G4Media.ro

CSM renunță la pragul de 50 de mii de euro, sub care…

CSM renunță la pragul de 50 de mii de euro, sub care abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcționarii nu mai era infracțiune

Consiliul Superior al Magistraturii anunță, într-un comunicat, că a reevaluat propunerea de modificare a Codului Penal, care prevedea un prag de 50 de mii de euro sub care abuzul în serviciu, folosirea abuzivă a funcției sau uzurparea funcției, divulgarea de informații nu mai constituiau infracțiuni. Noua propunere de text a CSM nu mai prevede un prag pentru aceste infracțiuni, ci doar o înjumătățire a pedepselor pentru persoanele care achită prejudiciul în timpul urmăririi penale sau pe durata judecății.

(Foto: Președinta CSM, Simona Marcu, Sursa: Inquamphotos/ Octav Ganea)

Redăm mai jos comunicatul CSM:

”Reţinând că propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizând modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretată într-un sens contrar celui urmărit, iar discursul public a valorificat-o ca potenţială sursă pentru modificarea conţinutului infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de către funcţionarii publici, ipoteză pe care Consiliul o respinge în mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificată, în şedinţa Comisiei nr.1 – Legislaţie şi cooperare interinstituţională de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat conţinutul propunerii de text pentru a întări scopul urmărit iniţial – recuperarea prioritară a prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite exclusiv în mediul privat.Consiliul Superior al Magistraturii respinge în mod categoric distorsionarea opiniilor exprimate de acesta în exercitarea rolului său constituţional, în cadrul dezbaterilor publice de către persoane din întreg spectrul politic.”

Vechea propunere de modificare a articolului 308 din Codul Penal:

  • (4) Infracțiunile prevăzute la art 295 (delapidare – n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuzivă a funcției, uzurparea funcției – n.r.) și art. 304 (divulgarea informațiilor secrete – n.r.), săvârșite în conditiile alin (1), dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecată.

Noua propunere de modificare a articolului 308 din Codul Penal:

  • (3) Dacă infracţiunile prevăzute la art. 295 şi art. 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea dfinitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.

G4Media a refăcut astăzi traseul propunerii inițiale. Astfel, propunerea care prevedea pragul de 50 de mii de euro ajunge la comisia Iordache pe data de 15 mai, ca propunere suplimentară, din partea CSM, printr-o adresă semnată de președinta instituției, Simona Marcu. Nu mai departe de data de 14 mai, CSM a mai făcut o serie de propuneri privind modificarea Codului Penal, referitoare la evaziunea fiscală, iar pe data de 8 mai, alte propuneri. În ziua în care Liviu Dragnea a aflat că procurorii cer 7 ani de închisoare în dosarul angajărilor fictive, CSM își amintește că mai are o propunere și revine cu o adresă având acest unic punct:  un prag de 50.000 de euro pentru infracțiunile de abuz comise de alte persoane decât funcționarii publici.

  • Motivarea, imposibil de înțeles: ”Reconfigurarea art. 308 în sensul propus este necesară având în vedere că infracțiunile prevăzute la art 295, 297-300 și art 304 sunt comise, de regulă, în mediu privat, iar un rol principal în această materie îl are recuperarea prejudiciului cauzat (…) Aceste intervenții normative sunt în concordanță sub aspect conceptual cu propunerile Consiliului Superior al Magistraturii privind modificarea și completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, transmise aceleiași comisii.”

G4Media a mai explicat care era riscul acestei modificări: ”Toate datele indică o mișcare în doi pași. Odată impus pragul de 50.000 de euro pentru infracțiuni comise de alte persoane decât funcționarii, este doar o chestiune de timp până când se va generaliza. Odată setat acest standard, comisia Iordache va spune așa: dacă magistrații din CSM au stabilit că, în cazul abuzului în serviciu comis de administratorii de bloc, de exemplu, fapta devine penală de la 50.000 de euro în sus, atunci același prag sau măcar unul similar trebuie pus și în cazul faptelor săvârșite de funcționari.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nici usturoi n-au mancat, nici gura lor colectiva nu miroase.

    Da, nu tot CSM-ul e corupt, dar e suficient de corupt incat sa actioneze in favoarea lui Dragnea in diverse moduri.

    Daca trecea legea si Parlamentul scria dupa aceea un amendament pentru Dragnea… nu mai retrageau nimic.

  2. Singura gura care pute e a ta bai Marcela.

  3. Rusine Simona Marcu! Nu ti-e rusine de colegii tai necoruptibili si de oamenii cinstiti din tara asta? Intr-o tara in care coruptii fura nestingheriti de legile tale vrei sa-ti cresti copiii? Rusine , cu cat urci mai sus cu atat esti mai jalnica si mai lasa Antena 3 , mai asculta-i si tu pe Liiceanu, Cartarescu, Sora, Plesu …. , mica noastra elita care mai este , poate ai mai intelege si tu realitatea si te-ai jena sa faci pe viitor asemenea ticalosii . E odios sa te vinzi pe seama distrugerii viitorului unui popor !

  4. Bifat, pentru moment. Batalii si razboaie in timp de pace. Imi place sa cred ca G4 a jucat un rol. Unul din “campuri” sau “ vai” unde ne intilnim.