G4Media.ro

Csoma Botond (UDMR): Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache sunt ignoranți privind modificarea…

Sursa foto: Facebook/ Csoma Botond

Csoma Botond (UDMR): Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache sunt ignoranți privind modificarea Constituției / „Au luat-o pe arătură şi vorbesc nişte prostii îngrozitoare” / „O abordare prostească şi ideologică”

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, susţine că preşedintele USR, Dacian Cioloş este „ignorant” în legătură cu tema modificării Constituţiei, iar afirmaţiile făcute de acesta, în context, cu privire la „iliberalism” sunt „bazaconii îngrozitoare”.

„Din păcate, atât domnul Cioloş, cât şi domnul Tudorache au luat-o pe arătură şi vorbesc nişte prostii îngrozitoare. Mă refer la reacţia lor faţă de modificarea Constituţiei şi schimbarea formei de guvernământ. Vorbim aici de republică parlamentară, există iniţiativă în acest sens şi au spus nişte inepţii şi au luat-o rău pe arătură. Vreau să precizez din capul locului că în Uniunea Europeană, în 17 ţări membre, există această formă de guvernământ care se numeşte republică parlamentară, unde Parlamentul este instituţia fundamentală a democraţiei şi a formei de guvernământ. Aş aminti printre aceste ţări – domnul Cioloş poate verifica pe Google – Austria, Germania, Italia, Grecia, Polonia, Slovacia, Ungaria”, a declarat Csoma Botond, miercurI, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o abordare ideologică în contextul unei discuţii despre republica parlamentară este „o dovadă de ignoranţă”.

„Să vii cu o abordare prostească şi ideologică faţă de această formă de guvernământ, să spui că de fapt vrea să pună mâna pe putere o mână de oameni, şi vii cu chestiunea asta «iliberală» – n-am înţeles în ce context a adus în context această chestiune ideologică, care n-are nici în clin nici în mânecă cu această formă de guvernământ care se numeşte republică parlamentară – este o dovadă de ignoranţă care vine din partea unor persoane care sunt membre în Parlamentul European şi ar trebui să cunoască ce forme de guvernământ funcţionează în Uniunea Europeană”, a afirmat deputatul UDMR.

El consideră că forma cea mai potrivită de modificare a Constituţiei se poate discuta.

„În România avem acum o republică semiprezidenţială. Eu cred că, dacă facem o analiză şi nu mergem pe bazaconii de natură ideologică, atunci putem vedea că preşedintele României se bucură de o legitimitate imensă în urma votului direct. Însă acest vot direct şi această legitimitate politică imensă nu se află în echilibru cu atribuţiile pe care le are preşedintele. El are atribuţii în zona executivă numai în politica externă şi în politica de apărare şi desemnează candidatul la funcţia de prim-ministru, dar nu poate revoca prin-ministrul care nu se află într-o relaţie de subordonare faţă de preşedintele României. Deci, în acest context, cred că putem trage concluzia că preşedintele are atribuţii mult mai restrânse decât legitimitatea politică de care dispune în urma votului direct”, a explicat parlamentarul UDMR.

Csoma Botond a arătat că, „în urma unei decizii interpretative ale Curţii Constituţionale”, preşedintele României participă în numele ţării la summit-urile Uniunii Europene, la foarte multe dintre acestea discutându-se însă chestiuni executive care nu intră în atribuţiile preşedintelui, ci ale prim-ministrului şi ale Guvernului.

„Este o anomalie şi această chestiune. Din acest punct de vedere, trebuie să facem o analiză când vorbim de o eventuală modificare a Constituţiei şi să lăsăm deoparte chestiunile acestea politicianiste ieftine, şi care pe deasupra sunt şi bazaconii îngrozitoare, din păcate. Domnii Cioloş şi Tudorache sunt ignoranţi în relaţia cu acest subiect”, a susţinut liderul deputaţilor UDMR.

USR se va asigura că România nu alunecă pe o pantă iliberală printr-o eventuală modificare a Constituţiei, iar puterea în stat nu este acaparată de o „mână de oameni”, a declarat, marţi, preşedintele partidului, Dacian Cioloş.

„USR se va asigura că România rămâne pe un drum european şi că nu intrăm într-o fază în care să discutăm modificări în Constituţie care să ducă România într-o zonă de iliberalism. Vedem zilele acestea cât de uşor se fac şi se desfac înţelegeri în Parlamentul României, care nu sunt totdeauna în interesul cetăţenilor, şi USR se va asigura că România nu aluneca pe o pantă iliberală, cum s-au întâmplat lucrurile şi în Ungaria şi în Polonia, şi că România rămâne înscrisă clar pe drumul proeuropean al statului de drept, al unui raport echilibrat de forţe între puterile în stat şi puterea în stat nu e acaparată de o mână de oameni care să facă ce vrea cu această putere în interesul lor şi împotriva interesului cetăţenilor”, a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.

Şi europarlamentarul Dragoş Tudorache a susţinut, într-o postare pe Facebook, că PNL şi PSD „au deschis drumul către iliberalism şi capturarea statului, folosindu-se de vocea lui Kelemen Hunor şi a UDMR pentru a lansa pretextul unei majorităţi pentru schimbarea Constituţiei”.

Sursa foto: Facebook/ Csoma Botond

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

56 comentarii

  1. Bosgorii isi schimba Constitutia precum ciorapii.

    • se vede ca esti papusa de partid. ce a spus acest domn de la UDMR este superlogic

    • @costica – nu-i asa mai costica? Adica, cu o clasa politica corupta pana in maduva oaselor si un parlament asijderea, iti dai seama ce trai pe vatrai ar fi? Sa aiba parlamentul asta plin de hoti si functia de presedinte la indemana, nu?

    • Pai, nea UDMR, daca legitimitatea presedintelui ar trebui sa primeasca atributii pe masura, cum s-ar realiza asta intr-o republica parlamentara? Nu facem mai bine republica prezidentiala? Ca SUA, de ex. Si mai scutim din combinatiunile astea contrare votului la urne de mai putin de un an, unde majoritatea a vrut PSD pe tusa, contrar majoritatii negociate in prezent.

    • Țara asts-i blestemată sa nu scape de ciume- roșii, galbene, curcubee, verzi.
      Orice am face, ne procopsim cu una sau mai multe.

    • Suntem prieteni vechi, le cunoastem bunul simt prea bine sa ne mai poata pacali.

    • La UDMR le convine Republica parlamentară, președintele României sa nu aibă nici un rol.
      Știți ca a trecut legea autonomiei secuiești tacit de Camera Deputaților
      Dacă nu era Iohanis sa strige la PSD
      Ca ați vândut Ardealul ungurilor.
      Ei nu se mobilizau la Senat și trecea legea.
      De asta le trebuie la udemeristi
      Republica parlamentară
      Ca președintele României sa nu poată sa se bage în
      Aranjamentele lor…și sa obțină
      Autonomie secuiască
      Românii vor sa și aleagă președintele
      Nu smecherii din parlament sa aleagă alt smecher sa fie președinte
      Ca apoi sa fie la mâna lor
      Ca l dau jos când nu le convine
      Acum trebuie referendum
      Și poporul român nu I de acord.
      Vezi cum au făcut ciumatii cu Băsescu
      Dacă nu era poporul român
      Îl dădeau jos
      Smecherii parlamentari.

    • Buna logica:

      Președintele are prea multă legimitatea, dar prea putine atribuții
      AȘA CA

      Reducem mult din legimitate,
      și reducem și din atribuții, ca sa se echilibreze.

      Cel mai bine: se strâng 2-3 șefi de partide intr-o camera, fac liste in funcție de sondaje cu 1-2 mii de parlamentari, si pun si președintele dacă tot s-au întâlnit. Și pe PM ca șef al președintelui.
      Pe șapte ani, ca sa nu mai facă efortul așa de curând.

    • Presedintele e ales prin votul poporului, premierul e ales prin negocierile gruparilor politice din parlament.

  2. Poate o republica ca cea franceza sa fie de preferat si sa dam astfel posibilitatea actualului sef al statului (de departe cel mai bun presedinte ever ) sa acceseze inca doua mandate .

    • iohannis cel mai bun??? ai bazut gaz???

    • Putinistă mică ce ești :)))

    • de acord, mai degraba republica prezidentiala. Adica este alesul poporului efectiv si are putere ciuntita de mafioti ,incluzind si CCR asta chiar nu mai este logic

    • @ Lili – mai, lilisor, dar eu parca de stiam altfel… cand te-ai schimbat asa la fata?

    • @lili, de data asta sunt de acord cu tine,in ceea ce priveste republica prezidentiala ,cat de KWJ ,chiar as vrea sa poata candida,sa vada cat de jos a ajuns

    • hm. E chiar asa de greu sa observati ca e un nick furat si ca ii dati replici lui schizo?
      Nu e nici un lili, lilisor, etc. Nu e nici macar nea Mirela care macar are o oarecare constanță in ce scrie. E doar schizo din Prăpăditii de Jos si ii validati trolleala.

    • Pucard, Jean Luc
      ar fi de acord
      Lasa ca merge si asa: cheltuim tot si imprumutam mereu Maxim!

  3. Dar de ce voi, cei de la UDMR, tot insistați cu modificarea Constituției? Cine v-a dat vouă dreptul ăsta? Cam multe cerințe pt o minoritate.

    • Pt că bosgorii astia sunt moghyor psd,adică trompeta prin care psd-ul își aruncă mizeriile ascunse. Cum crezi că bosgorii iau voturi prin sudul țării la greu, are grija mămica lor,ciuma roșie, ca ei să facă pragul electoral.

    • Pentru ca voturile lor sunt intotdeauna pentru cine da mai mult, va dati seama ce negocieri ar fi la ei in curte pentru pozitia de presedinte al tarii?

    • @Elena, UDMR-ul nu va da niciodată președintele României, e logic ca vrea republica parlamentară. UDMR-ul e partidul din coaliția PNL-USR-UDMR care a blocat toate reformele, vezi treaba cu SIIJ, pentru un partid balama au o putere foarte mare, se dau vocea rațiunii… Și ar face orice sa saboteze România. În 2019 la Europarlamentare de abia au trecut pragul electoral (datorită voturilor din Moldova și Dobrogea transferurile de la PSD și PNL)
      Cred ca la o prezenta mai mare la vot de 50% ei nu trec pragul electoral și vor face parte din grupul minorităților cu 5 parlamentari

  4. In afara de asta cu republica sa nu uitați sa băgați in noua Constituție si vaccinarea obligatorie ca sa nu am avem probleme. Eventual și alte tratamente medicale.

    • sa bage reducerea nr de parlamentari la 300

    • În ciuda declarațiilor pro-vaccinare toate cele trei partide sunt anti-vaccinare așa ca fără frica nu se va întâmplă nimic. Poate obligativitatea unui serviciu medical corect și civilizat nu ar fi rău sa fie trecut în Constituție – oricum nu cred ca se poate – dar nici o problema, nu va obliga alerga nimeni după romani sa fie sănătoși. Tot rugăciunile, talpa găștii și foaia de varza sunt cele mai bune remedii împotriva tuturor bolilor.

  5. de acord, mai degraba republica prezidentiala. Adica este alesul poporului efectiv si are putere ciuntita de mafioti ,incluzind si CCR asta chiar nu mai este logic

    • Lasa mai, costica, nu ii mai da tu atata cu republica prezidentiala, ca nu vrea nimeni prezidentiala. E foarte bine cum e acum, republica semiprezidentiala.

  6. Cât toți parlamentarii vorbesc lucruri trăznite – inclusiv „citirii” de la USR nu este o noutate – dar nu cred ca parlamentarii hotărăsc asupra formei de guvernământ , ci poporul în urma unui referendum. Și sa NU UITAM rolul USL-ului în reducerea prerogativelor prezidențiale. Sincer nu știu ce este mai periculos pentru noi? Un președinte cu puteri mai mari – vezi Franța – sau un Parlament atotputernic – vezi Germania – în contexult „calității” clasei politice în România. Interesant este ca pana la aceste discuții USL 2.0 + PSD-ul maghiar nu s-a pus problema acestei schimbări. Pana acum a funcționat, dar de ieri nu. Sa fie faptul ca dl. Câțu și PD-L-ul (ca PNL nu mai exista) nu sunt mulțumiți de imixtiunea lui Herr Johannis în treburile lor, PSD-ul maghiar care nu a uitat derapajul lui Herr Johannis acum ceva timp si bineînțeles PSD-ul antiroman care vrea sa poate facă orice și sa nu mai poată sa fie controlat sau admonestat? Acum ca cele trei partide au peste 75% din voturi și cred ca orice cerere de modificare a Constituției necesita un anumit numărul de voturi? P.S. Va dați seama ca în următoarea perioada o sa avem la referendumuri al greu care vor acționa împotriva statului de drept, anti-european și împotriva bunăstării acestui popor. Dacă este USD 2.0 și sunt deștepți sa se înțeleagă la ciolan – adică venituri împărțite la trei dar pe o perioada foarte lunga este mai bine decât un venit mare pe o perioada nesigura – vom avea USL + UDMR pe cel putin următorii zece ani. Sa speram ca orgoliile lor sunt mai mari decât „înțelepciunea ” și se vor certa foarte repede.

    • Sau pate sa fie ca domnu presedinte semiprezidential cum e acum ar vrea sa-si continue cariera ca (si!) presedinte parlamentar daca se da reset la cele doua mandate…?
      La fel cum a facut „bunicuta” ilici?
      Hai mai draga ca se poate!
      Ca altfel, ce sa faca omul? Institutul levantului din vale? Biroul de schimb valutar (adica trecerea la euro, hehe) e deja ocupat.
      Dupa imbarligatura cu psd nici primministru ca (si) din partea pnl nu mai apuca, fiindca in alianta cu astia nu vor avea niciodata mai mult de 1/3 din pondere.
      S-o creada prostii ca le vor ceda psd pozitii de conducere de prim rang.
      Asa ca un presedinte muppet sa stea drept si sa zambeasca … Dupa ce l-au deblocat de pe placa aia cu peeee-seeeee-deeee e chiar bun de pus in fereastra

  7. Daca presedintele Romaniei este ales de popor si are cea mai mare legimitate, atunci el sa decida/demita prim ministru. Numai ca el trebuie sa poata fi demis tot de popor. Deci demiterea unui presedinte sa poata fi facuta prin vot popular ca si alegerea. Si atunci, poste, un presedinte s-ar gandi mai aprofundat inainte de a lua o decizie. Nu se poate sa fie ales direct de popor si sa fie demis numai daca vrea Parlamentul.

  8. Ma intreb cat de moral si chiar constitutional e, ca cineva care obtine cetatenie ungureasca si jura credinta Ungariei, sa aiba dreptul sa fie membru activ in Parlamentul Romaniei.

  9. bozzzgorii incearca sa schimba constitutia Romaniei. Aici ne-au adus mafia PSD-PNL-UDMR.

  10. Trollu asta ungur csoma e foarte amuzant.
    E bagat mereu la inaintare de udmr sa faca treburile murdare.
    si psd si pnl au oamenii lor speciali pentru mizerii – florin roman, eugen nicolicea, serban niciolaie, benoni ardelean…
    Recititi ce declara csoma despre sectia speciala.
    La fel s-a atacat udmr kelemen cand le-a zis Ciolos ca pnrr ul ungarie nu va fi aprobat.
    Si nu e aprobat nici pana azi.
    udmr e bot in bot cu viktor orban, iar pentru ei e un subiect tabu in romania treaba asta.

  11. Un text care incepe cu „esti prost” nici nu merita sa fie citit. astea sunt argumente de mahala si nu au nicio legatura cu argumente logice.

    Cine intro discutie incepe cu „nu stii, esti prost, etc” vrea sa isi impuna opinia pe argumente de pumn si nu pe cele logice (care in cele mai multe cazuri nici nu exista – asta e interesul meu, asa vreu eu, etc !).

  12. Nu am inteles in ce context este oportuna aceasta discutie privind trecerea la republica Parlamentara? Cine are nevoie de asta , de ce e o prioritate? Prefer 300 parlamentari si republica semi prezidentiala

  13. De accord cu o Republica parlamentara dar cu a unite minime conditii:
    1. Parlament bicameral cu maxim 300 deputati si senatori
    2. Parlamentari alesi in circumscriptia electorala respectiva numai daca au locuit in zona minim 5 ani .
    3 .Parlamentarii si membri ai familiei pana la gradul 3 nu au voie sa faca afaceri cu firme ale Statului.
    4. Parlamentarii sa aiba imunitate doar pentru declaratii politice
    5.

  14. La fel ca Ciucu, și Ciuma Botosul ăsta sr crede tot buricul Pământului în jurul căruia se învârte până și Soarele😂

  15. Nu am sa spun decat atat: cu u n presedinte ales de parlament, ordonanta 13 arfi intrat in vigoare. Si Nastase ar fi fost presedinte, in loc de condamnat.

  16. Atostiutorul ăsta , dacă nu ar fi rău intentionat, ar trebui sa reflecteze la ce înseamnă parlamentul nostru in care cei aleși calcă in picioare votul care i-a trimis acolo. Parlamentari cumparati la bucata care schimba partidele ca pe ciorapi. Cum sa le dai si mai multa putere. Chiar ținînd cont si de posibilitatea ca presedintele sa faca si el la fel , precum Johannis acum, e mai bine sa ai cat de cat o echilibrare a puterilor. La cultura si nesimtirea alesilor nostri sa-i lasi singuri la butoane ar putea fi fatal.

    • O noua formula de guvernamint de preferat ca in Franta , o perioda de cel putin doua mandate cu vot obligatoriu , ofera posibilitatea ca Presedintele actual sa mai fie 10 ani presedinte cu puteri depline .Poporul va vota imediat asta in caz de referendum .

    • Ne indreptam rapid catre o repubilica in care presedintele are puteri maximale si unde actualul presedinte poate fi ales pt inca doua mandate .

  17. Lasa barosane, vino cu modificarile alea in fata votantilor sa vedem daca va trece. Pana atunci sunteti doar niste rate care macane aiurea… si o oaie care behaie peeeneeeleee peeeseedeee si udeee meeeereeeeu

  18. In toate tarile alea enumerate sunt si autostrazi, apa calda, salarii si pensii mult mai mari ca la noi. Si nu pentru ca sunt republici paralementare ci pentru ca nu exista hoti de nivelul astuia de vorbeste impreuna cu prietenii lui de la USL. Pai hai sa copiem ce e mai bun inainte, si sa sa faca frumos sa dispara de pe scena politica.

  19. Nu mai scapam de profitorii de la Udemereu!
    Acum sunt specialisti in constitutionalism!

  20. Nu mai bine incep cu reducerea numarului de parlamentari la 300 ? Exista deja un referendum in sensul asta.

  21. Pentru o republică parlamentară ne trebuie și parlamentari, nu infractori ce ajung în parlament pe listele unor partide mafiote. O Românie parlamentară acuma ar fi de o mie de ori mai mafiotă ca cea de azi.90% dintre parlamentari n-ai fi buni nici de grăjdari la o fermă de vaci.

  22. Fara republica parlamentara, fara statul baronilor, fara exemple pro, USA si Franta nu sunt mai prejos decat Germania si Ungaria, pentru noi , asa cum e, republica semi-prezidentiala e forma ce mai potrivita pentru a balansa actul de legiferare.
    Atributele functiei prezidentiale sa revina la foma initiala, inainte de interventia cuplului Dragnea-TT, fara deschidere anti-statala.

  23. Tu de cite ori îți schimbi ciorapii ?? Nu de alta dar cam miroase a ignoranta prin zona . Are perfecta dreptate UDMR.

  24. Numa’ felul în care se citește numele lu’ agariciu’ ăsta, spune totul despre el: e o ciumă!

  25. Si pe langa republica cum o vrea UDMR-bacsi asta, mai bagam si o mentiune la regiunea otonoma mogyora? Asa, daca tot am deschis subiectul?
    Sa fie si mogyorii multumiti ca au pupat unde trebuie pe cine trebuie, ca oricum, clasa politica actuala nu mai are nicio legatura cu vointa poporului roman…

  26. Nu este momentul ca Romania sa treaca la republica parlamentara pentru simplu fapt ca nu am ajuns la nivelul adecvat de civilizatie si pentru ca nu se poate vota la alegerile parlamentare.
    Peste 5.000.000 de romani nu pot vota la parlamentare din simplu motiv ca nu se afla in circumscriptia electorala la momentul votului. La prezidentiale pot vota de oriunde, pe liste suplimentare.
    Daca maine Romania ar fi republica parlamentara, automat puterea va trece intr-o proportie covarsitoare in mainile PSD, prin simplu fapt ca votantii traditionali ai PSD sunt asistatii, pensionarii, adica se gasesc cam toti in circumscriptia electorala la momentul votului.

  27. Ce mai sar ca arsi pesedistii maghiari (aka udmr-istii) cand aud aluzie la tatucul de la Budapesta! Pai de ce-i plateste tatucul de la Budapesta, nu ca sa-l apere si sa latre la oricine nu se inchina la statuia lui?

  28. Cum isi permite acest neica nimeni sa jigneaca in asemenea hal?!
    SIMPLU: daca un parlamentar AUR, sa zicem, ar fi spus asa ceva despre Kelemen Hunor, TOATA suflarea maghiara incepand cu UDMR si terminand cu guvernul de la Budapesta ar fi acuzat: „ATAC la minoritatea maghiara”!!
    Azi, accest neica nimeni foarte agresiv de altfel de cate ori deschide gura, jigneste si balacareste cum vrea si NU reactioneaza nici un lider de partid care sa-l atentioneze pe acest UDMRist obraznic si agresiv!!
    Balamaua UDMR, un partidulet de nici 6% si-a luat lumea-n cap si DECIDE in fiecare coalitie, bravo Romania!!

  29. Dacă, republica parlamentară atunci fără minorități etnice. Ce în Germania exista partidul Turcilor în Bundestag (Parlament)?

  30. Toată lumea s-a trezit cu modificarea Constituției, dar pe noi cei mulți ne întreabă cineva ceva? Dacă tot vor modificarea ei atunci hai să le dăm și noi niște propuneri, prima 300 de parlamentari, a doua nominalizări pe criterii politice până la nivelul consilierilor, restul secretari de stat, directorii de agenții, societăți, etc. prin concurs pe criterii profesionale, asta pentru că am ajuns că pe vremea PCR, nu conta să te ducă mintea, să ai carnetul de partid. În cazul CCR președintele să fie ales în parlament la propunerea celor din domeniul justiției, iar restul membrilor să fie propus și ales de către cei din domeniul juridic, atunci putem spune că CCR este imparțială. Ce ziceți POLITICIENII vă băgați???