Csoma Botond, deputat UDMR, după avizul Comisiei de la Veneţia privind desfiinţarea Secţiei Speciale: „Suntem de acord cu eliminarea super-imunităţii magistraţilor, dar vrem ca dosarele să meargă la Parchetul general, nu la DNA”
UDMR este de acord cu eliminarea super-imunităţii magistraţilor (a avizului CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor), dar insistă ca dosarele de corupţie ale acestora să nu se întoarcă la DNA, ci la Parchetul general – a declarat luni pentru G4media.ro deputatul UDMR Csoma Botond, după avizul Comisiei de la Veneţia privind desfiinţarea Secţiei Speciale.
Deputatul UDMR a explicat de ce UDMR vrea ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să nu se întorcă la DNA, ci să meargă la Parchetul general. „Este o structură existentă, nu trebuie creată o nouă structură şi pentru motive de checks and balances (verificare şi control – n.r.) pentru ca justiţia să funcţioneze în mod adecvat„, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond. Argumentul parlamentarului UDMR este acela că ar fi nesănătos ca procurorii DNA, care îi anchetează pe funcționari și politicieni, să îi ancheteze și pe magistrații care se pronunță în dosarele DNA.
Comisia de la Veneţia a recomandat ca, din proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, să fie eliminate imunităţile pentru magistraţi la trimiterea în judecată. În plus, Comisia salută reîntoarcerea dosarelor de corupţie ale magistraţilor la DNA.
”Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT și înțelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați (…)
Amendamentele adoptate în Camera Deputaților ridică numeroase semne de întrebare atât pe conținut, cât și pe procedură. Comisia de la Veneția recomandă ca aceste amendamente (privind super-imunitatea magistraţilor –n.r.) să fie înlăturate complet.
Comisia de la Veneția dorește să sublinieze că desființarea Secției Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă și că încurajează autoritățile române să continue cu un proces de reformă mai larg”, se arată în comunicatul Comisiei.
„Comisia salută reîntoarcerea la principiul specializării şi reîntregirea competenţelor DNA-ului şi DIICOT-ului. Aceasta răspunde şi la încercările venite din anumite zone de a se reînfiinţa SIIJ-ul (Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General – n.r.) sub altă denumire în cadrul fie al SUPC-ului (Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General – n.r), fie ca o secţie separată în cadrul PÎCCJ-ului (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau Parchetul General – n.r.), care să nu se numească SIIJ, dar în esenţă să facă acelaşi lucru sau mai exact să nu facă nimic”, a declarat pentru G4media.ro şi procurorul militar Bogdan Pîrlog, co-preşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie.
Ministrul Justiţiei Stelian Ion a solicitat sesiune extraordinară la Senat cat mai repede, chiar săptămâna viitoare, pentru desfiinţarea Secţiei speciale. „Eu mă aştept din partea colegilor de Coaliţie să-şi respecte cuvântul dat şi să respecte programul de guvernare pe care l-am votat cu toţii în Parlament în care scrie negru pe alb: desfiinţarea SIIJ, scrie negru pe alb: refacerea competenţelor DNA”, a declarat şi ministrul Justiţiei Stelian Ion într-o conferinţă de presă.
Premierul Florin Cîţu a declarat la Parlament că el personal susţine varianta de lege a Guvernului, cea fără super-imunitatea magistraţilor şi care prevede reîntoarcerea dosarelor la DNA.
Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale, însă a introdus garanţii suplimenatre pentru magistraţi. Astfel, aceştia nu ar putea fi trimişi în judecată fără acordul CSM. Proiectul de lege este acum la Senat, la Comisia juridică. Un alt amendament depus la Senat de către senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar prevede ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să nu se întoarcă la DNA, ci să meargă de la SIIJ la Parchetul General.
Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
Foto: Csoma Botond / InquamPhotos Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii