  4. Sclavii lui Kovesi din CSM,doi procurori din secție au dosare pe rol la DNA

  5. @redactie Nu se poate face ceva cu IP-urile lui Pudila, Asistat si alti cativa?

    • Ba da, la fel ca-n vremea voastra de glorie: tribunale ale poporului, sau la canal, sau batuti in beciuri, pentru ca au gandit sau vorbit impotriva “hashtag rezist”, noua oranduire neomarxist-liberalo-idioata, pe care fac in fiecare zi pe ei de frica, sa nu-mi faca ceva la ip!

    • Se vede că ești fan Kovesi mai Silica!

    • Nu, nu se poate face nimic cu IP-ul niciunuia !
      Asa ati vrut la un moment sa scapati si de Dracul, fara sa va ganditi ca e mai bine si mai sanatos sa-l aveti in fata, in toata splendoarea (sic!) !
      Ei fac parte din decor, asa ca lasatii in pace (sic!)…!

      Eu unul simt ca n-as putea merge mai departe fara ei, pur si simplu mi se atrofiaza simturile, si nu e deloc bine pentru unul ca mine…

      PS. O singura rugaminte am la respectivii: sa mai varieze putin repertoriul, prea lasa senzatia de lipsa de inspiratie si de onorariu neindestulator…!

    • Scuzati, va rog: lasati-i in pace (sic-sic!)

  6. @sile: Politica pumnului în gură v-a caracterizat mereu, ăsta e argumentul vostru suprem (al prea-rezistenților), când cineva are altă opinie. Fi-mi-ar silă, sile…

    • Nu inteleg, ce politica a pumnului in gura?
      Daca nu postati pe hotnews sau g4media ramaneti neauziti?

      Eu ma gandeam doar la putina decenta: cum eu nu-mi fac veacul pe site-urile (scuzati de expresie) a3 sau rtv, pentru ca nimeni de acolo nu vrea auda ce am eu de spus, chiar nu vad de ce credeti voi ca postarile voastre au vrea valoare pe aici.

  7. Tarii asteia i-ar merge mult mai bine daca politicul nu si-ar baga nasul deloc in chestiile unde profesionistii recunoscuti si valorosi ar trebui sa isi faca treaba ( adica zero ingerinta in justitie, in cultura, in educatie, in administratie) . Iar evaluarea corecta a unui profesionist poate fi facuta doar de un specialist, nu de un om politic….cam despre asta este vorba.. nu de politica pumnului in gura, ci de politica in folosul natiunii si a cetatenilor ei – a tuturor cetatenilor ei.

    • Acum se-ntelege si de unde” Zuzu”! Profesionistii se ocupa de bransa lor, ba ej nebun? Superidee, eu zic sa facem ceva ce nu a mai incercat nimeni din lume: un guvern tehnocrat!

  8. O propunere de bun simt , dar nu va fi aprobata pentru ca haimanalele astea nu vor independenta justitiei , ei vor voia lu’ Voiculescu : „sa avem justitia” .
    Daca vor fi de acord cu propunerea asta , chiar e rezonabil.
    Justitia nu trebuie sa depinda de un om fie ca e presedinte fie ca e seful partidului care a cistigat alegerile.

  9. @sile.
    Se poate face, cum nu!
    Dar nu de catre redactie ci de catre noi; si sunt doua variante de joc:
    1. „Ignore total” – si cand si-or da seama ca croncane degeaba, s-or linisti, pe principiul ca fiecare cioa-pasare pe limba ei piere. Se prea poate sa realizeze si PZD-ei ca-i cam platesc degeaba si-or sa le retraga covrigul zilnic… Atat timp cat sunt bagati in seama, isi cam fac treaba se pare si au si bonus zilnic: pe langa covrig, primesc si sana!
    2. Daca totusi vrei sa te exprimi, atunci cel mai simplu e sa bati/batem pu(di)la maxim de ei!!
    Si cum, cu siguranta ai observat ca nu-i prea duce neuronul (ca drept dovada – n-au nici un cuvant in afara „textelor” dictate de stapani), daca le dam cu pu(di)la peste nas cat mai subtil posibil avem toate sansele sa ne si amuzam copios pe seama lor. Iti garantez ca-s atat de idioti incat sa se enerveze si sa genereze si mai multe glumite!!
    Si uite asta la fiecare post se vor naste bancuri zilnice cu si despre pudila (aka toti trolii de pe aici si de pe hn).
    @redactie – cum ar fi sa organizam saptamanal un concurs de bancuri cu si despre pudila & comp!?!

  10. Si mie mi se pare ca sunt cam puerili ăștia doi: pudy si asistatul. De unde oare i-or fi recrutat ca au luat țeapă cu ei. Dar lasa-i ca de-abia ajută cititorii decenti sa inteleaga mai bine contextul general. Sunt un fel de sonerii care zdrangane cu atât mai tare cu cât articolul e mai bun sau argumentele din comentarii mai interesante. Nu-ti bate capul cu ei.

    • Forumul colcaie de sorositi binomisti rezistenți,așa că am zis sa vă ofticam puțin!

    • Ce dragut si sincer…! Abia mi-am putut stapani lacrimile…!

    • Nici nu-s convins ca-s mai multi, ca textele lor nu difera niciodata. In cel mai bun caz posteaza pe articole diferite.

      @pudila Pe mine nu ma „oftici” decat cu argumente. Ce postezi tu n-are nici macar tangential legatura cu logica.

  11. Consider ca ar fi mai corect , ca procurorii si judecatorii sa fie alesi prin vot al cetatenilor .