G4Media.ro

Csoma Botond, deputat UDMR, după avizul Comisiei de la Veneţia privind desfiinţarea…

Csoma Botond, deputat UDMR, după avizul Comisiei de la Veneţia privind desfiinţarea Secţiei Speciale: „Suntem de acord cu eliminarea super-imunităţii magistraţilor, dar vrem ca dosarele să meargă la Parchetul general, nu la DNA”

UDMR este de acord cu eliminarea super-imunităţii magistraţilor (a avizului CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor), dar insistă ca dosarele de corupţie ale acestora să nu se întoarcă la DNA, ci la Parchetul general – a declarat luni pentru G4media.ro deputatul UDMR Csoma Botond, după avizul Comisiei de la Veneţia privind desfiinţarea Secţiei Speciale.

Deputatul UDMR a explicat de ce UDMR vrea ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să nu se întorcă la DNA, ci să meargă la Parchetul general. „Este o structură existentă, nu trebuie creată o nouă structură şi pentru motive de checks and balances (verificare şi control – n.r.) pentru ca justiţia să funcţioneze în mod adecvat„, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond. Argumentul parlamentarului UDMR este acela că ar fi nesănătos ca procurorii DNA, care îi anchetează pe funcționari și politicieni, să îi ancheteze și pe magistrații care se pronunță în dosarele DNA.

Comisia de la Veneţia a recomandat ca, din proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, să fie eliminate imunităţile pentru magistraţi la trimiterea în judecată. În plus, Comisia salută reîntoarcerea dosarelor de corupţie ale magistraţilor la DNA.

Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT și înțelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați (…)

Amendamentele adoptate în Camera Deputaților ridică numeroase semne de întrebare atât pe conținut, cât și pe procedură. Comisia de la Veneția recomandă ca aceste amendamente (privind super-imunitatea magistraţilor –n.r.) să fie înlăturate complet.

Comisia de la Veneția dorește să sublinieze că desființarea Secției Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă și că încurajează autoritățile române să continue cu un proces de reformă mai larg”, se arată în comunicatul Comisiei.

Comisia salută reîntoarcerea la principiul specializării şi reîntregirea competenţelor DNA-ului şi DIICOT-ului. Aceasta răspunde şi la încercările venite din anumite zone de a se reînfiinţa SIIJ-ul (Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General – n.r.) sub altă denumire în cadrul fie al SUPC-ului (Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General – n.r), fie ca o secţie separată în cadrul PÎCCJ-ului (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau Parchetul General – n.r.), care să nu se numească SIIJ, dar în esenţă să facă acelaşi lucru sau mai exact să nu facă nimic”, a declarat pentru G4media.ro şi procurorul militar Bogdan Pîrlog, co-preşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a solicitat sesiune extraordinară la Senat cat mai repede, chiar săptămâna viitoare, pentru desfiinţarea Secţiei speciale. „Eu mă aştept din partea colegilor de Coaliţie să-şi respecte cuvântul dat şi să respecte programul de guvernare pe care l-am votat cu toţii în Parlament în care scrie negru pe alb: desfiinţarea SIIJ, scrie negru pe alb: refacerea competenţelor DNA”, a declarat şi ministrul Justiţiei Stelian Ion într-o conferinţă de presă.

Premierul Florin Cîţu a declarat la Parlament că el personal susţine varianta de lege a Guvernului, cea fără super-imunitatea magistraţilor şi care prevede reîntoarcerea dosarelor la DNA.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul  de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale, însă a introdus garanţii suplimenatre pentru magistraţi. Astfel, aceştia nu ar putea fi trimişi în judecată fără acordul CSM. Proiectul de lege este acum la Senat, la Comisia juridică. Un alt amendament depus  la Senat de către senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar prevede ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să nu se întoarcă la DNA, ci să meargă de la SIIJ la Parchetul General.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR. 

Foto: Csoma Botond / InquamPhotos Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Cum era în piesa aia de Caragiale, O scrisoare pierdută: să se modifice, dar nu în părțile esențiale.

  2. Da’ ce vă sperie DNA-ul așa, bade?

    • Pai e simplu, judecătorul care are în fața lui un procuror care ii poate face dosar (pe model Portocală) se teme să judece corect. Din acest motiv, dna, care acuză un politician, nu trebuie să poată acuza și judecătorii.

    • @Dan
      Si care este logica din comentariul dumneavoastra?
      Sa inteleg ca procurorii din parchetul general nu au si alte cauze cu care ajung in fata judecatorului. Dar, mnoo, mai bine sa utilizam niste procurori nespecializati in cazurile de coruptie (vezi cei de la prachetul general) – in dauna celor specializati. Ca, deh, poate asa mai sunt ceva sanse sa scape nenea magistratu’, la pachet si cu nenea udemeristu’.

    • Se strânge lațul Dane, se strânge lațul ….

    • Se strânge lațul, cine nu e cu noi e împotriva noastră.

    • @Nume, pentru ca
      oamenii destepti sufla si in iaurt dupa ce DNA a facut politie politica cu implicarea SRI in actul de „justitie”.
      Capisci?
      By the way, Kovesi cand va fi trasa la raspundere pentru asta?

    • @Laleaua, politie politica? Du-te de-ti intreaba parintii ce inseamna aia politie politica aeriano!

  3. vreau sa stiu ce cauta acest individ obraznic si tupeist in parlamentul Romaniei!

  4. Normal ca la Parchetul General, ca v-a intrat frica in oase de DNA.

  5. Măcar acuma știm ce vă doare . Așa-i ungure?Unde se poate manevra ceva…hop și voi!

  6. UDMR se teme de o Justiție independentă!

  7. DNA „e proști”

  8. Esti spurcat amice, SIIJ nu e o subunitate a Parchetului General?

  9. „VA TREMURA PUȚA
    CA VINE KODRUȚA !!!

    • UDMR apara SIIJ pentru actele teroriste de distrugere a romanilor musamalizate.

    • SIIJ este o secție p$distoidã .. Cã justiția din RO e o varzã de Balkani mai degrabã .. decât de Bruxel .. nu i ceva wow !

    • Ai uitat când pe vremea usl se plangea Antonescu la Ponta că numai primarii pnl sunt anchetați de kovesi 🤣

  10. Perfect! Asta înseamnă că USR+ se poate băga peste ministrul mediului și să-i dea planurile peste cap cu legalizarea vânătorii de trofee.

  11. In final: faca-se voia UDMR, ca intotdeauna!
    Balamaua UDMR va decide!
    In oricare alianta au fost, UDMReii au decis: fara voturile lor alianta nu are majoritate, UDMR decide, astia se infoaie degeaba!
    Bravo, Romania, sta o Romanie intreaga la cheremul unei „balamale” politice cu putin peste 6% din voturile alegatorilor!!!!

  12. A început sa le între ungurilor morcovul din cauza DNA?

    • Mai degraba magistratilor corupti si protejati de Sectia Speciala. Ungurul face pe hotul, cere mutarea dosarelor SS de la Parchetul General tot la Parchetul General care nu are atributiuni pe coruptie.

  13. UDeMeReu avand ADN de PeeeSeeeDeeee „e” frica de DNA
    cu siguranta si PeeeNeeeLeeee vor fi aia care vor „dezamorsa” situatia, ascultand de UDeeeMeeReeuuu

  14. Tarfele udemeriste tin cu dintii de SIIJ si vor sa o transforme in orice, numai sa nu o desfiinteze.

  15. În aceeași logică, procurorii de la parchetul general ar putea pune presiune pe judecătorii dacă nu dau soluții favorabile în celelalte dosare ale PÎCCJ?

  16. Hotii din UDMR, copilasii lui Dragnea, ce sa zica? Dar poate vad acum si fraierii de v-au votat cine sinteti voi – PSD-ul maghiar!