CSM-ul condus de Lia Savonea acuză grave dezinformări ale presei şi susţine că a făcut baremul de notare astfel încât Lucian Netejoru să aibă „şanse egale” la concursul pentru şefia Inspecţiei Judiciare
CSM a emis azi un comunicat de presă cu precizări în care acuză „gravele dezinformări care au apărut în presă” referitoare la concursul prin care şeful interimar al Inspecţiei judiciare (IJ), Lucian Netejoru, a fost admis cu punctaj maxim de 100 de puncte pentru funcţia de şef plin al IJ. „Dezinformările” acuzate de CSM ar fi în articole ale G4media, Ziare.com şi Adevărul.ro.
CSM-ul condus de Lia Savonea admite însă că baremul de notare a fost întocmit de comisia de concurs astfel încât Netejoru să nu poată fi respins „de plano”, ci să existe posibiltatea atât de a fi admis, cât şi de a fi respins.
„Acest barem asigură, pe lângă obiectivitate şi transparenţă, şi premisele unei decizii consolidate a Comisiei de concurs, în vreme ce alte abordări propuse ar fi generat situaţia atipică în care un număr de 2 din totalul celor 5 membri să poată determina o soluție de respingere de plano a candidatului, drept de veto neprevăzut de lege sau regulament, în vreme ce soluţia adoptată în majoritate de comisie a creat premise egale pentru oricare dintre posibilele soluții, de admitere ori de respingere a candidatului”, susţine CSM.
Citeşte comunicatul în întregime aici.
Şeful interimar al Inspecției Judiciare (IJ), judecătorul Lucian Netejoru, a fost declarat admis cu un punctaj maxim de 100 de puncte pentru postul plin de șef al IJ de către comisia de concurs a CSM, formată din președinta Consiliului, Lia Savonea, judecătoarea Evelina Oprina și reprezentantul societății civile, Victor Alistar, pe de-o parte, și judecătoarea Andrea Chiș și procurorul Florin Deac, pe de altă parte.
Regulamentul de concurs a fost stabilit de CSM încă din 3 decembrie 2018 și spune că cei 5 membri ai Comisiei pot acorda maximum 100 de puncte, însă, pentru a fi admis, candidatul nu poate obține mai puțin de 70 de puncte ca medie aritmetică.
Chiar dacă Savonea, Oprina și Alistar ar fi dat punctaj maxim de 100 de puncte, exista riscul ca Deac și Chiș să nu îi acorde acestuia 50 de puncte, astfel încât să obțină minimul de 70 de puncte ca medie aritmetică (350 : 5 = 70).
Prin urmare, potrivit surselor G4Media.ro, în dimineața interviului lui Netejoru, pe 27 martie, trioul Savonea – Oprina – Alistar ar fi modificat baremul de notare.
Potrivit noului barem, fiecare membru al Comisiei de concurs trebuia să noteze cu minim 1 punct fiecare criteriu de notare şi să îi dea lui Netejoru minim 25 de puncte (5 x 5 = 25 de puncte).
Așadar, minim 25 de puncte – Chiș + minim 25 de puncte – Deac = 50 de puncte. Cu cele 100 ale trioului Savonea-Oprina-Alistar, Netejoru ar fi făcut 350 de puncte, deci 70 de puncte ca medie aritmetică, minimul ca să fie admis.
În caz contrar – a stabilit trioul Savonea-Oprina-Alistar – dacă Deac și Chiș nu ar fi dat câte minimum 25 de puncte lui Netejoru, fișele lor ar fi fost anulate. Așadar, dacă Deac și Chiș ar fi respectat noile ”reguli”, i-ar fi dat cele 50 de puncte necesare lui Netejoru. Dacă nu le-ar fi respectat, fișele de notare le-ar fi fost anulate.
Pâna la urmă, fișele de notare ale lui Chiș și Deac au fost anulate și au fost luate în considerare doar fișele lui Savonea, Oprina și Alistar, care l-au notat pe Netejoru cu câte 100 de puncte. 300 : 3 = 100 de puncte, deci admis cu punctaj maxim.
Cine e Lucian Netejoru. Pentru desemnarea lui ca șef interimar al IJ, în toamna anului trecut, Guvernul a emis o OUG de prelungire a mandatului. Netejoru fusese șef al IJ timp de 3 ani și mandatul lui expirase pe 1 septembrie 2018. Așadar, Executivul a decis conducerea unei instituții care verifică puterea judecătorească.
Liderul PSD Liviu Dragnea a intervenit personal pentru prelungirea mandatului lui Netejoru la IJ ca interimar.
”Aș fi fost foarte bucuros dacă Tudorel Toader ar fi inițiat și ar fi dus până la aprobare ordonanța de urgență privind Inspecția Judiciară. Ca multi alți colegi și eu sunt supărat pentru că se pot pune sub semnul întrebării anchete aflate în derulare. E destul de ciudat și greu de înțeles de ce nu a făcut asta. Vreau să avem o discuție pe tema asta”, declara Dragnea la Parlament, la începutul lui septembrie 2018.
IJ, condusă de Netejoru și Gheorghe Stan zis Geani (actualul șef de la Secția specială de investigare a magistraților, care o anchetează pe Kovesi) a inițiat un control la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general pentru verificări în dosarul ”10 August”, chiar înainte ca liderul PSD Liviu Dragnea să fie audiat în acest caz.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii